Curtea de justitie a Uniunii Europene a decis: Orice masina inmatriculata trebuie sa aiba RCA

asigurare rcaIncheierea unei asigurari RCA este obligatorie, orice sofer stiind acest lucru. Majoritatea celor care se deplaseaza in spatele volanului insa, considera ca obligativitatea apare doar in momentul in care masina este in trafic.

Cei de la CJUE nu sunt de acord cu acest lucru si impun incheierea unei polite de asigurare auto RCA indiferent daca masina sta parcata in curte sau in garaj. Atata vreme cat este functionala si nu este radiata, masina proprietate privata trebuie sa fie asigurata.

Care sunt optiunile pentru cei care au automobile, insa nu le conduc?

Conform celor de la www.rcalatineacasa.ro exista solutii. Legea RCA in vigoare contine o prevedere prin care proprietarii automobilelor care nu circula pot sa solicite suspendarea asigurarii. Exista doar anumite conditii in care acest lucru este valabil:

  • Atunci cand este suspendat dreptul de circulatie al vehiculului;
  • Atunci cand vehiculul este imobilizat.

Daca se cere suspendarea asigurarii, proprietarul masinii este obligat sa predea placutele de inmatriculare si sa imobilizeze vehiculul intr-un spatiu privat, in afara domeniului public.

Care sunt riscurile pe care si le asuma soferii care nu incheie o asigurare RCA?

Nu a fost precizat ce se intampla cu soferii care au automobile pe care le tin in curte fara RCA. In teorie, riscurile sunt aceleasi cu ale soferilor care circula cu masinile neasigurate, insa este greu de crezut ca agentii de politie vor merge din usa in usa pentru a aplica amenzi.

Conform legislatiei, riscurile sunt urmatoarele:

  • Amenda intre 1000 si 2000 de lei;
  • Retinerea certificatului de inmatriculare pana la momentul in care se dovedeste plata asigurarii.

Care sunt optiunile pentru cei care doresc sa fie in legalitate?

Nu exista foarte multe optiuni. Singura varianta este de a incheia o polita RCA. Exista mai multi asiguratori si mai multi brokeri prin care se pot incheia politele.

Optiunile soferilor sunt de a alege intre asigurari mai scumpe sau mai ieftine, in functie de ceea ce isi doresc de la o astfel de polita. De asemenea, se pot alege polite de asigurari pentru perioade ce incep de la o luna pana la 12 luni. Totusi, politele incheiate pentru doar o luna par a nu fi foarte rentabile si este foarte probabil sa fie eliminate din ofertele asiguratorilor in urmatorul an.

Consulta ofertele RCA ale tuturor asiguratorilor autorizati din Romania pe www.rcalatineacasa.ro.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.