Cum sa devii broker in cateva luni

Te-ai gandit sa mergi pe propriul drum in afaceri, insa nu ai identificat domeniul care ti se potriveste. Daca ai stofa de intreprinzator, iti place sa lucrezi cu oamenii, ai in vedere meseria de broker! Dar nu orice broker, unul care are propriul business… Cum e posibil?

Dreptul de a profesa in aceasta meserie se obtine prin cumpararea licentei (franciza) care costa 300 RON si consta din parcurgerea unui curs de initiere de doua zile (incluzand cazare si masa la un hotel 3 stele), plus 3 zile cursuri de perfectionare. Astfel, vei primi licenta (marca de broker, un cod numeric international), o mapa cu informatii si a unui CD cu programele financiare, inclusiv toate informatiile necesare inceperii activitatii. Vei putea beneficia, de asemenea, de parcurgerea unei serii de training-uri specializate, sustinute de lectori si traineri din tara si din strainatate. In acest sens, Eurobroker’s (in sistem franciza) organizeaza periodic cursuri de initiere in brokeraj cu durata de 2/3 zile, plus 3 zile cursuri de fixare in zona de resedinta a noilor brokeri.

Prin urmare, nu este nevoie de studii aprofundate, de cine stie ce facultate, ci numai de o astfel de afacere in franciza, care, reprezinta si promoveaza interesele clientilor sai in raportul cu cinci corporatii internationale prestigioase. Printre acestea amintim AIG Life S.U.A., lider mondial, si Generali Italia lider european, la care se adauga un numar important de banci, printre care BCR, BT, Raiffeisen Bank, RBL, Citi Bank, HVB, ABN Amro Bank, Banca Italo-Romena, Banca di Roma, CEC, Romexterra, Volksbank etc.).
Pe lista mai poti trece asiguratori autohtoni cum sunt: Omniasig, Ardaf, Asiban, Astra, Asirom, BCR Asigurari S.A.

Echipa Eurobrokers ofera clientilor sai servicii de consiliere, intermediere, gestiune si asistenta tehnica post vanzare in domeniile: managementul riscurilor, programe financiare individuale si de grup, analize si studii de piata comparative, asigurari de orice tip (viata si non-viata), programe de capitalizare si investitii, programe de credit si leasing si implementari programe de management al calitatii (ISO 9000, 9001, 9002).

Iata, asadar, solutia ideala de a fi un om de afaceri prosper, un investitor fara mare bataie de cap. Dar, pentru a ajunge la aceasta performanta ai nevoie de o perioada de 5 sau 7 ani de efort sustinut prin atingerea treptelor de cariera 3-7, adica: Broker Principal, Broker Zonal, Broker Regional, Broker Senior si Broker General.

Foarte important de mentionat este faptul ca inceperea activitatii in Eurobroker’s nu este conditionata de renuntarea la actualul loc de munca sau schimbarea domiciliului. Majoritatea brokerilor au in primele 3-4 trepte de cariera o activitate part-time.

La inceput, cea mai mare parte a activitatii se desfasoara prin studiu individual si de grup, prin Internet si e-mail, discutii de vanzare cu coordonatorii si cunoscutii (colegi, prieteni, clienti, cunostinte, vecini), interviuri de selectie si recrutare de noi brokeri si agenti. Informatiile parvin pe CD-uri, prin sedinte de pregatire saptamanale, cursuri de perfectionare si prin posta electronica.

Debutul in aceasta meserie este conditionat de obtinerea licentei de broker, valabila oriunde in tara si la orice companie de asigurari care opereaza in Romania. Mai mult decat atat, pentru produsele financiare ale corporatiilor internationale partenere (AIG, Generali, Grawe si Allianz), licenta de broker este valabila si transferabila in toate tarile in care aceste corporatii au divizii, sucursale sau filiale. Odata cu aderarea Romaniei la UE, licenta este valabila neconditionat, oriunde in lume, iar brokerii isi pot deschide birouri in tara pe care o prefera.

Acest sistem de cariera a fost probat si functioneaza in S.U.A. din anul 1950. Sistemul are ca scop educarea populatiei prin formarea unor deprinderi financiare sanatoase, este un motor pentru crearea si consolidarea clasei mijlocii in Romania. In acest moment, mai mult de 60 din PIB–ul S.U.A. provine din asemenea sisteme de afaceri si servicii. De precizat ar fi faptul ca in brokerajul financiar se castiga cele mai mari salarii (comisioane) peste tot in lume, dupa ce stapanesti informatia si produsele si ai o echipa bine inchegata.

Meseria de broker se invata in aproximativ 6 luni de zile, respectiv un an si presupune, ulterior, o perfectionare continua. Veniturile lunare sunt proportionale cu timpul alocat. Toti brokerii trebuie sa respecte Regulamentul de Organizare si Functionare si Codul Deontologic si al Onoarei in compania Eurobroker’s, indiferent de tipul de contract pe care il incheie cu compania si indiferent la ce firma este angajat, patron, manager sau actionar.

Autor: Nicoleta Margineanu
Bani si afaceri, 20 Nov. 2006

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
 1. Anonim Răspunde
 2. Anonim Răspunde
 3. Anonim Răspunde
 4. valcu marek Răspunde
  • Vlad Răspunde
 5. stanica vasile catalin Răspunde
 6. iliescu radu Răspunde
 7. Nadia Răspunde
  • Angelin Răspunde
 8. Dup adrian Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.