Idee de afacere: acvarii personalizate
Ai o idee de afaceri traznita si nu ai curajul s-o pui in aplicare? S-ar putea sa nu fie chiar atat de traznita precum crezi.
Si nici macar nu trebuie sa fie ceva original, trebuie doar sa isi gaseasca locul pe piata.
Asa a gandit si Alex Andon, un absolvent al sectiei de biologie marina a universitatii Duke din Carolina de Nord, USA, atunci cand s-a decis sa incepa o afacere cu acvarii nonconformiste pentru meduze, pesti si alte creaturi marine.
La o alta scara, mult mai mica, piata acvariilor din Romania ofera si ea propriile oportunitati in domeniu.
Cererea si oferta sunt destul de modeste dar ceea ce la prima vedere poate parea un inconvenient poate fi de fapt o oportunitate. Creatorii de acvarii sunt destul de putini, lucrand cu modele si materiale destul de primitive.
Asta inseamna ca un producator nonconformist, capabil sa ofere clientului acvarii pe comanda, in functie de preferintele personale, s-ar putea impune destul de usor pe piata locala si chiar nationala.
Complexitatea si unicitatea modelelor de acvarii sunt limitate doar de propria imaginatie. Poate fi vorba de acvarii incastrate in perete, vizibile din ambele incaperi, acvarii intortocheate, sub forma unei retele tubulare, in forma de bol, piramida si asa mai departe.
Speciile acvatice pot fi si ele un ingredient important pentru profitul afacerii, cu cat sunt mai exotice si mai rare pe piata, cu atat mai bine. Totusi nu trebuie in niciun caz abandonate speciile clasice pentru ca acestea sunt cele cu care sunt obisnuiti majoritatea clientilor.
Structura afacerii
In primul rand, pentru o astfel de afacere, ai nevoie de talent si mai ales pasiune innascuta pentru acvaristica.
In al doilea rand trebuie sa investesti continuu in cunostintele si aptitudinile tale in materie de construit acvarii. Trebuie sa fii mereu la curent cu ultimele noutati, materiale de constructii si tehnici in domeniu.
In acest sens te vei folosi de revistele de specialitate si bineinteles de Internet.
In ceea ce priveste investitia initiala ea depinde in functie de spatiul si echipamentele de care dispui sau nu si poate varia de la cateva sute de euro pana la cateva mii de euro (in cazul cel mai rau in care pornesti de la zero).
Ia in calcul si necesitatea unui site de promovare care poate inghiti si el un buget de cateva sute de euro.
Daca nu ai deja un anturaj de acvaristi pasionati (dintre care iti vei recruta si primii clienti), atunci e musai sa iti faci unul. Primul pas in acest sens ar trebuie sa fie frecventarea comunitatilor online (forumuri si retele de socializare) de pasionati de acvaristica, precum si participarea la intruniri si targuri de specialitate.
Popularizeaza in randul acestor grupuri imagini cu creatiile tale si incearca sa inchei primele vanzari.
Vei reusi sa vinzi din ce in ce mai mult pe masura ce iti vei largi grupul de contacte si vei deveni cunoscut printre pasionatii acestui hobby.
Treptat, si cu putin noroc, vei putea sa vinzi acvarii tot mai complexe unor clienti premium precum localuri, hoteluri, farmacii, banci, etc.
Pretul unui acvariu poate varia de la 100 lei pana la cateva mii de euro, in functie de dimensiuni si gradul de complexitate al produsului final.
Productia de acvarii personalizate face parte din acele afaceri care pornesc de la un hobby, gradul de succes fiind de regula strans legat de creativitatea si pasiunea antreprenorului.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.