Batalia pentru trafic
Odata lansat, orice website are nevoie de vizitatori, deci de trafic. Pentru afacerile online obtinerea traficului este adevarata batalie. Pentru ca un produs/serviciu sa poata fi comandat de cineva, trebuie intai ca acel cineva sa-l vada, sa intre pe site, sa citeasca oferta, sa plece, sa vina iar si poate in final sa cumpere. Statisticile spun ca pana sa faca o comanda, un client viziteaza site-ul respectiv de cateva ori.
Apoi intra in joc rata de conversie a unui site. Conversia este raportul dintre numarul de vizitatori raportat la suta de clienti. Daca dintr-o suta de vizitatori unul este client, spunem ca rata de conversie este a acelui site este 1. Se intelge, pentru un site e de dorit ca atat rata de conversie cat si traficul sa fie mari. Dar despre rata de conversie altadata, acum sa vorbim putin despre trafic.
A obtine un site plin de continut, cu o grafica superioara si care sa promoveze produse/servicii extrem de cautate, nu este foarte greu. Pentru webdesign si scripturi „inteligente” poti angaja un designer sau un programator, pentru produse poti cumpara drepturi de revindere ale unor produse cautate , dar adevarata batalie si partea cea mai grea abia apoi incepe, obtinerea de trafic. Imi vei spune: „nu pot angaja pe cineva care sa se ocupe si de asta”? Ba da poti, dar pentru ca generarea traficului nu este la indemna oricui astfel de servicii sunt destul de costisitoare, in plus singurul mod de a descoperi reteata potrivita pentru generarea traficului pe un site este experimentarea. Trebuie sa incerci mai multe metode pentru a o gasi pe cea care ti se potriveste tie, cea care da cele mai bune rezultate in cazul site-ului tau.
Iata in continuare cateva „retete” pentru generarea traficului :
1. Motoarele de cautare
Motoarele de cautare afisaza diverse site-uri in functie de cuvintele cheie si de continutul acelor site-uri. Majoritatea traficului global pe site-uri este generat de motoarele de cautare (google si yahoo sunt doar 2 dintre cele mai cunoscute motoare). Astfel cei interesati de anumite cuvinte cheie sunt directionati spre site-uri de specialitate. Daca site-ul tau ajunge sa fie indexat in primele pagini ale motoarelor la anumite cuvinte cheie, in loc sa alergi dupa vizitatori, vor veni ei la tine. Desigur partea grea este sa ajungi sa fii indexat pe prima pagina a unui astfel de motor.
Aici intra in joc SEO (prescurtarea din engleza de la „optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare”). SEO consta in „amenajarea” site-ului astfel incat sa fie usor pentru robotii motoarelor de cautare sa o indexeze, o serie de tehnici si modificari de script ajuta la acest lucru, dar despre SEO vom vorbi pe larg intr-un articol viitor.
2. Schimb de linkuri/bannere
Consta in „invoiala” dintre 2 webmasteri de a-si face publicitate incrucisata. Linkul/bannerul unuia pe site-ul celuilalt si viceversa. Exista deja site-uri care ofera astfel de servicii in mod global. Iti inscrii site-ul, iei de la ei un cod, il introduci in codul susrsa al paginii tale, acolo va aparea un banner in cadrul caruia se vor afisa prin rotatie reclamele altor membri inscrisi in sistem. Pe site-urile lor va aparea si reclama ta. Aceste sisteme de „schimb de trafic” au avantaje si dezavantaje.
3. Anunturile de mica publicitate
Exista pe internet site-uri care ofera gratuit posibilitatea de a publica anunturi de mica publicitate. Acolo unde acest lucru este permis poti sa inserezi in textul anuntului tau si linkul spre website.
4. Puterea virala a internetului.
Cred ca cel mai bine vei intelege acest concept printr-un exemplu : exista un site care ofera gratuit posibilitatea de a trimite felicitari in emailul prietenilor tai. Trimi o felicitare iar in emailul destinatarului ajunge un link pe care trebuie sa dea click pentru a vedea felicitarea. Linkul il trimite la acelasi site de unde tu i-ai trimis felicitarea, si, intr-o sectiune aparte a acestui site destinatarul isi poate vedea felicitarea. Astfel acel site s-a folosit de puterea virala a internetului pentru a-si genera traficul. Procesul poate merge mai departe, destinatarul poate ca vrea si el sa trimita o felicitare de pe acel site altcuiva si astfel are loc efectul bulgarelui de zapada, practic traficul acelui site creste rapid si este generat fara ca webmasterul sa se implice prea mult in asta.
Si tu poti face la fel, nu neaparat cu felicitari….
5. Promovare offline
Un site poate fi promovat si offline, nu doar pe internet. Poti inscriptiona adresa ta pe tricouri, pe afise, in anunturile de mica publicitate din ziarele locale, etc.
6. Promovarea platita
Pana acum am vorbit numai de promovarea gratuita a unui site, dar exista si promovare platita. Poti plati altor site-uri pentru a-ti gazdui bannerul pe site-ul lor, de regula se aleg site-urile cu un trafic mai mare decat site-ul tau. Poti plati marilor motoare de cautare pentru a-ti indexa site-ul pe prima lor pagina (de obicei acestea te taxeaza in functie de numarul de clicuri primite de linkul tau, costurile variaza de la cativa centi pana la 1 dolar pe click, in functie de preferintele tale). Si offline poti plati pentru reclama site-ului tau : reclama platita la radio, la TV, in ziare locale sau centrale, bannere afisate pe cladiri, etc.
Pentru a vedea care din aceste forme de publicitate se potriveste cel mai mult produsului/servicului promovat de site-ul tau trebuie sa testezi mai multe metode de promovare. Personal recomand inceperea cu promovarea gratuita pe internet, dar nici cea platita nu trebuie neglijata, mai ales publicitatea targhetata (care de obicei este platita). Bineinteles ca poti folosi simultan atat publicitatea gratuita cat si cea platita. De asemeni afara de modelele prezentate mai sus poti sa-ti creezi propriile retete, la acest capitol inventivitatea si ingeniozitatea nu au limite.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.