Brainstorm de afaceri

In conditiile economice actuale este usor de inteles de ce tot mai multi se gandesc la a incepe o afacere pe cont propriu. Atunci cand esti propriul tau sef detii controlul asupra succesului sau esecului afacerii tale iar asta inseamna atat avantaje cat si dezavantaje. Provocarea cea mai mare pentru antreprenorul aflat la inceput de drum, este gasirea unei oportunitati sau idei care sa-i implineasca visul financiar.
Cea mai buna stratagema pentru gasirea unei idei de afaceri este sa „spionezi” o afacere existenta si sa vii pe piata cu o oferta similara dar mai buna.

Gaseste-ti talentul

Daca ai sau ai avut o slujba, gandeste-te la ce ti-a placut cel mai mult sa faci, la ce te pricepeai cel mai bine sau la domeniile spre care ai inclinatie. Din aceste domenii va trebui sa fie si afacerea pe care o ai in minte.

De exemplu daca ai lucrat ca bucatar, este foarte probabil sa te gandesti la inceperea unei afaceri in domeniul cateringului sau in orice caz, ceva apropiat de talentul tau in arta culinara.

Este foarte important pentru succesul viitoarei tale afaceri sa activezi intr-o domeniu care iti face placere si la care te pricepi, vei trece mai usor pentru obstacole si vei avea sanse mai mari sa reusesti decat daca te avanti intr-un domeniu despre care nu stii prea multe detalii sau care nu iti face placere.

Multi fac gresala sa caute un domeniu „profitabil” si se arunca cu capul inainte in domenii de activitate la care nu se pricep. De cele mai multe ori sfarsesc prin a fi dezamagiti de rezultate.

Secretul e ca toate domeniile pot fi profitabile si o shaormarie poate fi profitabila, si un cabinet medical si un magazin mixt sau un service auto, totul e sa gasesti o afacere care corespunde cu priceperea si pasiunile tale.

Munca de cercetare

Dupa gasirea ideii de afaceri, dupa ce te-ai hotarat ce anume vrei sa faci, inca nu este timpul pentru a intra efectiv pe piata. Este insa timpul pentru a duce o munca de cercetare, pentru a te interesa despre cadrul legal al acestei activitati, despre actele si avizele necesare si nu in ultimul rand despre modul in care se conduce o astfel de afacere.

Multi sar peste aceasta etapa si dupa ce isi deschid firma si incep activitatea se lovesc de o multime de probleme la care nu se asteptau. Oricum astfel de probleme vor aparea dar daca te pregatesti din timp ele vor fi mai putine iar sansele de a le depasi, mai mari.

Invata de la lideri

Se spune ca un om informat face cat doi.
Orice industrie are proprii ei lideri sau mentori, inspira-te din povestile de succes ale acestora, citeste-le cartile si invata de la ei.

In scoala invatam despre oamenii de stiinta, despre oamenii de cultura, le citim cartile si le studiem filosofia, in afaceri nu prea exista scoli care sa te invete cum sa faci o anumita afacere dar exista mentori, exista povesti de succes si o multime de alte resurse, inclusiv online, care te vor ajuta cu siguranta daca stii sa le folosesti.

Brainstorm este un termen care s-ar traduce prin „stoarcerea creierilor” in cautarea de idei si solutii. Marile companii au chiar sedinte periodice de brainstorming in care angajatii si actionarii cauta noi solutii si strategii la diversele provocari cu care se confrunta firma respectiva.

Chiar daca nu detii o companie uriasa, un brainstorm individul sau colectiv, o jumatate de ora in care sa te ocupi doar cu ganditul unor idei si solutii, se poate dovedi o activitate extrem de productiva si in final, profitabila.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.