Diminuarea riscului

Ne asteptam ca uneori, atat in afaceri cat si in viata de zi cu zi, lucrurile sa nu mearga asa cum ne dorim si de multe ori suntem loviti fara veste. De multe ori ne planificam anumite rezultate pentru ca la la un momentdat toate planurile sa fie date peste cap de lege noua, de o defectiune a serverului care ne-a sters tot site-ul sau oricare alta situatie care pur si simplu ne ingenunchiaza.

Desi riscul nu poate fi niciodata eliminat in proportie de 100%  exista anumite strategii de planificare ce ne pot ajuta in diminuarea riscului si trecerea mai usoara peste perioadele negre. Strategiile prezentate mai jos pot fi aplicate in aproape orice domeniu, nu doar in afaceri, asadar, sa incepem:

Identificarea riscurilor

Daca nu reusesti sa identifici posibilele riscuri care iti ameninta afacerea (sau relatia de exemplu) nu vei sti de ce anume sa te feresti. Identificarea riscurilor este prima etapa din procesul de diminuare a riscului. Acorda-ti timp pentru a analiza atent care sunt riscurile la care te expui, ce anume ar putea sa mearga rau, o modificare de legislatie, o retragere a principalului client, o modificare de preturi, tradare, lipsa de loialitate, un defect al produsului? Pune tot timpul rau inainte si vezi la ce anume esti vulnerabil(a).

Ierarhizarea riscurilor

Ierarhizarea riscurilor presupune punerea in prim-plan a celor mai periculoase dintre ele. Unele riscuri sunt mai mari decat altele pentru ca au o probabilitate mai mare de a se produce. Aceasta ierarhizare se face in functie de probabilitatea de producere si de daune. De exemplu daca vinzi produse alimentare riscul cel mai mare nu este ca va pica serverul site-ului de prezentare al magazinului ci riscul de a pica pe timp de vara reteaua de energie electrica sau riscul de a se altera produsele. Fiecare bransa/nisa are propria ierarhie de riscuri.

Strategia pentru riscuri

Dupa ce ai identificat riscurile in fata carora esti vulnerabil si dupa ce ai facut o ierarhizare a lor, urmeaza ca pentru fiecare risc major in parte, sa concepi o mica strategie. In primul rand vei incerca sa preintampini producerea nefericitului eveniment iar apoi te vei gandi ce actiuni vei demara daca evenimentul s-a produs astfel incat sa fie depasit cat mai repede si cu pagube minime.

De exemplu ai identificat 10 riscuri majore, in drepturl fiecaruia trebuie sa existe o strategie de diminuare si contracarare, iti vei instrui personalul, vei achizitiona materiale necesare prevenirii acelui risc si asa mai departe.

Aceste trei tehnici sunt, dupa parerea mea, cea mai buna atitudine pentru a preveni pe cat posibil evenimentele neprevazute, atat in campul muncii, cat si in viata personala sau oricare alta activitate. Riscurile trebuiesc constientizate si infruntate pentru ca atunci cand se produc vei fi mult mai pregatit(a) sa le faci fata decat daca le ignori.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.