Patriarhia cere preotilor sa ramana neutri in campaniile electorale din acest an

In Indreptarul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane privind anul electoral, Sfantul Sinod atrage atentia ca preotul are obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale, atat in declaratiile publice, cat si in activitatea practica, fata de problemele cu caracter politic. Optiunea politica a preotului va fi exprimata doar prin votul personal secret.

Asrtfel,  Biserica Ortodoxa Romana a hotarat:

In calitatea sa de cetatean al Patriei si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sai, indiferent de orientarea lor politica, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea ca, de pe pozitia si prin mijloacele duhovnicesti care-i sunt specifice, sa participe la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele obstesc si impotrivindu-se oricaror masuri sau activitati care se dovedesc a fi in contradictie cu invatatura si morala crestina ortodoxa. In vederea respectarii optiunilor politice ale credinciosilor sai, preotul are obligatia de a pastra neutralitatea in timpul campaniilor electorale, atat in declaratiile publice, cat si in activitatea practica, fata de problemele cu caracter politic. Optiunea politica a preotului va fi exprimata doar prin votul personal secret. Astfel, arhierilor, preotilor, diaconilor, monahilor le este interzis:

  1. a) sa faca politica partinica;
  2. b) sa fie membru(a) al unui partid politic sau al unei organizatii care poate fi asimilata unui partid politic;
  3. c) sa candideze la alegerile parlamentare sau locale;
  4. d) sa participe la campanii electorale in calitate de sustinator (oare);
  5. e) sa ocupe functii de demnitar/inalt functionar public la nivel central sau local, in Statul roman sau in alte state.

Clericul sau monahul, care se implica in politica vreunui partid in calitate de membru sau de candidat, dar si prin sustinerea unui candidat, incalca legamantul depus la hirotonie („…nu ma voi indeletnici cu activitati potrivnice chemarii preotesti si nu ma voi face partas la lucrari si adunari care dauneaza Bisericii”, hotararea sinodala nr. 4670/2008), prevederile Regulamentului autoritatilor canonice disciplinare si al instantelor de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane (2015) si ale Regulamentului pentru organizarea vietii monahale si functionarea administrativa si disciplinara a manastirilor (2003) si va trebui sa aleaga intre cariera politica si misiunea clericala/viata monahala. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale.

MM

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.