Cum sa faci un site

Pentru ca este o intrebare ce ii framanta pe multi dintre vizitatorii nostri, am incercat sa abordez in acest articol problema crearii unui site propriu.

Pentru a te alege cu un website ai doua posibilitati, fie platesti pe cineva sa ti-l faca, fie ti-l faci singur. Exista numeroase metode de a-ti crea singur site-ul si multe site-uri ofera aplicatii gratuite, inclusiv gazduire pe servere pentru incepatori, de aceea nu exista o singura formula stas pentru crearea unui site ci exista mai multe modalitati prin care poti sa faci un site.

Daca nu ai absolut nici o cunostinta elementara despre ceea ce inseamna hosting, inregistrarea unui domeniu sau fisierele pe care ar trebui sa le cuprinda un site, atunci cea mai potrivita solutie este sa incepe cu un blog de la BlogSpot.  Totul este in limba romana si nu trebuie decat sa urmezi pasii de acolo. In cateva minute vei avea propriul tau blog pe care poti posta periodic articole, poze, etc.

Pentru un incepator este Blogger este ideal, daca insa vrei sa ai un site care sa arate profesionist va trebui sa faci ceva mai mult. In primul rand sa alegi un domeniu web si un host (gazda).

Domeniul este numele ce va aparea in adresa web a site-ului, de exemplu www.popescu.ro sau www.siteul-meu.com , fara domeniu nu poate exista un site.

Hostul sau gazda este un spatiu pe server unde va fi gazduit site-ul dvs. El are unele caracteristici ca marimea spatiului, numarul de baze de date si alte aplicatii, cu cat e mai complex cu atat e mai scump, pentru un site unde veti avea doar text si poze nu aveti nevoie de un host prea sofisticat ci de unul ieftin. De regula atat domeniul cat si hostul se cumpara de la firmele de hosting. E de ajuns sa dati o cautare pe Google.ro pentru „firma hosting” ca sa alegeti una. Este recomandat ca inainte de a cumpara un domeniu si un host sa va consultati cu reprezentantii firmei de la care doriti sa le achizitionati pentru a va indruma.

Dupa ce ati obtinut hostul veti primi din partea lor o adresa de login cu user si parola, de unde puteti avea acces la panoul de control al site-ului dvs. In acel panou cautati „File Manager” sau „Manager fisiere” (daca este in limba romana), intrati in folderul numit „www” si puteti incepe sa adaugati fisiere cu terminatia .html. Fisierul numit index.html este prima pagina a site-ului, o puteti gasi acolo sau o puteti crea dvs. Dati click pe ea si apoi mergeti pe aplicatia „Editor” sau „Html Editor”, de acolo puteti efectua modificari, pentru a salva aceste modificari va trebui sa salvati codul sursa si sa il mutati cu copy/paste in fisierul pe care doriti sa-l modificati, deci deschideti „Code Editor” si prin copy/paste inlocuiti codul vechi cu cel modificat. Daca ati urmat intocmai instructiunile ar trebui ca modificarile facute sa apara pe site.

Aplicatia „Html editor” functioneaza doar pentru fisierele cu terminatia „htm” sau „html”. Pentru a va deprinde cu aceasta unealta utila exersati si explorati aplicatiile ei.

Oaplicatie similara celei pe care o gasiti in Cpanel(Panoul de Control al site-ului) o puteti descarca de aici: http://www.pagebreeze.com/ este tot un editor html cu ajutorul caruia puteti crea pagini web in limbajul html. Odata create aceste pagini trebuie urcate pe server sau puteti copia codul html peste vechiul cod din paginile deja existente pe server.

Alte unelte utile pentru un incepator si care se gasesc in Panoul de Control – File Manager – www sunt „upload” de unde se pot uploda pe site poze, fisiere, etc. „creare fisier nou” (sau create new file) de unde puteti crea fisiere noi, respectiv „create new folder”. Desi nu sunt greu de folosit la inceput veti avea nevoie de practica si exercitiu pentru a le putea stapani insa daca sunteti o fire autodidacta, in final, va veti descurca.

Alte resurse utile pentru incepatori puteti gasi pe www.2createawebsite.com (in limba engleza).

Daca insa nu aveti rabdarea pentru a invata sa va creati singur site-ul sau daca doriti un site cu aplicatii complicate (cum ar fi un blog, un forum, un site de anunturi online, etc.) va trebuie sa cumparati scripturi specializate si sa le instalati pe server sau sa apelati la un ajutor de specialitate (freelanceri sau firme de design si programare).

Iar munca nu se opreste aici, de fapt abia de acum incepe, nu este de ajuns sa lansati un site, vizitatorii nu vor veni de la sine, site-ul va trebui promovat, optimizat pentru motoare de cautare, cu alte cuvinte, facut cunoscut lumii. Partea buna este ca toate astea se pot invata sau pentru cei care se grabesc sau sunt prea comozi pentru a se dedica studiului si cititului, se poate apela la serviciile unor profesionisti in domeniu, cu costuri relativ mici.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.