Cine au fost cei 12 zei ai Olimpului?

imagine1Cei 12 zei ai Olimpului au condus lumea în Grecia Antică și sunt printre cele mai importante personaje din mitologia elenă.

Iată care sunt cei 12 zei ai Olimpului:

 • Zeus – El era conducătorul zeilor. Era regele și stăpânul Muntelui Olimp, dar și zeul cerului și al tunetului. Printre simbolurile prin care e redat se află fulgerele, vulturul, stejarul, balanța și sceptrul. El a fost căsătorit cu Hera și a avut numeroși copii, precum Atena, Apollo, Hermes, Artemis, Dionis, Persefona, Hercule, Perseu, Elena din Troia, Minus, Ares, Hebe și Hefaistos, mulți dintre ei din relații extraconjugale.
 • Hera – Ea a fost soția lui Zeus, dar și regina zeilor și zeiță protectoare a căsniciei, familiei, a căminului și a femeilor măritate. Chiar și așa, era recunoscută și pentru faptul că era răzbunătoare și a încercat să le facă rău copiilor lui Zeus din alte relații. Ea este definită de simboluri precum rodia, păunul, coroana, cucul, leul și vaca.
 • Poseidon – El era stăpânul marilor, al cailor și al cutremurelor. El și soția sa cea mai cunoscută, Amfitria, stăteau pe fundul mării și erau urmați de un cortegiu marin, fiind purtați de un car tras de cai înaripați. Prin puterile sale, Poseidon putea să declanșeze furtuni sau se le oprească. Este unul dintre cei mai cunoscuți zei, iar după el au fost date nume de parfumuri sau de nave. De asemenea, s-au creat și jocuri. Unul dintre cele mai cunoscute se numește Atlantis Megaways și este disponibil în NetBet, operator recunoscut și pentru secțiunea blackjack NetBet. Jocul a fost creat în 2020 de compania Relax Gaming, iar printre simboluri se află animale marine precum pește-leu, căluț de mare, caracatiță și delfin, dar și chipul lui Poseidon, alături de un cufăr cu comori.
 • Dionis – A fost zeul vinului și al petrecerilor, dar în același timp a avut și un rol cultural major, fiind protectorul teatrelor. Simbolurile prin care a fost redat cel mai des sunt cupa, tigrul, iedera, pantera, leopardul, capra și delfinul.
 • Apollo – Era personificarea Soarelui, dar și zeul luminii, al zilei și al artelor. Și el a avut un rol cultural important, fiind protectorul arcașilor, poeziei și al muzicii. La nașterea sa, Hera a fost atât de geloasă încât i-a refuzat lui Leto un loc în care să-l aducă pe lume, dar Poeseidon a creat special pentru el insula Delos.
 • Artemis – A fost zeița virginității, a vânătorii, nașterii și a tuturor animalelor și a lunii. Ogarii, luna, căpriorii, șerpii și ursoaicele sunt simbolurile care au reprezentat-o cel mai des. Ea este faimoasă pentru că nu s-a căsătorit niciodată și a rămas virgină. De asemenea, are un templu celebru în Efes, considerat printre cele 7 minuni ale lumii.
 • Hermes – A fost atât zeul hoților și al tâlharilor, dar și al comerțului și al negustoriei. A ocrotit turmele și cirezile, iar simbolurile care l-au reprezentat au fost sandalele, barza, broasca țestoasă și caduceul.
 • Atena – Și ea a rămas virgină, dar era o femeie de fier, fiind zeița înțelepciunii, a strategiei militare și a apărării. De asemenea, a fost și zeița meșteșugurilor. Ramura de măslin și bufnița sunt simbolurile care au reprezentat-o cel mai des.
 • Ares – Cunoscut și sub numele de Marte, Ares a fost zeul războiului, al violenței și al vărsării de sânge. Scutul, vulturul, câinele, sulița, mistrețul și șarpele sunt simbolurile care l-au reprezentat cel mai des. Avea un aspect fizic impunător.
 • Afrodita – Este faimoasă pentru frumusețea sa. De altfel, era percepută ca fiind zeița frumuseții, a iubirii și a dorinței. Ea s-a căsătorit cu Hefaistos, zeul șchiop, cunoscut pentru urâțenia sa.
 • Hefaistos – Soțul Afroditei a fost un maestru fierar și meșteșugar. A mai fost perceput și ca fiind zeul focului și al metalelor.
 • Demetra – A fost zeița fertilității și cea care ocrotea natura. Era stăpâna anotimpurilor și cea care proteja argircultura. Torța, grâul, macul și porcul sunt simbolurile prin care a fost reprezentată.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.