Miracolul norvegian: toti cetatenii au devenit milionari

Miercuri 8 ian. 2014 a fost o zi istorica pentru economia norvegiana, teoretic toti cetatenii Norvegiei devenind milionari in coroane (moneda lor nationala).

Acest fapt se datoreaza noilor preturi la gaze si petrol si unui sistem economic unic in Europa care i-a tinut pe norvegieni departe atat de integrarea in UE cat si de criza economica.

Practic, fiecare cetatean este proprietarul uriaselor rezerve de gaze si petrol ale Norvegiei, si isi primeste partea din aceasta uriasa bogatie, de cand se naste si pana moare.

Veniturile obtinute din industria extractiva, sunt varsate de stat intr-un fond special de investitii, administrat de Banca Centrala. Investitorii acestui fond sunt cetatenii Norvegiei.

Miercuri actiunile acestui fond au fost cotate la peste 820 miliarde de dolari, fiecare dintre cei aprox. 5 milioane de cetateni norvegieni avand parti egale, rezulta ca fiecare norvegian detine acum actiuni in valoare de peste 1 milion de coroane (aprox. 120 00 de euro).

Miracolul economic norvegian

Din 1990 fiecare cetatean norvegian, primeste la nastere actiuni la un fond special (cel mai mare fond de acest tip din lume) care se ocupa de administrarea veniturilor obtinute de stat din extragerea gazelor si petrolului din Norvegia.

Si daca ne gandim ca Norvegia este cel mai mare producator de petrol si gaze naturale din Europa Occidentala, veniturile obtinute sunt pe masura.

Anul trecut, in 2013, valoarea actiunilor era cotata la 183% din intregul PIB norvegian iar in 2030 se preconizeaza ca va fi de 220%.

Celui ce are (minte) i se va da, iar celui ce nu are (minte) i se va lua si ceea ce are

Din 1969 cand s-au descoperit petrol si gaze in Marea Nordului, Norvegia a pus la cale o strategie economica pe termen lung, ajungand la rezultatele de azi.

Statul norvegian nu a nationalizat industria si nici nu a impus vreun monopol, dar profitul companiilor care extrag gaze si petrol sunt taxate de statul norvegian cu procente cuprinse intre 28% si 78%.

Acesti bani nu pot fi insa cheltuiti oricum de catre stat (pentru a nu intra pe mana clientelei politice) ci sunt varsati intr-un fond de actiuni special, GPFG (Government Pension Fund Global), fond la care este actionar fiecare cetatean norvegian, prin lege, de la nastere, pana la moarte.

Tot prin lege fondul se ocupa de inmultirea acestor bani prin plasamente in investitii din afara tarii, doar 4% din venitul anual putand fi aruncat pe cheltuieli interne.

Toate acestea au un scop: asigurarea bunastarii cetateanului de rand, protectia veniturilor obtinute din exploatarea resurselor naturale si prevenirea ca aceste venituri sa fie directionate politic, si nu in ultimul rand, asigurarea unui portofoliu impresionant de investitii de care economia norvegiana sa profite in viitor, atunci cand rezervele de gaze si petrol se vor epuiza.

Este o strategie pe termen lung si un exemplu de buna chivernisire a bogatiilor naturale ale unei natiuni.

Datorita acestei strategii Norvegia nu mai are nicio datorie externa din 1990, somajul este aproape eradicat (doar cine nu vrea sau nu poate nu munceste), bugetul de stat are excedent valutar iar norvegianul de rand a auzit de criza in care se zbate restul continentului doar din presa.

Daca privim insa in propria orgada, la propriile noastre resurse naturale si la modul in care statul roman intelege sa le administreze, vedem o cu totul alta imagine, o imagine paradoxala care cu greu ar putea fi explicata unui norvegian.

De exemplu, desi Romania inca mai are ceva resurse de petrol si inca mai extrage o anumita cantitate anual, totusi pretul combustibilului la pompa, este mai mare in Romania decat in alte tari europene care nu au productie interna.

Despre cat la suta din veniturile obtinute companiile de petrol si gaze naturale (desi subsolul Romaniei mai contine multe alte resurse in afara de gaze si petrol) revin statului si fiecarui cetatean roman in parte, e inutil sa mai discutam, cum inutila e si oricare alta comparatie cu modelul norvegian…

Salvează

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.