Cauzele genetice care conduc la aparitia tulburarilor de anxietate
Rezumat:
Se cunoaste ca factorii mintali, sociali si genetici joaca un rol important in declansarea tulburarilor de anxietate. O echipa germana de cercetare a descoperit cauzele genetice care conduc la aparitia unor astfel de boli. Ei au identificat cel putin patru variante ale genei GLRB (receptorul glicinei B) ca factori de risc pentru anxietate si tulburari de panica. Peste 5000 de participanti voluntari si 500 de pacienti afectati de tulburarea de panica au luat parte la studiul care a dat aceste rezultate.
In majoritatea tarilor aproximativ 15% dintre adulti sufera de anxietate si tulburari de panica. Unele persoane pot avea o teama extrema de paianjeni sau obiecte, in timp ce altele au dificultati de respiratie si batai accelerate ale inimii in camere mici sau cand se afla in aglomeratie. La unele persoane afectate, atacurile de anxietate apar fara o cauza aparenta. Multi pacienti sufera din cauza aceasta – au probleme la locul de munca si se retrag din mediul social.
Gena GLRB declanseaza hiperekplexia
Descoperirea curenta ar putea contribui la dezvoltarea unor terapii imbunatatite. Gena a fost cunoscuta cercetatorilor de ceva vreme, dar numai in legatura cu o boala rara. „Unele mutatii ale genei provoaca o tulburare neurologica rara numita hiperekplexie”, explica Jürgen Deckert, cercetator. “Pacientii sunt permanent hipertonici si prezinta raspunsuri pronuntate ale umerilor. Boala aceasta ii poate face sa cada involuntar. Similar cu persoanele care sufera de tulburari de anxietate, acesti pacienti dezvolta un comportament evitant.”
„Reteaua fricii” din creier este activata
Descoperirile asociate recent cu tulburarile de anxietate si panica sunt diferite de cele descrise mai sus. Ele apar mai frecvent si presupun consecinte mai putin severe. Dar ele declanseaza raspunsuri uimitoare – pot activa excesiv „reteaua fricii” din creier. Imaginile de inalta rezolutie ale activitatilor cerebrale ale participantilor la studiu au furnizat indicii pentru oamenii de stiinta dupa cum urmeaza: „rezultatele indica o cale pana acum necunoscuta de declansare a tulburarii de anxietate”, spune Deckert. El considera ca sunt necesare investigatii suplimentare pentru a determina daca aceste descoperiri pot fi valorificate pentru a dezvolta tratamente noi.
Nu asteptati, folositi cele mai bune tratamente existente
Pana cand aceste cercetari vor ajunge la concluzii definitive care sa genereze aparitia unor modalitati noi de recuperare a pacientilor din tulburarile de anxietate, insistam sa folositi cea mai buna medicatie personalizata disponibila si sa nu neglijati psihoterapia. Aceste tratamente va pot ajuta sa aveti o viata normala si sa puteti face lucrurile pe care le doriti. Psihoterapia scurta strategica va poate ajuta sa va intelegeti boala in mod fundamental si sa gasiti impreuna cu psihoterapeutul cai complexe pentru combaterea ei. De asemenea, va echipeaza in asa fel incat daca pe viitor boala da semne de revenire sa o puteti combate.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.