Cea mai profitabila investitie imobiliara

In general investitiile imobiliare sunt printre cele mai profitabile investitii datorita proprietatii lor de a-si conserva si creste valoarea in timp. De exemplu o casa cumparata de bunicul tau si pe care ti-o lasa mostenire, este acum cel putin la fel de valoroasa ca pe vremea cand bunicul tau a cumparat-o, bineinteles echivaland preturile.

Insa, ca in orice investitii si afaceri, unele sunt mai profitabile decat altele. Desi ar fi aproape imposibil de intocmit o lista a celor mai profitabile investitii din toate timpurile, cumpararea insulei Manhattan de catre olandezi este de departe cea mai profitabila investitie imobiliara din istorie.

In anul 1626, olandezii, prin Peter Minuit, director general al coloniei Noua Olanda, a cumparat de la amerindienii Lenape insula Manhattan (aprox. 60 km patrati) pentru o serie de margele, oglinzi, topoare, sticla colorata si alte asemenea maruntisuri in valoare de 600 de dolari in banii de azi.

Olandezii aveau nevoie de acea insula pentru locatia ei strategica in comertul cu blanuri pe care il intretineau cu localnicii indieni, era usor de aparat si numai buna de colonizat, ceea ce s-a si intamplat, in scurt timp insula gazduind colonia Noul Amsterdam. Insa olandezii au fost probabil ajunsi din urma de blestemul indienilor pentru ca nu dupa mult timp, englezii condusi de ducele de York ocupa noua asezare si o redenumesc Noul York, in engleza, New York.

Cat despre indienii care au vandut insula ei au fost decimati de bolile aduse de colonisti, boli in fata carora nu aveau imunitate.

Pe la inceputul anilor `90, valoarea imobiliara a insulei Manhattan a fost estimata la circa 47 de miliarde de dolari. Adica  cei 600 de dolari investiti initial de catre olandezi au cumparat un teren care azi valoareaza 47 de miliarde de dolari. Ei, asta da investitie!

Ar putea fi considerata drept cea mai mare investie imobiliara? Categoric!

Dar ca cea mai mare inselaciune din istoria? Posibil….

Dar daca indienii ar fi investit cumva acei bani sau macar i-ar fi pastrat intr-o banca?

Un calcul estimativ ne arata ca daca cei 600 de dolari ar fi fost depusi de atunci la o banca, la o dobanda de 8% pe an, azi ar fi acumulat cateva sute de trilioane de dolari! Adica ar fi cumparat inapoi insula Manhattan si le-ar mai fi ramas o groaza de bani!

Putem invata ceva din aceasta poveste adevarata. Cheia de bolta a acestei investitii fabuloase nu au fost banii, desi asa ar parea la prima vedere. In realitate banii au fost foarte putini dar asta nu i-a impiedicat pe olandezi sa cumpere cu ei o proprietate imobiliara extrem de valoroasa.

Pe de alta parte indienii nu au avut niciun plan pentru acei bani si i-au irosit in loc sa-i fi pus la banca si sa fi generat trilioane de dolari pentru urmasii lor.

Diferenta dintre olandezi si indieni a fost planificarea, primii aveau in minte un plan, ultimii nu, primii aveau o viziune, ultimii  erau fascinati doar de margelele si sticlele sclipitoare.

De-a lungul istoriei povestea aceasta s-a repetat si se repeta sub diverse variante, cei care au un plan si o viziune pot realiza lucruri incredibile cu sume mici de bani, altii isi irosesc capitalul in afaceri proaste sau prin clasica metoda a tinerii la ciorap.

De multe ori se intampla, metaforic vorbind, sa fim pacaliti, la fel ca si acei indieni, de mirajul unor sticle colorate si ignoram adevaratele diamante.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.