Andrew Carnegie – o poveste de succes

Andrew Carnegie (1835-1919) a fost la un momentdat cel mai bogat om din lume dar nu s-a nascut astfel. Povestea vietii lui este cu adevarat fascinanta si poate fi considerata intruchiparea visului american. Cum a reusit un imigrant scotian sarac sa devina un „Regele Otelului” si unul dintre cei mai cunoscuti magnati capitalisti? Pe scurt, raspunsul s-ar putea rezuma la

investitii.

In tinerete Carnagie a ajuns sa lucreze la constructia de cai ferate in Pennsylvania sub indrumarea unui sef de echipa, un anume Scott. Observand munca lui Scott a invatat notiuni de management, a vazut ce inseamna sa conduci o activitate, sa te ocupi de salarii si de cheltuieli si alte detalii manageriale care pentru ceilalti muncitori pareau plictisitoare si complicate.

In acest mediu a aflat pentru prima data despre bursa iar ideea de a putea cumpara mici procente dintr-o companie sau alta i s-a parut interesanta si profitabila. Din cei 35$ pe luna cu cat era platit a inceput sa economiseasca pentru a investi la bursa.

Deloc intamplator primele investitii le-a facut tot in companii din domeniul constructiilor de cai ferate si transporturilor feroviare.

Pe masura ce au inceput sa vina si dividendele de pe urma investitiilor a continuat sa isi consolideze micul portofoliu de investitii pana ce a ajuns sa detina propria companie.

In 1870 a fondat Carnegie Steel Company care l-a facut celebru si bogat. In 1890 compania lui devenise cea mai puternica din domeniul productiei de otel alimentand cu succes constructia de cai ferate si poduri care infloreau la acea vreme pe tot cuprinsul SUA.

Ultimii ani din viata si i-a petrecut ca filantropist facand numeroase donatii (peste 4 mld. de dolari in banii de azi) in special pentru sprijinirea educatiei. A murit de pneumonie in 1919 impartindu-si mostenirea intre fiica sa Margaret (decedata in 1990) si o serie de fundatii caritabile.

Desigur, Carnagie traia intr-o alta lume decat cea in care traim noi, alte vremuri, alte reguli, alte oportunitati insa ideea de a investi a ramas la fel de sanatoasa si profitabila azi precum era si atunci.

La fel cum investitiile de acum 100 de ani transformau penney in dolari, dolarii in mii de dolari si miile in milioane la fel o fac si acum in toate colturile lumii. Povestea lui Carnagie ramane astfel mereu actuala si o sursa de inspiratie pentru investitorii din toate timpurile, fie ei profesionisti sau la inceput de drum.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.