Createrele uriase din Siberia, mister dezlegat

Cand un pilot de elicopter a observat primul crater misterios din indepartatea Siberie, toti oamenii de stiinta au ramas masca negasind nicio explicatie plauzibila.

Dupa craterul din peninsula Yamal, descoperit in 2014, au inceput sa fie observate si altele de-a lungul tarmului rusesc al Oceanului Arctic.

Acest fapt a dus rapid la diverse scenarii si teorii ale conspiratiei, de la experimente militare secrete, pana la teorii legate de existenta extraterestrilor.

Nimeni nu a reusit sa explice cum anume au aparut, aparent peste noapte, aceste uriase gauri in cratere siberiapamant. Asta pana recent cand cercetatorii americani de la NOAA (Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica) au dezlegat misterul craterelor siberiene.

Aparitia lor are legatura cu temperaturile neobisnuit de mari din ultimele doua veri (2014 si 2015).

Pentru prima data in istoria omenirii, in acesti ani solul siberian (permafrostul) a inceput sa se dezghete in profunzime.

Se stia de multa vreme ca in solul inghetat din Siberia sunt blocate (in gheata) uriase cantitati de metan, un gaz foarte volatil si toxic.

In conditiile de presiune mare si temperatura scazuta, gazul metan este tinut captiv in gheata din sol intr-un amestec denumit hidrat de metan.

Cand acest hidrat incepe sa se dezghete, gazul metan este eliberat treptat ceea ce duce la o crestere a presiunii in sol pana ce acesta explodeaza spectaculos aruncand in aer tone de materie si lasand in urma un crater de zeci de m diametrul.

Cercetatorii au ajuns la acesta concluzie studiind probe de pe fundul craterelor care prezinta urmele unor explozii de metan.

Dezghetarea Siberiei poate avea consecinte devastatoare asupra vietii de pe Terra, metanul fiind cu gaz cu efect de sera de 25 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon.

Cu alte cuvinte solul Siberiei este o bomba cu ceas care a inceput sa ticaie.

Daca incalzirea globala nu poate fi oprita, craterele siberiene vor fi tot mai numeroase iar atmosfera Pamantului tot mai otravitoare si mai incompatibila cu viata.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.