Aristotel Onassis – magnatul controversat
Numele lui a devenit un brand sinonim cu prosperitatea si spiritul antreprenorial al armatorilor greci. Iata pe scurt povestea vietii lui si o parte din principiile dupa care s-a ghidat in viata si l-au ajutat sa acumuleze o avere uriasa.
Aristotel Sokratis Onassis s-a nascut in Smyrina la 1 ianuarie 1906 (desi dupa unele surse s-ar fi nascut 9 ani mai devreme si si-ar fi modificat ulterior biografia), in imperiul otoman (actualmente orasul Izmir din Turcia).
Provenea dintr-o familie de comercianti greci care se ocupa in principal cu comercializarea tutunului. Datorita razboiului greco-turc, familia lui este nevoita sa plece din orasul natal si trece prin perioade dificile fapt ce il determina pe tanarul Aristotel sa emigreze in Argetina la Buenos Aires unde lucreaza o vreme ca operator de telefonie.
Cu acesta ocazie invata limba si asculta in principal convorbirile dintre oamenii de afaceri argentinieni si cei din New York moment in care are o revelatie venindu-i ideea inceperii unei afaceri. Incepe sa exporte tutun, chiar tatalui sau, si pune bazele unei afaceri profitabile. In momentul in care legislatia comerciala a Greciei se schimba (cresterea cu 100% a taxelor pentru importuri din anumite tari printre care si Argentina) reuseste sa se angajeze ca diplomat devenind chiar consul al Greciei in Argentina, fapt ce ii aduce o serie de beneficii si ii permite sa isi continue afacerea neafectat de schimbarile legislative din tara sa.
In timpul marii crize dintre anii 1929-1933 pune bazele unei flote personale care il va imbogati si il va face celebru. Primele achizitii sunt niste sase nave canadiene cumparate la un pret bun datorita crizei economice prin care trecea lumea in acel moment.
In timpul celui de al doilea razboi mondial afacerile lui Onassis trec prin perioade grele insa o data cu sfarsitul raboiului noi oportunitati se ivesc pe piata transporturilor maritime. Multe nave americane folosite in timpul razboiului sunt vandute de guvernul SUA la un pret mult sub cel al pietii. Aristotel nu avea cum sa rateze aceasta oportunitate.
Adeseori controversat din pricina scandalurilor de coruptie (a fost acuzat ca mituia politicienii influenti pentru a-i inlesni afacerile), invidiat de multi, admirat de unii, Aristotel Onassis a fost mereu in centrul atentiei si pe primele pagini ale ziarelor din pricina combinatiei dintre averea sa fabuloasa, a temperamentului sau si a pasiunii pentru femei frumoase si celebre (la un momentdat a fost casatorit cu vaduva fostului presedinte american John F. Kennedy si a avut o relatie cu cantareata Maria Callas).
A murit in 1973 lasand in urma o fundatie si o avere impresionanta urmasilor sau (printre care nepoata sa Athina Roussel, in prezent una dintre cele mai bogate femei din lume).
Iata cateva dintre citatele celebre ale lui Onassis:
Nu am prieteni, nu am dusmani, am doar competitori.
Secretul afacerii e sa cunosti ceva ce ceilalti nu cunosc.
Trebuie sa incetam a spera ca marea se va calma la un momentdat. In schimb trebuie sa invatam sa navigam prin furtuna.
Daca nu ar exista femeile toti banii din lume nu ar avea niciun rost.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.