Motivul surprinzator pentru care tablourile lui Picasso sunt agatate in toaletele unui muzeu australian

Ca raspuns la un ordin judecatoresc de inchidere a zonei pentru femei de la Muzeul de Arta Antica si Moderna (MONA) din Tasmania, curatorul muzeului a agatat tablouri de Picasso in toaletele femeilor.

La Muzeul de Arta Antica si Moderna (MONA) din Tasmania, femeile aveau anterior un spatiu dedicat lor. Denumit „Ladies lounge”, acesta a trebuit sa se inchida in urma unei hotarari judecatoresti potrivit careia si barbatii ar trebui sa aiba acces la el, potrivit The Guardian. Pentru a-si arata nemultumirea fata de aceasta hotarare, Kirsha Kaechele, artista si sotia proprietarului muzeului, David Walsh, a decis sa expuna doua tablouri Pablo Picasso din colectia muzeului… in toaletele femeilor.

O experienta discriminatorie?

Picassos se numara printre operele de arta expuse anterior in „Ladies lounge” al muzeului. Acest spatiu, proiectat de Kirsha Kaechele, a fost menit sa recreeze experienta de excludere istorica traita de femei in lumea artei, care, in unele privinte, este inca relevanta in prezent. Inaugurat in 2020, „Ladies lounge” a permis femeilor sa fie rasfatate de majordomi si tratate cu sampanie, inconjurate de unele dintre cele mai frumoase lucrari ale muzeului.

In aprilie, Curtea civila si administrativa din Tasmania a decis ca aceasta experienta este discriminatorie, in urma unei plangeri depuse de un barbat din Sydney caruia i s-a refuzat intrarea. In conformitate cu articolul 26 din Legea antidiscriminare din Tasmania, expozitia a fost inchisa deoarece nu mai putea refuza intrarea pe motive de gen.

Doamnele pe primul loc!

Kirsha Kaechele a distribuit un videoclip pe Instagram in care arata picturile celebrului artist spaniol in toaletele doamnelor, cu legenda: „O noua expozitie la MONA. Doar pentru doamne”. Ea continua sa precizeze ca nu a mai existat niciodata o toaleta exclusiv pentru doamne, toate fiind unisex, dar ca „Ladies Lounge a trebuit sa se inchida. Si (ea) nu stia ce sa faca cu toate acele Picassos…”

In publicatia sa, ea adauga ca muzeul are in vedere transformarea salonului doamnelor intr-o „biserica, scoala sau alta institutie”. Intre timp, toate femeile autoidentificate se pot bucura de aceste opere de arta in acest loc neobisnuit.

 

Sursa: https://www.vanityfair.fr/article/letonnante-raison-pour-laquelle-des-tableaux-de-picasso-sont-accroches-dans-les-toilettes-dun-musee-australien

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.