Investitiile viitorului

Ar fi minunat sa putem prezice viitorul, ar fi visul oricarui investitor si om de afaceri. Imagineaza-ti cum ar fi fost daca prin anii `90 ai fi stiut cum va evolua internetul, daca ai fi stiut ca Google sau Yahoo ar fi devenit niste giganti de miliarde de dolari, pe atunci niste firme obscure in care aproape oricine ar fi putut sa investeasca.

Chiar daca incursiunile in viitor raman pe taramul fanteziei, cand vine vorba de bani si investitii, putem face cateva previziuni despre evolutiile acestora. La urma urmei in asta constau investitiile pe piata bursiera si cea financiara, in a face previziuni si a incerca sa ghicesti incotro o apuca economia.

Iata mai jos, conform parerilor unor economisti, care sunt domeniile pentru care se prefigureaza un viitor profitabil.

Imobiliarele

Toata lumea se plange azi ca imobiliarele sunt o afacere proasta, ca preturile au scazut, ca nu isi mai pot recupera investitia, ca au ramas cu credite in banci si cu proiecte neterminate si au perfecta dreptate. Azi imobiliarele sunt o afacere proasta pentru cei care le-au cumparat in urma cu cativa ani cand erau supra-apreciate.

Dar noi vorbim aici de investitiile viitorului! Faptul ca azi proprietatile sunt ieftine (si conform unor specialisti vor continua sa scada) reprezinta o oportunitate pentru cei care doresc sa investeasca. Oportunitatea de a cumpara ieftin si a vinde scump.

Tot timpul in istorie pretul imobiliarelor a urmat graficul lui Gauss. Perioadele in care pretul lor a crescut, au alternat cu perioadele in care pretul lor a scazut si tot asa.

Dintre imobiliare cele mai profitabile sunt terenurile. Pretul cladirilor variaza in functie de evolutia numarul de imobile si locuitori in oras, oricand orasul se poate extinde pe verticala, pot aparea noi birouri, spatii si apartamente in blocuri moderne care vor scadea preturile apartamentelor in blocurile vechi.

Terenurile insa nu sunt atat de flexibile si vulnerabile. Orice cladire, fie cu un etaj sau cu 10 are nevoie de un teren sub ea iar pana la colonizarea altor planete, imobiliarele vor continua sa fie o investitie de viitor, la fel cum au fost din toate timpurile.

Agricultura

Agricultura sau productia de hrana, este o ramura indispensabila a economiei. Si in viitor oamenii vor continua sa manance iar cererea a crescut mai mult ca oricand, direct proportional cu cresterea populatiei.

Agricultura bio, acvaponia, fructele si legumele cat mai naturale si sanatoase, sunt domeniile cheie din agricultura viitorului.

Metalele

Pretul metalelor (nu doar al celor pretioase precum aurul sau argintul) a crescut foarte mult in ultima vreme, fenomen datorat cresterii populatiei si cresterii cererii de materie prima. Computerele, cablurile de elctricitate, industria automobilelor, a electrocasnicelor, toate au nevoie de fier, cupru, aluminiu si alte metale.

Insa zacamintele metalifere sunt limitate, ceea ce, coroborat cu cererea mare, duce la o scumpire a acestor materii prime, fenomen ce va continua si in viitor.

Romania este una dintre putinele tari care mai are zacaminte importante de metale si inca metale rare (wolfram, aur, crom, etc.) pentru care se bat deja investitorii straini (vezi dezbaterea din jurul exploatarii de la Rosia Montana).

Lemnul

Ca si metalele, lemnul este o resursa importanta, care se bucura de o cerere mare si va continua sa se bucure si in viitor. Spre deosebire de metale insa, lemnul este o resursa regenerabila, insa regenerarea padurilor dureaza decenii iar terenul impadurit este si el tot mai limitat.

Prin urmare o investitie in fond forestier este o investitie de viitor ce poate fi lasata urmasilor. Pentru mai multe informatii despre acest subiect puteti citi articolul  afaceri cu lemn.

Petrolul si gazele naturale

Sunt alte materii prime fierbinti. Fierbinti deoarece exista o cerere uriasa la nivel mondial dar zacamintele sunt limitate si urmeaza a se epuiza in aproximativ doua generatii.

Cand aceste zacaminte se vor apropia de epuizare si toata lumea va folosi automobile electrice, vor inceta sa mai fie profitabile dar in timpul vietii noastre, inca sunt de viitor.

Numarul automobilelor din zilele noastre este mai mare decat oricand in istorie, la fel numarul de zboruri comerciale, toate astea inseamna cerere de petrol. Nu e asadar niciun mister ca Petromul a fost una dintre companiile cele mai profitabile din Romania in ultimii ani.

In schimb gazele naturale sunt folosite pentru incalzirea agentului termic.

De aceea zacamintele inca neexploatate sau slab exploatate (cum sunt gazele de sist sau din platoul continental al Marii Negre) sunt o miza atat de importanta.

Cine are astfel de resurse detine o mare putere atat economica dar si politica. Evident nu este si cazul Romaniei care in mare parte si-a concesionat aceste resurse unor investitori straini care le exploateaza in interes propriu si ni le vand la preturi asemanatoare celor din import (ca o ciudatenie, pretul la carburanti in Romania este mai mare decat in Bulgaria in conditiile in care Romania detine zacaminte de petrol iar Bulgaria nu), dar asta deja este o alta discutie.

Industria medicala

Cu o populatie care atinge varste tot mai inaintate, produsele si serviciile medicale vor continua sa fie la mare cautare si in viitor.

Spitalele private, lanturile de farmacii si productia de medicamente, se numara si ele printre investitiile viitorului.

Energia alternativa

Cum preturile la curent si intretinere cresc constant in ultimii ani si vor continua sa creasca, energia alternativa se bucura de o cerere tot mai mare atat in Romania cat si in lume.

Parcurile de eoliene, pompele geotermice si panourile foto-voltaice sunt viitorul industriei energetice, cu atat mai mult cu cat ne apropiem de epuizarea zacamintelor de petrol.

In linii mari acestea sunt principalele domenii care vor continua sa aduca profituri generoase investitorilor pe viitor.

Intotdeauna capacitatea de a prevedea cum va evolua piata a facut diferenta intre o investitie proasta si una de milioane. De multe ori cei care au avut aceasta capacitate, au facut averi, pe cand altii au fost zdrobiti de schimbarile pe care nu le-au prevazut la timp.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.