De ce Henric al VIII-lea al Angliei a cerut executarea lui Anne Boleyn, cea de-a doua sotie?

Henric al VIII-lea a fost un rege celebru al Angliei din secolul al XVI-lea. Implicat intr-o serie de evenimente cel putin tumultoase, se spune ca ar fi pus-o pe Anne Boleyn, cea de-a doua sa sotie, sa fie ucisa… Explicatii.

Casatoria dintre Henric al VIII-lea si Anne Boleyn a fost un moment definitoriu in istoria Angliei. Henric al VIII-lea cauta un mostenitor de sex masculin pentru a asigura continuitatea dinastiei sale, iar acesta era deja casatorit cu Ecaterina de Aragon. Cu toate acestea, incapacitatea sa de a avea un copil care sa mosteneasca tronul impreuna cu ea l-a determinat sa puna la indoiala validitatea casatoriei lor. Cand Papa a refuzat sa anuleze uniunea, Henric s-a vazut confruntat cu o dilema politica si religioasa… Rupt de Roma, el a decis in cele din urma sa rupa legaturile cu Biserica Catolica si sa se proclame seful suprem al Bisericii Angliei. Scopul principal al acestei schisme religioase, cunoscuta sub numele de Reforma engleza, a fost de a legitima anularea casatoriei sale si de a-i permite sa se casatoreasca cu Anne Boleyn.

Ce rol a avut Alle Boleyn in istoria Angliei?

Anne Boleyn a fost o tanara foarte inteligenta si cu o personalitate puternica, fiica lui Thomas Boleyn, conte de Wiltshire. Crescuta la curte, Anne a petrecut mult timp in Franta, unde a fost expusa la cultura si ideile Renasterii. La intoarcerea in Anglia, Anne Boleyn a devenit doamna de onoare a reginei Ecaterina de Aragon, inainte de a cuceri inima regelui Henric al VIII-lea… Pe langa calitatile sale personale, Anne Boleyn a fost cunoscuta si pentru convingerile sale religioase. Influentata de ideile Reformei protestante, ea a fost in favoarea reformei ecleziastice in Anglia. Influenta ei asupra lui Henric al VIII-lea a jucat un rol important in ruperea Bisericii Angliei de Roma si crearea Bisericii Anglicane.

De ce a fost ucisa Anne Boleyn, regina Angliei?

Viata Annei Boleyn s-a sfarsit in 1536, iar moartea ei ramane un mister inconjurat de multe speculatii… Motivele oficiale invocate la vremea respectiva de rege si de anturajul sau se refereau la acuzatii de inalta tradare, adulter si incest, in special cu propriul frate, George Boleyn. Aceste acuzatii – care erau cu siguranta false – au fost de fapt folosite pentru a justifica condamnarea ei la moarte si executia prin decapitare in Turnul Londrei. De fapt, se crede pe scara larga ca adevaratele motive din spatele mortii Annei Bolena au fost de natura politica, deoarece Henric incerca in continuare sa obtina un mostenitor de sex masculin si sa scape de o regina care nascuse doar o fiica si care cazuse in dizgratie… Henric al VIII-lea se va casatori mai tarziu cu Jane Seymour.

Unde a fost ingropata Anne Boleyn dupa executie?

Soarta tragica a Annei Boleyn nu s-a incheiat aici. Trupul ei a fost inmormantat in graba intr-un mormant foarte simplu, aproape anonim. In capela Sfantului Petru ad Vincula din Turnul Londrei. Adica intr-un loc in care sunt ingropati multi alti condamnati executati. Aceasta inmormantare austera contrasteaza puternic cu viata fastuoasa pe care a dus-o la curte, subliniind atat cruzimea, cat si nedreptatea soartei sale. Desi locatia exacta a mormantului ei ramane incerta, numele si povestea ei raman gravate in analele istoriei engleze si in memoria colectiva.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/pourquoi-henri-viii-a-t-il-fait-tuer-anne-boleyn-sa-deuxieme-epouse-11194228/

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.