Cel mai bogat om din babilon
Este titlul unei carti scrisa de George Samuel Clason acum aproape 80 de ani si in care se gasesc sfaturi financiare, perene, pentru omul de rand, structurate sub forma unor parabole asezate in anticul Babilon. Cartea mi s-a parut foarte utila, accesibila si pitoreasca, motiv pentru care o recomand tuturor.
Actiunea se desfasoara, dupa cum spuneam, in antichitate dar problemele si framantarile financiare ale personajelor sunt specifice epocii noastre.
Iata mai jos un scurt rezumat al cartii.
Primul capitol incepe cu framantarile lui Bansir, un constructor de care din Babilon, acesta isi plangea soarta gandindu-se ca munceste atat de mult si totusi este un om sarac. Isi impartaseste gandurile prietenului sau Kobi, muzicianul si descopera ca si acesta se gasea intr-o situatie asemanatoare.
Cei doi isi amintesc atunci de Arkad, prietenul lor din tinerete, care a avut aceeasi origine sociala ca a lor dar care intre timp devenise cel mai bogat om din Babilon. Cei doi trag concluzia ca exista un secret al aurului care l-a ajutat pe Arkad sa prospere in timp ce ei munceau din greu pentru a trai de pe o zi pe alta.
Impreuna se hotarasc sa mearga la Arkad si sa il roage sa le dezvaluie secretul aurului.
In capitolele urmatoare, Arkad le povesteste cum a invatat el insusi „secretele aurului” ucenicind pe langa Algamish, camatarul.
Lectiile pe care le-a invatat Arkad si care l-au ajutat sa devina cel mai bogat om din Babilon erau: 1. Sa traiesti cu mai putin decat castigi; 2. Sa cauti sfaturile specialistilor (daca ai nevoie de caramizi mergi la caramidat, daca vrei sa intri in comert, te asociezi cu un comerciant, etc.); 3. Sa iti pui aurul la treaba astfel incat sa lucreze pentru tine.
Tot sub forma unor parabole sunt prezentate apoi 5 leacuri impotriva saraciei:
- Incepe sa iti umpli punga (adica sa ai o sursa de venit, un job, o afacere, orice care sa iti genereze un venit cu care sa poti incepe).
- Controlul cheltuielilor (in carte se recomandat economisirea a cel putin 10% din venit).
- Inmulteste-ti aurul (fiecare moneda economisita sa fie privita ca un rasad menit sa produca la randul ei alte monede, se refera la procesul de investire a economiilor).
- Protejarea investitiilor (Arkad vorbeste despre primele esecuri financiare cand a inceput sa investeasca in mod nesabuit irosindu-si astfel economiile. Se recomanda urmarirea cu atentie a afacerii in care doresti sa investesti, consultarea unor specialisti, in fine, precautie si analize atente pentru diminuarea riscului, investitiile trebuie facute cu capul nu cu inima).
- Cumpararea propriei case (se refera la cei care stau cu chirie si carora le va fi foarte greu sa se imbogateasca daca toata viata vor fi impovarati de plata chiriei sau a ipotecii). Autorul considera cumpararea unei locuinte proprii drept o investitie pe termen lung.
- Asigurarea unui venit pentru viitor (Arkad vorbeste de vremea batranetilor cand il vor lasa puterile si trebuie sa se gandeasca din timp ce surse de venit isi va asigura. Pentru zilele noastre e vorba de pensii, pensii private si investitii care sa ne asigure o batranete fara griji financiare).
- Cresterea abilitatii de a castiga. Este ultima cura impotriva saraciei si se refera la perfectionarea abilitatilor de a investi, la educatia financiara si castigarea unei experiente in domeniu precum si la capacitatea de a invata din propriile greseli in materie de bani si finante.
In linii mari aceasta este esenta cartii lui Clason, sunt sfaturi simple si de bun simt pe care oricine poate incepe sa le puna in practica incepand de maine. Nu stiu cat am reusit sa va starnesc interesul insa eu unul am fost placut surprins de aceasta cartulie si pot spune ca mi-a fost de folos. 🙂
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.