De Halloween, mii de turisti straini vin la Bran pentru Dracula

“Lasand la o parte fictiunea, a fost Dracula chiar atat de rau?” – este titlul articolului aparut in prestigiosul ziar belgian La Libre Belgique, despre Vlad Tepes.

A domnit peste Valahia, un principat de limba romana vasal Regatului Ungariei. Numele sau Dracula (insemnand fiul dragonului), care nu avea conotatii diabolice la acea vreme, provine de la tatal sau, care fusese decorat cu Ordinul Dragonului – drak in slavona. Un „barbat foarte chipes”, purtand un „costum pe jumatate oriental impodobit cu diamante”, cu „parul lung” si o constitutie impunatoare, „inspira iubire femeilor”, isi aminteste istoricul Dan Ioan Muresan, citat de publicatia belgiana. „S-a casatorit cu una dintre verisoarele regelui, creand o ramura din care descinde familia regala britanica”, mai spune medievistul. Regele Carol al III-lea, care a iubit Romania, a tinut sa aminteasca aceste legaturi de sange.

La Constantinopol, el a fost supranumit „Vlad Tepes”, „Tragatorul in teapa” pentru ca a intrecut imperiul in practicarea pe scara larga a acestei torturi terifiante, prin care cei pedepsiti nu mai aveau parte de inmormantare si deci nici de mantuire. „Practica nu era doar militara, ci era folosita si pe plan intern si impotriva negustorilor germani din orasele transilvanene vecine, rivalii sai economici”, explica istoricul Dan Ioan Muresan.

El era infatisat inconjurat de o padure de țepe, pe care adversarii sai erau lasati zile sa intregi sa moara.

Comunistii l-au exploatat pe Dracula

Acest lucru a fost suficient pentru a starni imaginatia, cateva secole mai tarziu, a lui Bram Stoker, celebru pentru romanul sau gotic publicat in 1897 si a carui actiune se petrece in Balcani, unde superstitiile legate de vampiri erau in floare. El a pastrat numele lui Dracula, dar l-a transformat intr-un anticrist romantic, care iese noaptea din mormantul sau pentru a bea sange. De atunci, Dracula a fost adaptat pentru marele ecran de catre Hollywood, transformandu-l pe vampir intr-un personaj extrem de popular. Pentru a atrage turisti occidentali, comunistii care au fost la putere in Romania au promovat insistent legatura dintre Dracula si Vlad Tepes, asimiland, practic, cele doua personaje.

Castelul Bran, unde se desfasoara actiunea plasmuita de Bram Stoker, dar unde lordul medieval nu a stat niciodata, continua sa primeasca mii de vizitatori dornici de senzatii tari. Mai ales acum, in perioada de Halloween.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.