Cele mai scumpe obiecte vandute prin licitatie

Sa fie un tablou de Rembrandt sau de Gaugain? Nici unul nici altul nu se numara printre pictorii celebri ale caror opere s-au clasat in top 10 al celor mai scumpe licitatii din lume.

In schimb un tablou de Picasso se situeaza pe locul 2 in acest top.

Totusi, recordul absolut este detinut de un iaht, botezat sugestiv, Gigayacht.

Ceea ce e si mai interesant e faptul ca Gigayacht a fost pus la licitate pe eBay, insa licitatia a intra in istorie pentru pretul incredibil pentru care s-a incheiet vanzarea.

Gigayacht s-a vandut pentru suma de 168 milioane de dolari, devenind astfel cel mai scump articol vandut vreodata la o licitatie (cel putin pana in prezent).

Vasul, vandut de o companie din Florida (4Yacht pe numele ei) , a fost proiectat de arhitectul naval Frank Mulder. Are un heliport si zeci de apartamente de lux, inclusiv o sectiune dedicata VIP-urilor. Desi cumparatorul a dorit sa ramana anonim, au existat speculatii cum ca acesta nu ar fi altul decat miliardarul rus Roman Abramovici.

Pe locul doi, asa cum spuneam se afla o pictura de Pablo Picasso, „Nud, Frunze Verzi si Bust”, care s-a vandut in mai 2010, pentru suma de 106 482 500$.

Pictura a fost realizata de artist in 1932 intr-un orasel din Normandia, Franta. Muza artistului, dupa care s-a realizat pictura, a fost Maria Terese, Walter, iubita de atunci a lui Picasso. Achizitia a fost facuta de un colectionar particular.

Licitatia s-a tinut la celebra casa de licitatii Cristies, casa care a gazduit si alte licitatii din top 10 al celor mai scumpe din istorie.

Picasso, fondatorul cubismului, este autorul unora dintre cele mai scumpe tablouri, apreciat deopotriva de iubitori ai artei, cat si de investitori.

Pictura a fost realizata in tehnica ulei pe cavanas.

Tot in 2010, dar in februarie, s-a tinut a treia cea mai scumpa licitatie din istorie, sculptura „Barbat marsaluind” de Albert Giacometti.

Sculptura a fost realizata in 1961 si este reprezentata si pe bancnota de 100 de franci elvetieni.

Pretul final pentru care a fost vanduta a fost de 103 700 000 dolari americani, depasind cu mult estimarile de 40 de milioane de lire, cat se preconiza initial.

Vasul Qianlong – 53 milioane de dolari

Un superb vas din portelan chinezesc datat din dinastia Qing (sec. XVIII).

Vasul a fost descoperit in podul unei case vechi din Londra, acum mai bine de 30 de ani.

Ceea ce e si mai interesant, este faptul ca intr-un show de televiziune de acum cateva decenii, un evaluator de arta il cataloga drept o copie reusita si il estima la numai 1300 de dolari.

Diamantul Roz – 46 de milioane de dolari

A fost o alta licitatie celebra la vremea ei, tinuta la Geneva, in noiembrie 2010. Cumparatorul a fost Laurence Graff, un miliardar britanic in varsta de 75 ani.

Graff este in acelasi timp si un cunoscut pasionat si expert britanic in diamante si pietre pretioase.

Istoria diamantului este invaluita in mister, cert este ca apare pentru prima data pe piata in SUA in 1950, apoi dispare in uitare, doar pentru a reaparea 60 de ani mai tarziu, in 2010.

Cabinetul de Badminton – 36 662 106 dolari

Este o piesa de mobilier din sec. XVIII, vanduta pentru suma de mai sus, de catre o casa de licitatii din in 9 decembrie 2004.

Piesa a apartinut lui Henry Somerset, duce englez de Beaufort si a fost un cadou primit de acesta la implinirea varstei de 19 ani.

Piesa a mai batut un record la o licitatie din 1990 cand a fost vanduta pentru suma de 8,58 milioane de lire sterline.

Codex Leicester/Hammer – 30 802 500 dolari

Licitatia a avut loc in 1994 iar cumparatorul a fost nimeni altul decat Bill Gates.

Codexul este unul dintre adevaratele coduri ale lui Da Vinci, pare a fi un jurnal cu 72 de pagini. In ziua de azi s-au mai pastrat doar 30 astfel de manuscrise incifrate, atribuite lui Da Vinci.

Celebrul renascentist italian folosea adesea scrieri cifrate, cu alfabete inventate de el, unele au fost intre timp descifrante, nu insa si Codex Hammer, al carui continut a ramas pana azi un mister.

Numele „Hammer” i se trage de la un fost proprietar, lordul englez Hammer care l-a achizitionat la 1717.

Artemis si Capriorul

Este o sculptura de bronz, din Roma antica, descoperita in 1920 in urma unor sapaturi in zona veche a Romei.

A schimbat mai multi proprietari pana ce, in 2007, s-a vandut la o licitatie pentru suma de 28,6 milioane de dolari, desi era estimata la doar 7 milioane.

Sculptura o reprezinta pe zeita greco-romana a vanatorii, Artemis.

O vioara de Stradivarius din 1721 – 15 874 000 dolari

A fost vanduta la o licitatie in martie 2011. Vanzatorul a fost Fundatia Muzicala Nipona, iar banii obtinuti au fost donati pentru efortul colectiv de reconstructie a Japoniei dupa devastatorul cutremur din 11 martie 2011.

Rochia lui Marylin Monroe – 4,6 milioane de dolari

Este vorba de rochia in care Marylin a cantat celerul „Happy Birthday Mr. President”, o serenada dedicata lui John F. Kennedy de ziua acestuia, in 19 mai 1962.

Se zvoneste ca la momentul respectiv, celebra artista si presedintele Kennedy traiau o secreta poveste de dragoste.

Licitatia a avut loc in 1999.

Paradoxal e ca multe dintre cele mai scumpe licitatii din lume, au avut loc in ultimii ani, adica in perioada de criza economica planetara.

 

Distribuie articolul sa rada si prietenii tai!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.