Clinicile private, afaceri care se simt bine pe timp de criza

Acum doi ani, in 2011, un sondaj printre locuitorii capitalei, scotea in evidenta ca mai mult de jumatate dintre bucuresteni cochetau cu ideea de a contracta si o asigurare medicala privata, iar aproape 30% dintre repondenti se gandeau chiar la un abonament la o clinica particulara.

Aceasta tendinta de migrare spre clinicile de sanatate private, s-a reflecat si in incasarile principalilor furnizori particulari de servicii medicale, care, in cursul anului 2012, au inregistrat cresteri cuprinse intre 10 si 65%.

De ce in ciuda crizei, tot mai multi romani aleg furnizorii privati de servicii medicale si cum se prefigureaza viitorul spitalelor particulare in Romania, sunt intrebari la care incercam sa raspundem in randurile de mai jos.

Nu mai e un secret pentru nimeni ca sanatatea se vinde bine!

Omul poate renunta la multe, poate renunta la lux sau chiar la vicii, dar cand vine vorba de propria sanatate, nu se mai uita la bani si cauta tot ce e mai bun pe piata.

Asa se face ca de cand a inceput criza, industria farmaceutica si cea a furnizorilor privati de servicii medicale nu doar ca nu a inregistrat pierderi semnificative dar parca a prins un suflu nou.

Situatia poate fi explicata partial si prin degringolada din sistemul medical de stat, un numar mare de medici buni a „migrat” de la stat la privat, unele spitale de stat s-au inchis, cele care au ramas sunt mult sub standardele unei clinici private, toate acestea s-au reflectat in tendinta romanilor (mai ales a celor cu bani) de a se orienta spre furnizorii privati de servicii medicale, fie ca vorbim aici de banalele cabinete stomatologice sau clinici de ortopedie ori oncologie.

Daca in 1990 sistemul national de sanatate depindea 100% de stat, astazi aproximativ 10% din serviciile medicale sunt oferite de cabinete, clinici si spitale private, iar tendinta este de crestere.

Din punct de vedere al distributiei geografice, medicina privata este concentrata in proportie de 60-70% in capitala, urmand apoi orasele mari precum Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca etc.

Bani si cifre

Costurile foarte ridicate sunt principalul obstacol in dezvoltarea sistemului de sanatate privat.

Doar orasele relativ mari din tara, cu o piata suficient de larga, gazduiesc spitale si clinici private.

Costurile mari se datoreaza unei subventionari reduse de la stat (in acest an s-a pus chiar problema eliminarii totale a subventiilor oferite de stat sistemului privat de sanatate) si a unor cheltuieli ridicate cu personalul, medicamentele si accesoriile necesare unei clinici.

Un abonament la o clinica privata poate porni de la 8 euro pe luna si poate ajunge pana la 150 euro/luna, in functie de pachetul ales. De exemplu, pachetele VIP, includ o gama larga de analize si proceduri medicale si asigura transportul cu o ambulanta.

Pentru clientii persoane juridice, care incheie contracte colective, pentru angajatii lor, pretul este mai flexibil deoarece acestia ocupa un portofoliu important in cadrul companiilor private de servicii medicale.

Cat de greu este sa pornesti o afacere in domeniul medical?

Un raspuns scurt si sincer ar fi : greu spre foarte greu.

Investitiile necesare pentru o clinica sau un spital privat pot ajunge lejer la cateva milioane de euro iar un cabinet particular poate necesita costuri initiale de cateva zeci de mii de euro.

Dincolo de costurile, deloc de neglijat, cu locatia si aparatura medicala de specialitate, cea mai mare dificultate este formarea unei echipe de specialisti.

Capitalul uman este cea mai importanta resursa in aceasta industrie, mai important poate decat in orice alt domeniu de activitate.

Cine a avut de a face cu spitalele de stat, mai ales din provincie, stie (sau cel putin a auzit) cat de greu este sa gasesti un dr. ortoped bun sau un cardiolog, ori un pneumolog care sa fie un bun cunoscator al meseriei pe care o practica.

Ori cei care apeleaza la serviciile private, tocmai asta vor sa gaseasca acolo: oameni de calitate, buni specialisti.

Clinicile si spitalele private sunt detinute de jucatori importanti, ca Sanador, companii cu bugete de milioane de dolari.

Insa exista o banda si pentru micii jucatori pe piata serviciilor medicale private si anume: serviciile de nişă.

Este vorba desigur de cabinetele medicale axate pe o specialitate bine definita: stomatologie, cardiologie, ortopedie, clinici de infrumusetare, biorezonanta, medicina interna si asa mai departe.

Pana in acest moment, parteneriatul public-privat, implicarea statului in subventionarea medicamentelor si decontarea serviciilor asigurate, a fost principala parghie pe care s-a dezvoltat medicina privata in Romania.

Tocmai de aceea e greu de facut vreo speculatie cu privire la viitorul ei, intrucat acesta depinde foarte mult de politica ministeriala precum si de evolutia generala a economiei pentru ca, pana la urma, profiturile furnizorilor privati de servicii mediale, depind foarte mult de veniturile romanilor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Alin Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.