Critica si Barfa
In societatea zilelor noastre intalnim tot mai multi interlocutori care se pricep la toate. Stiu exact de ce o anumita idee este gresita, critica si se contrazic cu oricine, orice le-ai spune nu ai dreptate, pe scurt toata lumea greseste si doar ei au dreptate. De unde vine aceasta critica exacerbata?
Desigur nu vorbim aici despre critica meritata, corecta si constructiva ci vorbim despre acei indivizi care critica pe toata lumea in mod nejustificat, atitudine aproape patologica. De unde se naste acest fenomen si care sunt mesajele lui ascunse?
Ce anume ii motiveaza pe unii sa critice nejustificat?
Ne-am inteles de la inceputul articolului ca excludem din discutie situatiile in care critica este justa, meritata si argumentata. Insa exista o anumita categorie de indivizi care au o replica pentru toate si simt o placere nesanatoasa de a denigra pe oricine si orice mai ales atunci cand este vorba de idei sau persoane importante, respectate de comunitate, persoane pentru care exista un anume gen de incredere si consideratie.
Cauzele acestei atitudini de critica si denigrare se ascund in subconstientul uman.
Toti indivizii simt nevoia de a fi apreciati de ceilalti pentru ceea ce fac, cel putin de cei apropiati lor. Simt nevoia ca munca lor sa fie apreciata, meritele sa le fie recunoscute, sa primeasca ceea ce considera ca li se cuvine, aceasta nevoie primara de recunoastere sta in firea umana.
Cei care critica nejustificat pe oricine pare cat de cat meritos, cei care „vandalizeaza” orice idee pe care altii o apreciaza, la nivelul subconstientului incearca sa distruga totul pentru a ramane in picioare doar ei.
Cu alte cuvinte, neputand sa se ridice la nivelul persoanelor si neputand sa impartasasca gandurile si ideile impotriva carora se indreapta critica/furia lor, atunci incearca sa le demoleze, astfel incat, denigrand pe altii, sa se albeasca pe ei. Sa distruga meritele altora ca singurii care sunt meritosi si au dreptate, sa ramana ei.
Deci critica nejustificata isi are radacinile in nevoia de apreciere si recunoastere din partea celorlalti. Daca unii cauta si reusesc sa obtina aceasta apreciere prin fapte constructive, criticii de meserie incearca sa obtina aceasta recunoastere prin mijloace rudimentare: distrugerea si denigrarea celor din prima categorie pentru ca, nu-i asa, e mai usor sa distrugi decat sa construiesti, e mai usor sa critici pe cel care munceste decat sa il intreci in munca.
De obicei denigrarea si critica nejustificata izvorasc din sentimentele de inferioritate si gelozie. Uneori cu totii procedam astfel fara sa ne dam seama. O facem prin intrebari rautacioase dar care la prima vedere par justificate. De exemplu cineva este pasionat de sport si are unele rezultate iar noi il intrebam „Da, dar ce ai de gand sa faci cu viata ta? Pana la urma trebuie sa si muncesti, nu poti trai doar din sport.” O astfel de intrebare tradeaza, de multe ori, invidia.
Cum sa faci fata unor persoane care te critica excesiv?
In primul rand trebuie sa dam sansa acelei persoane sa isi expuna argumentele, nu doar ca am putea sa il intelegem gresit si critica lui sa fie 100% justificata dar chiar si de la cei care critica doar din rautate putem invata lucruri utile.
Daca ne convingem ca o face doar din rautate, cea mai buna strategie este sa il ignoram pentru ca daca este o fire invidioasa, orice i-am spune tot va gasi nod in papura. Prin urmare, un astfel de individ trebuie lasat in pace, e inutil sa iti pierzi timpul pretios incercand sa ii dai explicatii. Cu siguranta vei obtine satisfactii mai mari daca te vei concentra pe activitatea ta si nu iti vei pierde timpul intrand in polemici inutile.
Intelegand adevaratele cauze ale unei astfel de atitudini, ne putem corecta propriul nostru comportament (in cazul in care ne regasim in aceasta situatie) si putem intelege mai bine persoanele care nu par a avea altceva de facut decat a ponegri pe altii. La o analiza atenta putem vedea ca nu sunt atat de periculoase pe cat par ci mai degraba sunt demne de mila.
Barfa si critica exacerbata sunt niste boli ale societatii moderne izvorate din neimplinirea personala si invidia fata de implinirea altora.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.