Un timisorean a castigat in instanta razboiul cu Casa Nationala de Sanatate
Timisoreanul Florin Kovacs a castigat in instanta dreptul de a nu plati asa-zisele datorii catre Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (C.N.A.S.).
Razboiul lui cu aceasta institutie incepe in 2008, cand s-a trezit cu poprire pe conturi din partea ANAF in baza unor pretinse datorii (vreo 20 000 de euro) catre Casa de Sanatate, datorii pe care ar fi trebuit sa le achite ca si contributii obligatorii pentru veniturile obtinute din profesarea meseriei de avocat.
Ca el sunt alti 400 de avocati timiseni care de 10 ani de zile au refuzat sa mai plateasca vreun ban catre Casa, insa pana acum Florin Kovacs este primul care si-a castigat in instanta dreptatea.
Iata care au fost argumentele lui.
Principalul argument a fost acela ca in toata aceasta perioada nu a beneficiat in niciun fel de vreun tratament decontat de Casa.
Florin spune ca ori de cate ori a avut nevoie de servicii medicale a apelat la servicii private, ori s-a tratat in strainatate, mai mult, cand tatal sau a fost internat in spital i s-a cerut sa aduca de acasa inclusiv leucoplast.
Prin urmare nu vede pentru ce ar plati asigurarile catre CNAS cand el nu a beneficiat in niciun fel de pe urma lor. Ca el sunt sute de alti liber-profesionisti din judetul Timis care se lupta in instanta pentru dreptul de a alege daca vor sau nu sa fie asigurati la CNAS.
Insa argumentul suprem il constituie lipsa unui contract intre el si Casa de Asigurari, prin urmare pretentiile CNAS-ului sunt lipsite de orice baza legala.
Florin este de parere ca pana acum CNAS-ul s-a obisnuit sa mearga pe langa lege si sa abuzeze de credulitatea romanilor, cerandu-le niste taxe abuzive, fara sa existe niciun contract intre Casa si asigurati, asa cum este normal si legal pentru orice tip de asigurare.
Lupta in instanta a fost una sinuoasa, prima data, in 2010, Florin Kovacs a pierdut procesul la Tribunalul Timis, insa avocatul nu s-a lasat si a facut recurs.
Abia in 2013 a castigat procesul la o instanta superioara, prin decizie definitiva si irevocabila.
Curtea de Apel Cluj a decis ca nimeni nu poate fi asigurat sau obligat sa incheie un contract cu CNAS-ul, fara voia lui.
Mai exact, CNAS-ul este obligat prin lege sa stearga toate creantele pe numele cetateanului Florin Kovacs, iar acesta nu are nicio obligatie de a plati vreun leu catre CNAS.
Este un moment istoric pentru sistemul asigurarilor de sanatate din Romania.
Florin spune ca „Românii trebuie să înveţe să nu se mai lase jecmăniţi de Casa de Sănătate. Oamenii pot să înţeleagă acum mai bine că e o diferenţă mare între taxele şi impozitele la stat, obligatorii, şi contribuţia la fondul de sănătate.”
Numai in judetul Timis sunt peste 30 000 de persoane care nu si-au platit asigurarile de sanatate si care sunt amenintati de CNAS, prin ANAF, cu executarea silita.
Romania, tara cu cele mai multe taxe
Din 185 de tari, Romania este pe locul 41 in lume, si pe primul in Europa Centrala si de Est, la capitolul fiscalitate, intr-un top descrescator intocmit de PwC.
Mai exact, in Romania platim in jur de 500 de taxe fiscale si parafiscale (de la taxele vamale, pana la taxe auto si de timbru etc.), catre aprox. 300 de institutii in care lucreaza mii de functionari, cu sefi promovati pe criterii politice.
Cu alte cuvinte, aceste institutii (adica locurile de munca din ele) reprezinta recompense oferite de partidele care ajung la guvernare, catre clientela lor politica.
Multe din aceste institutii se lauda cu faptul ca se autofinanteaza, adica nu primesc prea multi bani de la bugetul de stat, insa nici nu aduc (pentru ca se autofinanteaza tocmai din taxele pe care le percep).
Astfel, avem niste perpetuum mobile fiscale care se hranesc din taxele si impozitele noastre, fara a aduce vreun beneficiu notabil PIB-ului, in afara de faptul ca sugruma micile afaceri.
Multi economisti sunt de parere ca ar fi de ajuns sa eliminam aceste taxe pentru a rezolva o mare parte din problemele economice nationale, dar de la idee la fapta e cale lunga intr-un sistem invechit in rele in care unii (din ce in ce mai multi) sunt obisnuiti sa traiasca din impozitarea celorlalti (din ce in ce mai putini).
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.