Unde traiesc cei mai fericiti, sanatosi si longevivi oameni din lume
Fericire, sanatate, longevitate, par a fi dezideratele urmarite de orice societate umana in ansamblul ei cat si de fiecare individ in parte.
Care sunt tarile/societatile in care indivizii sunt mai fericiti, traiesc mai mult si sunt mai sanatosi decat restul planetei si mai ales care sunt cauzele acestor realitati?
Raspunsurile la aceasta intrebare (pentru ca are intr-adevar mai multe raspunsuri) sunt date pe baza statisticilor si a sondajelor de opinie, precum si pe alte coordonate specifice sociologiei.
Sa vedem asadar unde ii gasim pe cei mai longevivi si sanatosi locuitori ai planetei.
Japonia si Hong-Kong
Sunt tarile cu cei mai multi centenari la mia de locuitori, in cazul Japoniei, mai ales in prefectura Okinawa unde se ating si varste de 110 ani!
Pana anul trecut Japonia detinea recordul mondial la longevitate. In 2012 insa, datorita cutremurului din primavara lui 2011, a fost depasita statistic de Hong-Kong.
Situatia este oarecum paradoxala pentru ca atat Japonia cat si Hong-Kongul, sunt tari cu un grad mare de poluare si cu o densitate mare de locuitori pe km2 (mai ales Hong-Kongul).
S-ar parea ca explicatia starii bune de sanatate si a longevitatii, in cazul acestor tari asiatice, este data in primul rand de modul de socializare al locuitorilor. Activitatile recreative, sportul in masa, faptul ca lucreaza foarte mult pana la varste inaintate si fac multa miscare, precum si medicina naturista traditionala care are multi adepti, sunt secretele longevitatii asiatice.
Nu trebuie omis nici factorul genetic al acelor popoare care pare sa le avantajeze. (locuitorii din Hong-Kong au iesit primii in lume si la IQ, de asemeni factor determinat genetic).
Tarile Nordice
Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia si mai ales Islanda se pot lauda ca au cei mai sanatosi locuitori din Europa si printre cei mai sanatosi si longevivi din lume.
Se imbolnavesc rar, traiesc mult si au printre cele mai mici mortalitati infantile din lume (2 morti la mia de nou-nascuti).
Clima rece care ii obliga sa faca mult sport (sportul este o cultura de masa in tarile nordice), populatia rara (ceea ce inseamna un nivel de poluare redus comparativ cu restul Europei) si alimentatia bogata in peste oceanic, sunt principalele cauze ale longevitatii si starii bune de sanatate a nordicilor.
Monaco
Aici situatia e clara, in Monaco nu te poti stabili daca nu ai minim 50 000 euro in cont. Toti locuitorii sunt bogati, nu au probleme financiare si isi permit cele mai scumpe servicii medicale.
Asa ca nu e de mirare ca monegascii sunt si ei in topul celor mai longevivi si fericiti europeni.
Italia
Italia este una dintre tarile Europei cu cei mai multi nonagenari si centenari (nu-i de mirare ca foarte multe romance lucreaza acolo ca menajere pentru batrani cu varste matusalemice).
Ca regiune, Sardinia pare sa detina locul intai in topul longevitatii provinciilor italiene.
In cazul Italiei bucataria bazata pe ulei de masline, vin si fructe de mare pare sa fie responsabila pentru varstele inaintate la care ajung batranii lor.
In cazul altor tari mediteraneene viciile locuitorilor (de exemplul fumatul in cazul Turciei si Greciei), saracia, ariditatea si conflictele armate (Nordul Africii si Orientul Mijlociu) ii impiedica sa se bata in statistici cu italienii la capitolul sanatate si longevitate.
Noua Zeelanda se poate mandri si ea cu starea de sanatate a locuitorilor si aici, ca si in tarile nordice, populatia este redusa numeric comparativ cu intiderea teritoriala iar acest lucru se traduce printr-un mediu mai putin poluat.
La polul opus se afla tarile africane, unele dintre ele cu o speranta de viata de doar 40 de ani si cu 30-40% din populatie purtatoare de HIV (de ex. Lesotho).
Cand vine vorba de fericirea, lucrurile stau cu totul altfel decat am fi tentati sa credem.
Cei mai fericiti oameni din lume s-au declarat danezii, urmati de elvetieni. Dar mai departe lucrurile se complica.
Astfel locuitorii din Buthan s-au declarat mai multumiti decat marea majoritate a celor din tarile Europene sau SUA, la fel locuitorii din Mongolia si Malayesia, tari cu un standard de viata materiala mult sub cel al unor tari ca Germania, Luxemburg, Elvetia ori Japonia.
Paradoxal, longevivii japonezi sunt printre cei mai nefericiti oameni din lume (aproape la fel de nefericiti ca si indienii si chinezii).
De unde se vede treaba ca banii nu aduc fericirea :).
Cei mai nefericiti oameni din lumea par a fi locuitorii din Burundi, urmati de vecinii lor din Congo si alte tari africane.
Studiile sociologice au mai reliefat faptul ca de regula persoanele religioase practicante, traiesc mai mult decat ateii sau credinciosii nepracticanti. O posibila explicatie ar putea fi stilul de viata cumpatat (posturile, evitarea viciilor si a abuzurilor de tot felul, etc.) al persoanelor religioase.
In concluzie, alimentatia mediteraneana, miscarea, socializarea si un grad redus de poluare, par a fi principalii factori de sanatate si longevitate.
Atunci cand vine vorba de fericire, ea pare sa fie mai mult o stare interioara decat un rezultat al situatiei materiale.
Cel putin asta spun statisticile…
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.
Important este ca fiecare persoana sa reduca pe cat posibil stresul, deoarece acesta este cea mai comuna boala a omului modern, indiferent de situatia materiala. In al doilea rand ar trebuii sa mancam mai multe fructe sau legume, cel putin vara cand preturile sunt mai scazute. Si pentru a face sport nu este nevoie de bani, astfel in concluzie consider ca am putea traii si noi mai mult daca am face ceva in privinta acestui lucru.