Sfarsitul sistemului bancar?

Intregul sistem bancar s-ar putea prabusi in urmatorii ani. Era bancilor si a banilor se apropie de sfarsit, acestea sunt concluziile lui Franz Hormann, profesor la Universitatea de Economie din Viena, facute publice in timpul unui interviu din Der Standard.

Reputatul economist austriac sustine ca traversam o perioada de mari schimbari socio-economice la nivel mondial, pentru el criza economica nu este altceva decat falimentul unui sistem economic bazat din start pe frauda si arata cu degetul spre banci ca principala cauza a crearii unui cerc vicios din care singura iesire este ruperea lui.

Pentru Franz Hörmann, actualul sistem bancar este un complex sistem piramidal, o schema Ponzi care devine in perioade de criza un mecanism de exproprieri si asta pentru ca bancile isi permit sa creeze bani din nimic, bani pe care ii imprumuta clientilor si de pe urma carora obtin alti bani sub forma de credite si tot asa pana ce se ajunge intr-un punct mort spre care ne indreptam in acest moment.

In economie ruleaza o anumita cantitate de bani insa prin mecanismele de creditare (in special prin dobanzi), bancile creaza pur si simplu bani „virtuali” care depasesc cantitatea reala de bani de pe piata si pentru acoperirea acestor balante se ajunge la executare silita a datornicilor aflati in incapacitate de plata, care reprezinta „veriga slaba” a acestui „lant trofic”.

Acest lucru este valabil atat pentru simplii cetateni cat si pentru state, de fapt bancile chiar au deturnat cu totul economiile nationale prin increngatura de relatii economice intre stat, banci, piata financiara si factorul politic.

De exemplu ajutorul financiar pe care Germania si alte state europene il acorda indatoratei Grecii, este in realitate un ajutor pe care il acorda propriilor banci, creditoarele Greciei, banci care si-ar pierde activele daca Grecia ar intra oficial in faliment. Odata ce bancile germane si-ar pierde activele reprezentate de creditele oferite Greciei, intreaga economie germana a incasa o puternica lovitura sub centura.

Pe de alta parte insasi statul german este dator acelorasi banci ceea ce face ca situatia sa fie si mai absurda, adica datornicul (statul german) ajunge sa isi finanteze creditorul (bancile) pentru a-l salva de la faliment, incat nici nu mai stii cine e dator si cui sau in ce consta datoria.

Practic, statele ajung sa sustina sistemul bancar pe perfuzii si fix asta se intampla acum peste tot in Europa prin planurile de austeritate impuse populatiei. Oamenii de rand au ajuns sa stranga cureaua nu pentru a salva economia, cum li se promite, ci pentru a mentine artificial in viata un sistem falimentar, sistemul bancar. Insa nu va putea fi sustinut astfel la nesfarsit, doar i se va prelungi agonia, pentru ca la un momentdat cineva se va trezi si populatia nu va accepta sa hraneasca mereu un sistem parazitar, asa cum a facut-o de exemplu Islanda (personal, am mari dubii ca Romania va putea spune „stop” asa cum a facut-o Islanda, poate doar daca va fi obligata de vreun context international).

Mai pe romaneste, fie ca esti dator la banca, fie ca nu esti (statul te-a indatorat oricum fara sa te intrebe prin creditele pe care le-a luat), intr-un fel sau altul, muncesti si strangi cureaua pentru banci si bancheri.

Pentru economistul austriac, solutia este ca statul sa preia controlul asupra bancilor si datoriilor prin bancile nationale, ceea ce inseamna renuntarea la actualul sistem bancar. Bancile nationale sa acorde credite economiei si nu bancile comerciale cu interese divergente de ale statului in care opereaza. El da ca model Banca Nationala a Chinei care acorda credite factorilor economici interni (in Romania si in Europa, bancile nationale nu acorda credite ci doar cele comerciale, internationale).

Adica statele sa preia fraiele economice uzurpate de banci si de interesele bancherilor. Practic, de-a lungul timpului, capitalismul a dezvoltat un soi de tumoare, numita eufemistic „sistem bancar” ce astazi sufoca atat economiile nationale cat si pe cetateni.

Ca o paranteza, merita amintit aici ca in 1989 Romania isi achitase toate datoriile externe si Ceausescu daduse lege ca statul roman sa nu se mai poata imprumuta de pe pietele straine. Exiata chiar pareri care sustin ca prin acea lege si-a semnat practic condamnarea la moarte pentru ca dupa cateva luni regimul Ceausescu s-a prabustit si Romania a redevenit clientul fidel al fondurilor internationale.

Dupa celebrul interviu dat de Franz Hörmann in der Standard si pe care l-am sintetizat in randurile de mai sus (cu exceptia unor paranteze si opinii personale), celebrul economist a fost suspendat de la catedra Universitatii Economice luna trecuta, fiind acuzat de simpatii de extrema dreapta.

Unele voci sustin insa ca atitudinea sa critica privind actualul sistem bancar, este cea care i-a adus demiterea, la presiunea unor grupuri de interese, insa in lipsa unor certitudini nu putem face decat speculatii asupra motivelor care au stat in spatele acestei decizii….

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.