Cele mai vandute produse online in Romania

Incet dar sigur, in ultimii ani, comertul online a prins radacini tot mai viguroase si in Romania.

Cresterea numarului de utilizatori ai Internetului a dus inevitabil si la cresterea vanzarilor online.

Un alt factor important care a contribuit la aceasta tendinta este si pretul cu, in medie, 10% mai mic in magazinele virtuale decat in magazinele clasice (pret posibil datorita eliminarii in online a unor costuri inevitabile in cazul unui magazin clasic).

Dar sa vedem ce cumpara romanii de pe internet?

Pe primul loc in topul celor mai vandute produse online, cu o pondere de aproape 40%, se afla imbracamintea si incaltamintea.

Pe locul 2, cu 37% se afla produsele IT, electronicele si electrocasnicele, apoi, dupa cum urmeaza: produsele de intretinere personala (cosmetice, parfumuri, sapunuri etc.), softurile (inclusiv jocuri), iar pe ultimul loc produsele alimentare.

Spre deosebire de SUA si Europa Occidentala, piata online din Romania are unele particularitati, de exemplu creste mai repede decat piete occidentale (asta pentru ca e mult mai in urma fata de acestea si tendinta este sa le ajunga in ceea ce priveste procentele) si sunt diferente mari in ceea ce priveste ponderea produselor.

Daca in Occident softurile sunt printre cele mai achizitionate produse online, in Romania traditia este folosirea softurilor pirat, de aceea ele se afla undeva pe la coada clasamentului la noi. O alta diferenta este ponderea mare de carti (electronice sau nu) care se regaseste pe piata online din SUA si Vestul Europei, dar care sunt nesemnificative pe piata romaneasca.

O alta diferenta care frapeaza, este reticenta statului roman de a face cumparaturi online. Scolile si alte institutii publice, prefera in continuare sa cumpere produse scumpe, ignorand cu desavarsire piata online unde produsele sunt si cu 10% mai ieftine.

Reticenta clientilor si faptul ca nu poti pipai si proba produsul inainte de a-l achizitiona, sunt principalele piedici in calea comertului online.

Statisticile arata ca desi cam jumatate dintre romani se intereseaza pe internet de preturi si oferte atunci cand vor sa cumpere un produs, doar 60% dintre acestia aleg sa cumpere produsul respectiv de pe internet, restul aleg sa il caute in magazinele stradale.

Dar cum spuneam si mai sus, tendinta este aceea de aliniere la trendurile europene in materie de comert online, ceea ce inseamna ca daca vrem sa vedem cum va evolua comertul electronic autohton, trebuie sa tragem cu ochiul peste gard, in Occident.

Asta inseamna ca online-ul romanesc este inca departe de a fi suprasaturat, inca mai e loc de crestere si loc pentru noi business-uri in domeniu.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Badea rafael Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.