Promovarea prin retelele de socializare

Desi majoritatea dintre noi folosim retelele de socializare, foarte putini suntem constienti de rolul tot mai crescut al acestora in promovare si marketing.

Jurnalisti, politicieni, antreprenori sau agentii de publicitate, cu totii folosesc retelele de socializare ca rampa de lansare, ca tribuna de la care isi pot face cunoscute produsele, serviciile sau mesajele.

Pentru cei care inteleg puterea retelelor, site-urile de socializare pot deveni o adevarata oportunitate de afaceri, dupa cum vom vedea in randurile de mai jos.

De regula cand vorbim de retele de socializare, ne gandim, destul de superficial, la acele site-uri pe care putem cunoste oameni noi si prin intermediul carora putem trimite mesaje si urari listelor de prieteni (reali sau doar virtuali). Evident, cel mai popular astfel de site este Facebook.

In realitate retelele de socializare inseamna mult mai mult decat atat.

Cum sa te promovezi prin intermediul unei retele de socializare?

Subiectul este mult prea vast pentru a-l epuiza intr-un singur articol insa vom puncta doar cele mai importante aspecte.

Datorita optiunilor de a alege teme si grupuri de discutii specializate pe o anumita nisa, precum si sortarea utilizatorilor pe grupe de varsta, studii, activitate, categorii de preferinte si interese, retelele de socializare ofera sansa unei promovari targhetate de mare calibru.

Cu alte cuvinte, daca vrei sa tintesti un grup bine stabilit, de exemplu femei tinere cu varsta intre 18 si 30 de ani, cu studii medii si universitare, nimic mai simplu, intri pe Facebook si iti stabilesti reclama in functie de optiunile bifate de useri si de grupurile pe care acestia le frecventeaza.

Informatiile pe care utilizatorii le ofera retelelor de socializare devin astfel elemente importante pentru cei care doresc sa le foloseasca pentru propriile campanii de promovare.

Nu e de mirare asadar ca, in ziua de azi, aproape orice politician, orice vedeta, orice companie sau mica afacere, isi au propriile pagini de Facebook.

Pentru cei mai multi Facebook-ul este poate doar o moda, un mijloc de a fi in „rand cu lumea”, insa unii dintre ei inteleg cat se poate de bine puterea retelelor de socializare si au consilieri de imagine care se ocupa de administrarea profilelor online.

Modalitati de promovare prin retelele de socializare

In primul rand oferirea de continut de calitate (poze, linkuri, texte), in concordanta cu domeniile si ariile de interese promovate, astfel incat sa tii aproape de tine mii de utilizatori interesati.

Astfel e de ajuns sa dai cateva clickuri pentru ca mesajul tau sa devina viral pe internet, prietenii tai virtuali distribuindu-l mai departe la prietenii lor si tot asa.

Acest gen de promovare este foarte ieftin, rapid si de aceea eficient.

O alta strategie este crearea de conturi si pagini multiple, care prin continutul si linkurile lor, sa dirijeze vizitatorii spre un cont principal.

De exemplu, un politician poate fi interesat sa detina mai multe conturi, pagini si grupuri de discutii pe o retea de socializare (sau pe mai multe), care toate, prin continutul si tematica lor, sa ii promoveze voalat imaginea si mesajul politic.

Cum sa castigi bani de pe urma retelelor de socializare?

Un raspuns scurt si laconic ar fi: prin munca!

Detaliind insa, exista mai multe posibilitati prin care, in mod indirect, iti poti rotunji veniturile folosindu-te de puterea retelelor.

In primul rand te poti folosi de ele pentru serviciile lor de publicitate, asta daca ai deja un produs sau servicii de oferit pietei. Poti face asta atat gratuit (unde ai mult de munca sa-ti construiesti propriile pagini, grupuri de discutii si o retea vasta de prieteni virtuali) sau poti alege sa platesti pentru promovare premium, mult mai rapida.

Dar la fel de bine poti face bani vanzand produsele si serviciile altora, ca afiliat.

Creezi pagini, participi la grupuri de discutii interesate de nisa respectiva, postezi continut de calitate iar in cadrul articolelor inserezi linkuri afiliate spre produsele si serviciile pe care ai ales sa le promovezi in schimbul unui comision.

Nu in ultimul rand, poti invata tot ce prinzi despre PR si promovare online, pana ce devii un expert in imagine si promovare pe retelele de socializare, apoi iti poti oferi serviciile celor care nu stiu dar vor sa foloseasca puterea retelelor in propriile campanii de marketing.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.