Obiceiuri care imbatranesc

Un grup de cercetatori britanici au studiat timp de 20 de ani un esantion de 5000 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, observandu-le obiceiurile si tabieturile zilnice. In urma acestui studiu au descoperit patru obiceiuri proaste care pot imbatrani o persoana cu 10 ani mai devreme si care in acelasi timp scurteaza durata vietii. Cele patru obiceiuri negative sunt: fumatul, excesul de alcool, sedentarismul si o dieta saraca.

Din cele 5000 de persoane studiate 314 aveau toate cele 4 obiceiuri daunatoare, dintre acestea 91 au murit in timpul celor 20 de ani de studiu. Pe de alta parte, din cele 387 de persoane care nu aveau absolut niciunul dintre tabieturile de mai sus, doar 32 au murit de-a lungul celor 20 de ani. Diferenta dintre cele doua categorii este rata de deces: 29% in cazul celor care aveau toate cele 4 obiceiuri daunatoare si doar 8% in cazul celor care traiau o viata „sanatoasa”.

Majoritatea deceselor in randul primei categorii (adica al celor ce aveau toate cele 4 obiceiuri daunatoare) au fost provocate de boli de inima si cancer.

Alte concluzii ale aceluias studiu au relevat ca fumatul zilnic este mai daunator decat consumul a 3 bauturi alcoolice pe zi, ca este recomandat a se consuma fructe de 3 ori pe zi si a se face activitate fizica minim doua ore pe saptamana.

De asemeni cercetatorii britanici au mai ajuns la concluzia ca cele trei obiceiuri combinate pot provoca schimbari majore asupra fizicului si psihicului persoanelor, imbatranindu-le cu aproximativ 12 ani.

Sedentarismul, fumatul, consumul in exces de bauturi alcoolice si o dieta saraca afecteaza tot mai multi oameni si de varste tot mai fragede. Cauzele sunt multiple si in general sunt legate de stilul „modern” de viata in care omul a rupt aproape in toatalitate legaturile cu natura. Chiar si jocurile copilariei au fost inlocuite cu jocurile pe calculator, in loc sa alerge si sa faca miscare tot mai multi copii petrec ore intregi in fata computerului, apoi devin adolescenti si tot ce se schimba in peisaj este aparitia tigarii si a berii in fata aceluias computer.

Pentru a evita aceasta imagine sumbra a individului ajuns prizonier al sedentarismului si al proastelor obiceiuri, care ii afecteaza nu doar sanatatea fizica ci si relatiile cu cei din jur si psihicul, aceiasi cercetatori englezi recomanda moderatie si bun-simt. Nu trebuie sa fim extremi cu noi insine pentru a duce o viata sanatoasa spune unul dintre ei. Renuntarea la fumat si alcool sau macar reducerea consumului, consumul de fructe si legume de 3 ori pe zi (un fruct, o salata, un suc natural) si activitatea fizica cel putin doua ore pe sapatamana, sunt un inceput bun pentru a avea un stil de viata sanatos.

Nimeni nu vrea sa arate mai batran decat este, sa fie bolnav si sa aiba o viata scurta.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.