Publicitate in functie de preocuparile clientului

Este un concept destul de vechi folosit in ultimele zeci de ani in industria publicitatii si care atinge noi culmi, acum in era publicitatii online.

Pe scurt principiul publicitatii contextuale e simplu: faci reclama unor produse si servicii apropiate de preocuparile celor care li se adreseaza, astfel sansa ca prospectii sa dea curs reclai si cumpere ceva este mult mai mare decat daca le-ai livra reclame la intamplare fara sa tii cont de interesele lor.

De exemplu pe un site de retete culinare merg reclame la carti de bucate, aparate Gpolyelectrocasnice, amenajarea bucatariei, la o emisiune TV despre automobile su tuning auto merg reclame petru automobile, lichid de frana, carburanti si asa mai departe.

Google insa a facut un pas nou in ceea ce priveste publicitatea contextuala si anume: publicitatea bazata pe categoriile de interes ale utilizatorilor.

Zilele trecute toti webmasterii care folosesc GoogleAdsense (publisherii) au primit o instiintare in conturile lor, prin care sunt pusi la curent cu aceasta politica si sunt indemnati sa-si instiinteze la randul lor vizitatorii de faptul ca site-ul lor, fiind afiliat la Google, in mod automat va instala cookie-uri pe sistemele de operare ale vizitatorilor, acestia din urma putand accepta situatia sau in caz contrar putand parasi site-urile respective.

Aceasta practica era deja folosita de Google de cativa ani insa in momentul de fata legislatia Uniunii Europene obliga gigantul american sa isi instiinteze vizitatorii de acest lucru si sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a alege daca sa accepte sau nu in sistemele lor aplicatiile de monitorizare ale lui Google.

Pe scurt, Google va stoca intr-un fisier cookie date privind genul de site-uri si informatiile  pe care un utilizator le cauta online, pentru a-i putea servi reclame in Adsense in functie de aceste categorii de interes.

Utilizatorul va avea posibilitatea sa-l ajute pe Google sa-i asocieze anumite arii de interes sau, dimpotriva, sa renunte la aceasta aplicati si sa vada reclamele ca si pana acum, urmand acest link.

Ce implicatii are acest sistem atat pentru webmasteri care folosesc Google Adsense cat si pentru utilizatorul obisnuit, vom incerca sa aflam in randurile de mai jos.

Pentru webmasteri:

Pe termen scurt, publicitatea bazata pe categorii de interes va imbunatati rata clickurilor pe reclamele de la Google si deci vor creste veniturile generate de acestea, mai ales in cazul site-urilor pe nise mai greu de monetizat.

Pe termen lung, cand probabil Google va fi adunat destule date despre preferintele fiecarui utilizato si va trece si la afisarea rezultatelor in cautare tot in functie de preferintele fiecaruia, site-urile mici si mijlocii se vor mentine tot mai greu pe linia de plutire, vor fi mai greu de promovat si implicit veniturile generate din reclame vor fi si ele afectate in mod negativ.

Daca ar fi sa dau un sfat as recomanda sa se insiste tot mai mult pe fidelizarea vizitatorilor, pe crearea unei punti intre ei si site astfel incat sa reduceti cat mai mult dependenta de Google.

Vin vremuri grele pentru webmasterii care isi bazau promovare pe metode gratuite tintind anumite cuvinte-cheie in Google.

Pentru utilizatorii obisnuiti implicatiile nu vor fi foarte importante din moment ce pot alege siguri daca sa le fie livrate reclame in functie de categoriile de inters sau in vechiul sistem.

Multi se vor bucura poate de aceasta inovatie de la Google pentru ca vor ajunge mult mai usor acolo unde isi doresc iar o mica parte se vor simti probabil frustrati cu gandul ca Google le monitorizeaza activitatea online (ceea ce oricum se intampla de multa vreme la o scara diferita).

Concluzia este ca Google controleaza tot mai multe aspecte ale lumii virtuale si va continua sa-si canalizeze energiile in aceasta directie.

Consecintele vor fi ambivalente, pentru unii va insemna dezastrul iar pentru altii se vor deschide noi oportunitati. Cert este ca ne aflam in fata unei mari schimbari in ceea ce priveste publicitatea online si marketingul pe internet in general.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.