Promovarea, componenta esentiala a succesului online

Calitatea produselor si a serviciilor oferite, preturile competitive si designul placut al site-ului de prezentare, sunt fara indoiala elemente importante pentru orice afacere online.

promovare onlineInsa poti sa ai cel mai frumos site, cele mai bune si ieftine servicii de pe piata, daca nu le promovezi, clientii nu vor auzi de tine, site-ul nu va avea vizitatori si nu va inregistra vanzari (valabil si pentru site-urile de mass media sau cele care ofera informatii gratuite ca de altfel pentru orice tip de website care inregistreaza venituri din servicii de publicitate).

Desi poate suna a cliseu, fara reclama nu exista comert iar fara comert nu exista profit! Axioma e la fel de adevarata indiferent de ce forma de antreprenoriat am lua in calcul. Ba ea devine chiar mult mai evidenta pentru cei care stiu deja ce inseamna o campanie de promovare site.

Internetul ofera insa o serie de avantaje la acest capitol.

Costuri sensibil mai mici si o piata virtuala globala, tot mai mare si mai aglomerata. Insa tocmai acest ultim aspect, face ca marketingul online sa fie tot mai dinamic si mai competitiv.

Azi, mai mult decat oricand inainte, promovarea online reprezinta o provocare pentru orice antreprenor dar in special pentru cei aflati la inceput de drum.

Daca acum 10 ani numarul utilizatorilor de Internet in Romania si implicit numarul de site-uri, faceau ca in mediul online sa nu fie o concurenta foarte mare, azi cifrele au explodat (se estimeaza ca exista in jur de 1 milion de site-uri romanesti). Promovarea a devenit tot mai scumpa si mai dificila.

Ca o consecinta a exploziei numarului de vizitatori, Google, ca si restul motoarelor de cautare, isi modifica periodic algoritmii, in incercarea de a oferi utilizatorilor continut cat mai relevant si nu doar simple site-uri care fac abuz de cuvinte cheie, fara sa ofere valoare utilizatorilor.

Toate aceste noi realitati, fac tot mai mult ca serviciile de promovare online sa devina o nisa de business in sine, tot mai clar delimitata si mai necesara de luat in calcul in orice strategie de marketing virtual.

Pozitionarea site-urilor pe locuri avantajoase in motoarele de cautare, a devenit tot mai mult o stiinta (SEO) ale carei instrumente sunt: optimizarea on site, continutul intern si campanie de advertoriale si link building dar mai ales modul optim de dozare a acestor ingrediente.

SEO este insa doar unul din elementele strategiei de marketing virtual, alaturi de campanii PPC (vezi Adwords), achizitionarea de bannere, branding, newsletter iar mai nou, promovare pe retelele de socializare.

Acestea din urma (reprezentate in principal din Facebook) au reprezentat o adevarata revolutie in materie de promovare online, tot mai multi utilizatori mutandu-si centrul de greutate al atentiei de pe Google pe Facebook, ceea ce a dus automat la schimbari majore in strategiile de promovare (un trafic pe care ieri il puteai obtine doar cu o campanie costisitoare Adwords, azi il poti obtine gratuit cu un continut care devine viral pe Facebook).

Discutia e prea ampla pentru a putea fi epuizata intr-un singur articol, insa ideea de baza merita retinuta: ceea ce face diferenta dintre o afacere online profitabila si un esec, nu e atat produsul sau felul in care arata site-ul de prezentare, cat marketingul din jurul afacerii!

Este o realitate la care ar trebui sa se gandeasca in principal antreprenorii fara experienta, atunci cand se intreaba de ce vanzarile nu merg asa cum si-ar fi imaginat.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.