E oficial! 15 minute de miscare pe zi pot prelungi viata cu pana la 3 ani.

Fie ca stam la birou ore in sir in fata unui calculator, fie ca lancezim cat e ziua de lunga pe o canapea in fata televizorului, in ambele cazuri suntem afectati de sedentarism, un obicei care in timp ne poate ucide.

Sedentarismul este al 4 lea factor de deces la nivel mondial, fiind responsabil de moartea a peste 5 milioane de oameni, fiind practic la fel de letal ca si fumatul.

Un studiu recent a aratat ca 15 minute de miscare pe zi, fie ca facem joging sau folosim o bicicleta medicinala pentru sport si recuperare, sunt suficiente pentru a ne prelungi speranta de viata cu aproximativ 3 ani.

Cum ne ucide lipsa de activitate fizica

Noi oamenii suntem conceputi pentru o viata activa din punct de vedere fizic. In cazul in care stam jos mai mult bicicleta-medicinaladecat e nevoie, apar o serie de anomalii in organismul nostru.

Zaharurile a caror menire naturala este sa fie transformare in energie, in lipsa efortului fizic sunt transformate in rezerve de grasime iar asta are repercursiuni nu doar asupra siluetei noastre exterioare ci si asupra celei interioare.

Desi nu putem vedea cu proprii ochi, grasimea se depoziteaza inclusiv pe organele interne, impiedicandu-le astfel sa functioneze normal (imaginati-va cat efort trebuie sa faca o inima acoperita de grasime pentru a pompa sangele la fel de eficient ca inainte), dar si pe interiorul vaselor de sange ingustandu-le si reprezentand un factor de risc pentru accidentele vasculare.

Lipsa de activitate care sa consume surplusul de zahar din sange duce la cresterea glicemiei, un factor care favorizeaza in timp aparitia diabetului zaharat.

In plus cristalele minuscule de zahar din sange au asupra peretilor venelor si arterelor un efect similar hartiei de glaspapir, producand leziuni care, combinate cu o tensiune crescuta, pot sparge vasele respective.

Toate aceste efecte adverse ale sedentarismului favorizeaza aparitia a numeroase boli grave, de la cancere pana la probleme cardiace, afectiuni hepatice si asa mai departe.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca sedentarismul se afla pe locul 4 al cauzelor de deces la nivel mondial.

Toate aceste efecte negative ale lipsei de miscare fizica pot fi evitate daca avem disciplina de a face un minim de efort zilnic.

Ideal ar fi sa facem regulat jogging, inot, sa alergam pe banda sau sa pedalam o bicicleta si din cand in cand sa iesim cu prietenii la un meci de fotbal (si nu ca spectatori). In lipsa acestora, cel putin sa avem grija sa nu stam neintrerupt mai mult de o ora pe scaun.

Cand se face o ora, luam o pauza de 10 minute pentru a ne dezmorti, urcam si coboram niste scari sau iesim pana in parc/gradina, dupa posibilitati.

La fiecare ora de stat, repetam figura de mai sus.

O alta idee care ne poate ajuta in acest sens este sa circulam mai putin cu masina si mai mult pe jos sau pe bicicleta. Daca avem posibilitatea putem face asta de 2-3 ori pe saptamana in drum spre serviciu.

In fine, exista destule modalitati prin care putem respecta cele 15-20 de minute de miscare pe zi si regula de a nu sta pe loc neintrerupt mai mult de o ora.

 

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Anonim Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.