De ce iubim bijuteriile

Pasiunea pentru bijuterii incepe acum multe mii de ani, odata cu primele semne ale aparitiei ierarhiei sociale.

Stramosii nostri purtau inele, agrafe, cercei, bratari sau pandantive din os, din scoici sau pietre, initial ca simbol al statusului social sau ca amulete presupuse a avea puteri magice.

De-a lungul timpului, bijuteriile au evoluat spre produse de lux, osul si scoicile fiind inlocuite treptat cu argint, aur, diamante si pietre scumpe.

Dar de unde aceasta nevoie de accesorii?

Explicatia spihologilor e relativ simpla: oamenii sunt fiinte individuale, diferite, cu simt estetic si dornice sa isi inel diamantsublinieze individualitatea.

Ori bijuteriile tocmai asta fac: ne subliniaza individualitatea, ne ajuta sa iesim in evidenta si ne confera un plus de personalitate.

Odata ce nevoile primare sunt satisfacute (hrana, imbracaminte, locuinta), cele secundare incep sa isi ceara tot mai mult dreptul la atentie.

Printre ele si nevoia de avansare pe scara sociala, avansare care, ati ghicit, e simbolizata de bijuterii. Nu degeaba regii, imparatii sau nobilii aveau si au o colectie impresionanta de bijuterii.

Nu in ultimul rand metalele pretioase si pietrele scumpe reprezinta si o forma de investitie pe termen lung dar si ca simbol care transmite un anumit mesaj (daca ne gandim la cele cu motive religioase sau la arhicunoscutele verighete si inele de logodna.

Varietatea mare de bijuterii se datoreaza varietatii mari de gusturi si personalitati diferite dar si creativitatii producatorilor care adesea modeleaza gusturile pietei.

Marea dilema: inele cu piatra sau inele cu diamant?

Cand vine vorba de pietre scumpe, mai ales in cazul unor inele de logodna, alegerea nu este tocmai una usoara iar dilema din jurul ornamentului e la fel de veche ca si inelul de logodna insusi (aparut in Grecia Antica).

Fiecare alegere are propriile ei argumente subiective si personale: pretul, frumusetea, varietatea, simbolistica, originalitatea, etc.

De regula inelul de logodna are niste caracteristici standard: e subtire, e din aur, iar la mijloc are montata fie o piatra scumpa, fie un diamant.

Nimic nu se compara insa cu diamantul, cu puritatea, valoarea si simbolistica acestuia.

Un diamant simbolizeaza trainicia sentimentelor (fiind cel mai dur material de pe Pamant), siguranta si putere (mesaje subliminale pe care multe femei le apreciaza). Cu cat este mai mare, cu atat aceste simboluri sunt subliniate mai mult, cu conditia ca restul inelului sa fie armonizat cu marimea diamantului (altfel risca sa aduca a kistch).

Desi de regula diamantele sunt transparente si incolore, exista anumite varietati de diamante albastre, roz, rosii, galbene, verzi, etc. Fiind mai rare, diamantele colorate sunt si mai scumpe.

Pe de alta parte un inel mai bogat din punct de vedere cromatic, ornat cu o piatra in culori calde, reflecta o fire mai boema, care apreciaza mai mult calatoriile si libertatea decat situatia materiala.

Indiferent de alegerea facuta, secretul este ca aceasta sa se plieze pe gusturile lui dar mai ales pe sensibilitatile si personalitatea ei, pentru ca la urma urmei, ea este cea care il poarta.

Din fericire oferta este astazi atat de variata incat este aproape imposibil sa nu gasesti modelul potrivit.

Gratie internetului, din cateva clickuri poti trece in revista un numar mare de modele din cataloagele online ale site-urilor de specialitate, fara sa te grabeasca nimeni si fara sa fii presat de timp, astfel incat sa faci alegerea potrivita in cunostinta de cauza, in functie de gusturi si nu in ultimul rand, de posibilitati.

Revenind la intrebarea initiala, de ce ne plac bijuteriile, observam ca raspunsul este de fapt un cumul de raspunsuri care variaza de la nevoia de estetic pana la necesitatea de ordin social de a ne comunica statutul si a ne conferi un plus de vizibilitate in mediul socio-profesional in care ne miscam.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.