Cele mai impresionante descoperiri arheologice din 2023

In acest an, arheologii, oamenii de stiinta si alti specialisti au fost foarte ocupati: au fost facute sute, poate chiar mii de descoperiri. Le-am selectat pe cele care ni s-au parut cele mai interesante.

Cea mai veche piramida din lume se crede ca se afla in Indonezia

Sa incepem cu un subiect care ii fascineaza pe pasionatii de istorie: piramidele.

Cea mai veche piramida construita de om nu se afla in Egipt sau Mexic, ci in Indonezia. Intr-un studiu publicat in octombrie anul trecut, cercetatorii sustin ca piramida Gunung Padang din insula Java este cea mai veche piramida cunoscuta de om.

Structura piramidei ar avea o vechime cuprinsa intre 16.000 si 27.000 de ani, potrivit datarii cu radiocarbon care a estimat varsta constructiei sale initiale. Prin comparatie, piramida lui Keops din Egipt a fost construita in urma cu mai mult de 4.500 de ani.

Cea mai veche urma de picior de Homo sapiens descoperita vreodata

Sa ne intoarcem mult mai departe in istorie. In Africa de Sud, in Parcul National Garden Route, in apropiere de Cape Town, arheologii au descoperit mai multe urme ale trecerii lui Homo sapiens, printre care si amprente de picioare.

Varsta uneia dintre ele a batut toate recordurile: potrivit analizelor lor, aceasta are o vechime de 153.000 de ani. Acest lucru o face cea mai veche urma de picior pe care o avem a stramosilor nostri.

O limba straveche descoperita pentru prima data in Turcia

Sa trecem la descoperirea unei… limbi! Nu vorbim aici despre organ, ci despre o limba necunoscuta pana acum. In septembrie anul trecut, expertii au dezvaluit ca au gasit aproape 30.000 de tablite antice de lut.

Pe una dintre ele era gravata scrierea cuneiforma, cea mai veche forma de scriere, intr-o limba straveche necunoscuta specialistilor. Descoperirea a fost facuta in Boğazkale-Hattusa, la est de Ankara, in Turcia.

Amfiteatrul lui Nero, gasit sub un hotel din Roma

Pentru aceasta descoperire, expertii nu au avut nevoie de sateliti, ci de echipamentul lor de teren. La Roma, o echipa a reusit sa gaseasca amfiteatrul imparatului Nero. Amfiteatrul care a fost distrus de incendiul din 64 care a devastat actuala capitala italiana era ascuns sub un hotel de lux.

De asemenea, au fost scoase la iveala mai multe obiecte care vor fi plasate in muzee, spre bucuria turistilor veniti sa se bucure de placerile Italiei.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/les-decouvertes-archeologiques-les-plus-impressionnantes-de-2023-11191674/

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.