Nu te apuca de investitii pana nu raspunzi la aceste intrebari

A investi nu se reduce doar la a plasa banii intr-un fond de investitii dupa care astepti si te rogi sa scoti mai mult decat ai bagat (desi asta este reteta folosita de cei mai multi „investitori”).

Strategiile de investitii difera in functie de scopul/targhetul urmarit. Si aici intervine prima intrebare la care trebuie sa ai un raspuns inainte de a te arunca in lumea investitiilor:

Pentru ce vrei sa investesti?

Vrei sa investesti intr-un fond de pensii privat? Sau vrei doar o investitie care sa-ti genereze un venit pasiv lunar?

Aceste doua modele diferite de inmultire a banilor necesita strategii de abordare diferite.

Cat de importante sunt scopurile pentru care doresti sa investesti?

In orice investitie zace o doza mai mica sau mai mare de risc. Esti pregatit pentru ce e mai rau? Asigura-te ca pierzi doar banii pe care iti permiti sa ii pierzi.

Ca o regula generala, este bine de stiut, ca riscul unei investitii este direct proportional cu oportunitatea de castig.

De regula investitiile se impart in doua mari categorii:- investitii mai sigure dar mai riscante, si

– investitii cu un potential mare de castig dar si foarte riscante.

Cat de mult esti dispus sa te schimbi?

Succesul sau insuccesul nostru (e valabil in general, nu doar cand vine vorba de investitii) deinde foarte mult de modul in care reusim sa ne adaptam, sa invatam lucruri noi, pe scurt, de modul in care suntem dispusi sa ne schimbam.

Pentru atingerea targhetului in investitii va fi nevoie sa faci anumite sacrificii, in principal financiare. Esti dispus sa le faci?

Ai suficienta rabdare?

Fie ca sunt pe termen lung sau pe termen scurt, investitiile necesita rabdare si disciplina. Decizii luate pripit sau sub impulsul emotiilor, pot ruina investitii bune.

Prin urmare, daca vrei sa mergi pe acest drum, vei avea nevoie de rabdare, rabdarea de a invata, de a te autoeduca, si rabdarea de a astepta pana ce vei putea culege rodul banilor investiti.

Investitia este legala si serioasa?

Presa e plina de exemple cu fonduri de investitii, brokeri si companii de brokeraj neserioase sau chiar ilegale care au dat, clientilor/investitorilor ce au apelat la serviciile lor, tepe de zile mari.

Inainte de a te lua dus de valul unor promisiuni prea frumoase pentru a fi adevarate, verifica bine inainte de a-ti da banii pe mana altora.

Cauta pe internet parerile celor care au apelat deja la serviciile lor, la urma urmei e mai bine sa inveti din greselile altora decat pe propria piele.

Ce alternative ai?

Niciodata nu iti tine ouale intr-un singur cos, este o regula folosita de toti marii investitori. Asigura-ti mereu alternative si portite de scapare si nu iti baga toti banii intr-un singur activ.

Astfel vei avea o mai mare siguranta, daca valoarea unei investitii scade ai sanse mai mari sa iti echilibrezi situatia prin evolutia celorlalte, in orice caz o paleta larga de active inseamna un risc mult mai mic decat daca ai fi pus toti banii pe o singura miza.

Poti face diferenta dintre o investitie buna si una proasta?

Probabil cea mai importanta intrebare inainte de a te apuca de investit!

Profitabilitatea si riscurile unei investitii au o formula de calcul destul de precisa: estimarile contabile. Din ele vor rezulta cheltuielile, incasarile, veniturile si riscurile unei afaceri.

Sunt detalii plictisitoare pentru majoritatea celor care cocheteaza cu ideea investitiilor, influentati mai mult de sentimente, de spiritul de turma si de profiturile ipotetice, insa adevaratii investitori se uita in primul rand la plictisitoarele date contabile, pentru ca ele sunt cele care spun adevarata poveste.

Pune-ti aceste intrebari inainte de a-ti plasa banii intr-un fond/imobil/afacere/plasament financiar si riscurile de a-i pierde se vor diminua simtitor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.