Cat castiga un scriitor in Romania?

Cand ati cumparat ultima data o carte si mai ales o carte scrisa de un autor roman? Raspunsul la aceasta intrebare ar putea sa va dea unele indicii cu privire la profitabilitatea activitatii de scriitor in Romania.

Desi exista chiar liste de carti de citit recomandate elevilor si studentilor, care mai ridica vanzarile librariilor in perioada anului scolar, totusi romanii sunt codasii Europei cand vine vorba de numarul de carti cumparate pe an.

O statistica simpla arata ca un roman cheltuie in medie 10 centi (eurocenti) pe an pe carti ale unor autori romani (orice fel de autori, de la Eminescu pana la Cartarescu).

Si totusi, lucrurile nu stau chiar atat de prost pe cat am fi tentati sa credem la prima vedere. Cel putin nu pentru o carti-de-cititanumita categorie de scriitori prolifici.

Conform lui Varujan Vosganian, prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), un scriitor ramane cu aproximativ 7% din pretul de la raft al cartii sale.

Restul banilor se impart intre editura, comercianti si stat (prin impozite).

Ca sa poti trai din banii astia ar trebui sa vinzi mii de exemplare pe an, iar ca sa traiesti bine, cateva zeci de mii, ceea ce foarte putini reusesc.

Iata topul celor mai bine vanduti scriitori din Romania:

Topul este deschis de Mircea Cartarescu, care a incasat din 1990 incoace peste 540 000 de dolari de pe urma vanzarilor operelor sale. Bestseller-ul sau este „De ce iubim femeile”, carte vanduta in peste 165 000 de exemplare.

Pe locul doi se situeaza Gabriel Liiceanu care in aceasi perioada a incasat din drepturile de autor aproximativ 460 000 de dolari, cea mai vanduta opera a sa fiind „Jurnalul de la Paltinis” cu 60 000 de exemplare.

Dumitru Radu Popescu ocupa locul 3 in topul celor mai vanduti autori romani din ultimul sfert de veac, loc care i-a adus incasari de circa 440 000 de dolari, cei mai multi de pe urma cartii „Vanatoarea regala”, vanduta in peste 100 000 de exemplare.

In continuarea clasamentului se situeaza Andrei Plesu cu 300 000 de dolari, Nicolae Breban 290 000 de dolari, Neagu Djuvara cu 240 000 de dolari, Augustin Buzura 220 000 de dolari si asa mai departe, pana la miile de scriitori care viseaza sa dea candva lovitura cu un bestseller care sa ii propulseze in fruntea clasamentului.

In acest demers, exista mai multe optiuni. Fie lucreaza cu o editura, modelul clasic de pe urma caruia la scriitor ajunge un procent de sub 10% din incasari, fie isi deschid propria editura pentru a ramane cu un procent maxim din vanzari (model urmat cu succes de Adrian Paunescu la vremea lui), fie scriu in limbi straine si incearca sa incheie contracte cu edituri din strainatate sau se orienteaza spre mediul online.

Aceasta ultima varianta pare sa fie in cele din urma lozul castigator, data fiind varietatea mare de oportunitati pe care un pasionat al scrisului o intalneste aici, subiectul fiind insa prea complex pentru a-l epuiza in cateva randuri, motiv pentru care promitem sa revenim cu un articol special dedicat lui.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.