De ce au avut loc cruciadele?
Rezumat:
Cruciadele au fost conduse de crestini europeni cu scopul de a recuceri Tara Sfanta de la musulmani si de a restabili crestinismul in regiune. Perioada cruciadelor a durat aproape doua secole si a avut un impact de durata asupra Europei medievale si a Orientului Mijlociu. Sa aruncam o privire asupra originilor cruciadelor si a impactului lor asupra lumii medievale.
Prima cruciada (1096-1099)
Cruciadele au inceput in 1096, cand Papa Urban al II-lea i-a chemat pe crestini sa poarte un razboi sfant pentru a recastiga controlul asupra Tarii Sfinte de la musulmani. Primul grup de cruciati a fost format din cavaleri francezi si germani, care au preluat controlul asupra oraselor Ierusalim, Antiohia si Jaffa in 1099. Prima cruciada a schimbat pentru totdeauna regiunea si a creat principatul latin al Ierusalimului, care a fost guvernat de franci.
A doua cruciada (1145-1149)
A doua cruciada a fost lansata in 1145 ca raspuns la capturarea orasului Edessa de catre musulmani. Francii si germanii nu au reusit sa recucereasca orasul, in ciuda eforturilor lor, iar cea de-a doua cruciada s-a incheiat cu un esec in 1149.
A treia cruciada (1189-1192)
A Treia Cruciada a fost lansata in 1189 pentru a recuceri Ierusalimul de la musulmani. Cruciatii au fost condusi de regele Richard Inima de Leu al Angliei si de regele Filip al II-lea al Frantei. A treia cruciada s-a incheiat in 1192 cu un compromis si a permis crestinilor sa se roage in continuare in Ierusalim, dar nu au recastigat controlul orasului.
A patra cruciada (1202-1204)
A patra cruciada a fost lansata in 1202 de Papa Inocentiu al III-lea pentru a recuceri Tara Sfanta de la musulmani. In schimb, cruciatii au ajuns la Constantinopol, unde au cucerit orasul si au infiintat regatul latin al Constantinopolului. A patra cruciada a fost o tragedie care a afectat profund relatiile dintre Europa si lumea musulmana.
A cincea cruciada (1217-1221)
A cincea cruciada a fost lansata in 1217 de Papa Honorius al III-lea si condusa de regele Frantei, Ludovic al VIII-lea. Cea de-a cincea cruciada s-a incheiat in 1221 si le-a permis cruciatilor sa recastige controlul asupra mai multor orase, dar nu au reusit sa recucereasca Ierusalimul.
A sasea cruciada (1228-1229)
A sasea cruciada a fost lansata in 1228 de Papa Grigore al IX-lea si condusa de regele Frantei, Ludovic al IX-lea. A sasea cruciada s-a incheiat cu un tratat de pace intre musulmani si crestini, care le-a permis crestinilor sa viziteze si sa se roage in Ierusalim.
A saptea cruciada (1248-1254)
A saptea cruciada a fost lansata in 1248 de Papa Inocentiu al IV-lea si condusa de regele Frantei, Ludovic al IX-lea. A Saptea Cruciada s-a incheiat cu infrangerea cruciatilor in Batalia de la Forbie din 1244 si cu capturarea regelui Ludovic al IX-lea de catre musulmani.
A opta cruciada (1270)
A opta cruciada a fost lansata in 1270 de Papa Clement al IV-lea si condusa de regele Frantei, Ludovic al IX-lea. A opta cruciada s-a incheiat cu moartea regelui Ludovic al IX-lea si cu infrangerea cruciatilor.
Rezultatele cruciadelor
Pe parcursul celor doua secole de cruciade, crestinii nu au reusit sa recucereasca Tara Sfanta de la musulmani. Cu toate acestea, Cruciadele au avut un impact profund asupra Europei si a Orientului Mijlociu. Cruciadele au consolidat legaturile dintre Europa si Orientul Mijlociu, au stimulat economia europeana si au contribuit la ascensiunea Bisericii Catolice.
Cruciadele au fost lansate de crestinii europeni cu scopul de a recuceri Tara Sfanta de la musulmani si de a restabili crestinismul in regiune. Desi Cruciadele nu au reusit sa recucereasca Tara Sfanta de la musulmani, ele au avut un impact profund asupra Europei medievale si a Orientului Mijlociu. Cruciadele au stabilit legaturi intre Europa si Orientul Mijlociu, au stimulat economia europeana si au contribuit la ascensiunea Bisericii Catolice
Sursa: https://www.le-saviez-vous.fr/pourquoi-les-croisades-ont-elles-ete-menees/
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.