Cum sa-i faci sa se razgandeasca

Cum poti convinge pe cineva sa se razgandeasca? Cum iti poti face partenerul de viata, clientii, colegii sau sefii sa isi schimbe deciziile pe care le-au luat?

Persuasiunea este un joc al mintii, cu totii o folosim cu mai mult sau mai putin succes, cu totii ne lovim de opiniile celorlalti pe care uneori suntem nevoiti sa le combatem. Uneori reusim, alteori nu.

In randurile de mai jos veti afla care sunt pasii de urmat pentru a avea cele mai mari sanse atunci cand doresti sa-i faci pe altii sa se razgandeasca.

Cum ii faci sa se razgandeasca:

Cea mai buna premiza de la care poti pleca in acest demers, este sa pornesti de la ideea existentei unei harti pe care va trebui sa o descoperi. Este vorba de harta obiectivelor pe care celalalt o are in minte.

Este un truc pe care il folosesc oratorii iscusiti dar si manipulatorii si sarlatanii carismatici.

Orice refuz, orice idee adversa a celuilat, are in spatele ei anumite obiective sau motivatii pe care celalalt nu ti le dezvaluie direct dar pe care tu va trebui sa le intuiesti pentru a le putea combate cu succes.

Nu trebuie uitat nici faptul ca mai multe persoane pot respinge aceesi idee dar din motive diferite. In astfel de cazuri, trebuie sa intuiesti pentru fiecare in parte care sunt adevaratele motive ale fiecaruia. Sau cu alte cuvinte, sa vorbesti fiecaruia pe limba sa.

Cum faci asta? Cum afli ce se ascunde in spatele unui refuz sau a unei decizii?

Raspundul este relativ simplu: ascultandu-l pe celalalt. Punand intrebari si ascultand raspunsurile.

Majoritatea oamenilor fac o gresala fundamentala, incearca sa convinga vorbind doar ei, aproape batand cu pumnul in masa, uitand sa il asculte pe celalalt. Pierzand astfel sansa sa afle ce gandeste si sa ii descifreze astfel harta mentala.

Abia dupa ce il asculti pe celalalt poti intui „ce il mana in lupta”, ce se afla cu adevarat in spatele unei decizii. Poti afla aceste amanunte direct din raspunsurile pe care ti le da.

Alteori insa adevaratele motive pot fi ascunse. In acest caz va trebui sa le intuiesti. Poti face asta dupa cuvintele si gesturile pe care le foloseste si bazandu-te pe experienta anterioara cu acea persoana.

Cu cat intuiesti mai exact ce se afla in spatele unei decizii, cu atat il poti convinge mai eficient sa se razgandeasca, apasand „butoanele” corecte, atacandu-i si demonatandu-i obiectivele ascunse ale atitudinii sale.

E ca atunci cand un copil mic refuza sa manance ciorbica pentru ca in realitate ar vrea sa manance ciocolata. Parintii stiu asta si atunci il conving spunandu-i ca va manca ciocolata doar daca mananca mai intai ciorba.

La fel e si cu oamenii maturi. Cand un client spune „nu”, in spatele acelui „nu” pot exista o varietate de motivatii nerostite: „e prea scump”, „e de proasta calitate”, „nu am incredere”, „mai am una acasa”, etc.

Pentru a avea sanse sa-l convingi sa cumpere trebuie sa porti o conversatie cu el pentru a afla adevaratele motive din spatele refuzului. Odata ce le-ai aflat incerci sa le combati, daca de exemplu  „e prea scump” ii poti vorbi de economiile pe care le va face cumparad produsul respectiv, astfel ca desi pare scump la prima vedere, in realitate va face o economie in timp, si asa mai departe.

Este foarte important sa ai un raspuns pentru toate argumentele pe care le ofera celalalt in favoarea deciziei sale.

Am dat doar niste exemple, in realitate schema se aplica oricarei situatii reale.

Multi fac gresala sa se lase pagubasi atunci cand cinvea isi argumenteaza decizia, chiar daca au raspunsuri, ei considera adesea ca nu are rost sa isi piarda vremea si sa ii explice celuilalt ca greseste. In realitate cu cat ii oferi mai multe argumente cu atat il faci mai receptiv ideilor tale, cu atat il aduci mai aproape de tabara ta.

Uneori convingerea cuiva se poate intinde pe o perioada lunga te timp, de zile sau saptamani. Pe masura ce ii demontezi argumentele, ideea lui va fi tot mai subreda si mai greu de aparat, pana ce in final vei reusi sa-l convingi.

Mai multe despre tehnicile de persuasiune, manipulare sau dominare mentala, gasiti in Alchimia secolului XXI.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.