Gasirea stramosilor

Gasirea stramosilor sau stabilirea arborelui genealogic, poate fi o experienta incitanta si plina de surprize pentru cei pasionati de istoria propriei familii sau de istorie in general, genealogia fiind una din stiintele auxiliare istoriei.

Am intalnit multi romani care ar fi vrut sa isi cunoasca istoricul familiei dar nu stiau de unde sa inceapa. Ei bine nu va asteptati sa fie asa simplu cum pare in documentarul „Who you are” de pe Viasat History. Daca nu faci parte dintr-o familie cu radacini boieresti iti va fi foarte greu sa iti stabilesti stramosii cu mai mult de 4 generatii in urma si asta pentru ca Romania este un stat nou, de numai 150 ani vechime si nu are statistici pentru evidenta populatiei decat din vremea lui Cuza.

Chiar si asa exista niste piste pe care le poti urma in incercarea de a-ti gasi stramosii cat mai indepartati cu putinta.

Un prim pas ar fi sa incepeti din familie, intreband pe cei mai batrani membri ai familiei voastre care le erau parintii, bunicii si cat de departa in timp isi cunosc ei insisi stramosii.

Dupa ce ai cules tot ce se putea de la batranii tai, poti merge mai departe intreband batranii din satele respective, de preferat cei care iti sunt rude mai indepartate sau mai apropiate. Astfel vei reusi poate sa afli numele unora dintre stramosii tai, parintii sau chiar bunicii bunicilor.

De aici incolo lucrurile se complica. Poti incerca sa afli mai multe detalii vizitand arhivele judetene, acolo unde poti gasi copii dupa actele lor de identitate sau de deces. Din aceste acte le poti afla numele parintilor si alte informatii personale.

Nu trebuie ignorate nici arhivele bisericesti care consemnau in trecut certificatele de botez, cununie, etc.

Daca unii din stramosii tai au fost functionari, preoti, sau apartineau unei familii boieresti, atunci te poti considera un norocos. Aceste categorii sunt mai bine documentate in arhive deoarece apar in diverse acte si inscrisuri din timpul vietii lor, mergand pe firul acestora poti ajunge cu investigatiile chiar dincolo de perioada lui Cuza, pe vremea Principatelor Romane, mai ales in cazul familiilor boieresti.

Nume de familie precum Racovita, Izvoranu, Bals, Catargiu, Paladi, Berindei etc. se regasesc in hrisoavele domnesti din sec. XV-XVIII, fiind unele din marile familii romanesti de boieri. Daca unul din stramosii vostri era inrudit cu astfel de familii, atunci iti poti impinge genealogia cu cateva sute de ani in trecut.

Daca insa te inrudesti cu vreo familie de origine greaca, fanariota, precum Cantacuzino, Caragea, Ghica, etc., atunci poti chiar sa iti afli o parte din ilustrii stramosi de acum aproape 1000 de ani, ii vei gasi printre marii dregatori si imparati bizantini, printre domnitorii Basarabi sau Musatini ai Tarilor Romane si asa mai departe.

Pentru a evita sa apuci pe o pista falsa, trebuie sa ai certitudinea ca un anumit nume de familie pe care il gasesti in genealogia ta, are intr-adevar o legatura cu numele unui boier, pentru ca nu tot ce seamana desemneaza o filiatie. Si la romani ca si la alte popoare, exista o multime de nume de familie comune, fara ca cei ce le poarta sa fie neaparat inruditi. Acest lucru se intampla de regula datorita faptului ca acele nume desemneaza o ocupatie banala, comuna sau un termen uzual din limba respectiva.

De exemplu cel mai comun nume de familie in Romania este Popa, urmat de Popescu, Ionescu, etc.

In mod explicabil cele mai cunoscute arbore genealogice sunt cele ale regalitatii si nobilimii, aceste mari familii isi purtau cu mandrie originea insemnandu-si stramosii in diverse documente, pastrandu-le heraldica si titlurile.

In unele cazuri numele de familie pot da o parte din raspunsurile legate de istoria stramosilor tai. Numele Ungureanu de exemplu, sugereaza faptul ca unul din stramosii tai a venit din Ardeal in Oltenia sau Moldova. Numele Pacurar si variatiile lui, sugereaza faptul ca unul din stramosii tai a fost cioban, Camataru, Olaru, Lacatus, Fieraru, Zidaru, Zarafu, Croitoru, etc. sunt purtate in general de urmasii unor practicanti ai ocupatiilor pe care le desemneaza.

Şerb un nume intalnit in Ardeal, desemneaza starea sociala a unora din stramosii acestor familii. Si asa mai departe.

Aflarea povestilor numelor de familie, stabilirea arborelui genealogic, gasirea stramosilor si a istoricului familiei, ne pot oferi o serie de raspunsuri privind identitatea noastra.

Cu totii avem mai multe feluri de identitati: identitatea nationala, identitatea religioasa, identitatea biologica, etc.

Gasirea stramosilor, cunoasterea lor, ne ofera stabilirea identitatii noastre biologice.  Este o actiune fascinanta, plina de suspans si de satisfactie pentru cei pasionati de acest hobby numit genealogie.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Eu doar Eu Răspunde
  2. florina Răspunde
    • alex Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.