Cum sa incepi o afacere cu trandafiri

De ce sa incepi o afacere cu trandafiri si mai ales cum? De cati bani ai nevoie pentru a pune totul pe roate si care este profitul? Ce suprafata de teren este necesara?

Sunt doar cateva dintre intrebarile la care incercam sa oferim un raspuns in randurile de mai jos.

In afara de scopul estetic al unui buchet de roze, aceasta planta are multe alte intrebuintari, uleiuri si dulceata de trandafiri sunt doar doua dintre motivele pentru care o afacere cu trandafiri are un potential mai mare decat orice alta afacere in domeniul horticulturii.

Un fir de trandafir se vinde cu un pret mediu de 5 lei/bucata iar un borcan de dulceata de trandafiri, sare de 20 de lei. Toate astea se traduc printr-un profit de 300%, ceea ce inseamna o afacere cu potential.

Pana aici cred ca am raspuns la intrebarea de ce sa incepi o afacere cu trandafiri.

Sa vedem mai departe si cum.

Cheltuieli si incasari

Pentru productia de dulceata, se recomanda un teren de minim 100 de mp, in care vei investi aprox. 1 000 de euro in achizitionarea butasilor pentru plantare.

La o astfel de suprafata, productia estimativa de petale de trandafir (din care vei face dulceata), este estimata la aprox. 100 kg.

Este important sa alegeti soiurile potrivite, cele care dau cel mai bun randament si care se potrivesc cel mai bine scopului pentru care le cultivati. Exista soiuri de dulceata, de ulei sau de taiere, gasiti mai jos cateva dintre cele mai comune si mai profitabile.

Dupa scaderea cheltuielilor si a costurilor aferente, poti spera la un profit de 15 000 lei/an la suprafata de 100 de mp, luata in calcul mai sus.

Pentru o afacere bazata pe comercializarea de flori taiate, se recomanda speciile cu un singur boboc pe tija florala, fara prea multi spini, cu miros parfumat, suav si fin, cu cat mai multe petale involte si cu deschiderea bobocului cat mai lenta. Gasiti exemple de astfel de specii ceva mai jos.

La o suprafata de 100 mp, puteti obtine incasari de 125 000 lei din vanzarea trandafirilor daca luam in calcul un pret de 5 lei firul, insa, speciile de taiere pot necesita ceva mai multe costuri cu ingrijirea decat speciile de dulceata.

Daca ne gandim sa investim intr-o sera, costurile pot urca si la cateva mii de euro pe an cu incalziea, udarea si ingrijirea culturii. Este deci o proportionalitate a veniturilor in raport cu costurile, asa cum exista in orice business de altfel.

Soiuri recomandate

In lumea intreaga exista in prezent apropae 200 de specii de trandafir, impartite la randul lor in cateva zeci de mii de soirui, ne vom opri putin asupra celor mai comune soiuri de prin partile noastre.

Trandafirul de Damasc – pentru dulceata, parfumuri si uleiuri

Cu flori foarte parfumate, cu o inaltime a plantei mature de pana la 2 m, trandafirul de Damasc nu este foarte aratos, motiv pentru care nu este o planta pentru vanzare la buchet dar este ideal pentru extragerea esentei de trandafir.

Deci daca va doriti o afacere in care sa comercializati uleiul de tradafir sau sa produceti parfum de trandafiri, aceasta specie este ideala.

Infloreste in luna iunie si prefera solurile bogate in humus si bine drenate.

Rosa Galica sau Trandafirul de Provence

Este o specie primitiva de la care s-au obtinut soiurile moderne. Face flori rosii, de 4-6 cm diametrul, dimensiuni relativ mici, in comparatie cu cele ale speciilor moderne de trandafiri.

Este potrivit pentru parcuri si gradini insa nu este o specie foarte profitabila din punct de vedere economic.

Rosa Rugosa trandafir de dulceata

Creste sub forma de arbust de pana la 2 m, cu radaci adanci si puternice, bogat in ghimpi si cu flori de culoare  roz-purpurie spre alb, cu diametru de pana la 10 cm.

Rosa Rugosa are mai multe variante, cea mai recomandata pentru obtinerea dulcetii de trandafir este Coche Cochet.

Rosa centifoliaspecie de dulceata

Este o specie originara din Caucaz, ce creste sub forma unui arbust de 1-2 m, plin de ghimpi si cu flori solitare sau grupate cate 2-4, de culoare rosie sau roz si de forma globulara.

Floruile sub vandute si pentru frumusete si ornament insa in general da cele mai bune rezultate in culturile pentru dulceata. Perioada de inflorire la Rosa centifolia este din iunie pana in septembrie.

Akito pentru fir sau buchete

Este o specie foarte frumoasa, cu flori albe si tije lungi de pana la 70 de cm. Este o planta adaptata culturii intensive, cu o productie de 250 de flori pe mp/an.

Pentru zona tarii noastre se recomanda cultura in sera, fiind un soi relativ sensibil si care necesita o atentie si ingrijire deosebite.

Flamingo pentru fir si buchete

Este o specie cu flori roz, cu accente argintii pe margini.

Este un soi viguros, rezistent la inghet si daunatori, tocmai de aceea se poate cultiva fara probleme in camp deschis, fiind bine adaptata la conditiile de clima din tara noastra.

Este recomandat pentru inceptatori si pentru cei care nu vor sa se avante direct in culturile pretentioase de sera.

Cateva cuvinte despre cultivare si ingrijire

Cultivarea si ingrijirea trandafirilor difera de la o specie la alta si in functie de modul de cultura (in sera sau in camp deschis), insa, in general, toate soiurile iubesc apa si lumina si urasc vantul.

Prin urmare terenul pe care doriti sa infiintati o cultura de trandafiri trebuie sa fie insorit, bine irigat si pe cat posibil ferit de vant.

Inmultirea se face prin butasi si prin altorie, pentru inceput se recomanda procurarea acestora de la pepiniere si de la magazinele de specialitate, pentru a avea garantia achizitionarii unor soiuri omologate.

Butasii se recolteaza vara (butasire in verde) si toamna (butasire in uscat).

Groapa de plantare trebuie sa aiba 40-45 de cm diametrul si cam tot atat si adancimea, distantele dintre plante trebuie sa fie de 50-60 cm, pentru soiurile mici, si 2-3 m pentru soiurile agatatoare si urcatoare. Distantele dintre randuri trebuie sa fie de 1-1,7 m.

Pe timpul iernii trandafirii trebuie protejati de frig prin ingropare sau prin acoperirea cu hartie, paie etc.

Primavara are loc operatiunea de dezgropare a trandafirilor, precum si cea de taiere (ca la vie). Se scurteaza scurteaza ramurile tufei si se indeparteaza cele uscate.

Ca si ingraseminte se poate folosi gunoiul de grajd sau gunoi de pasari, precum si ingrasemintele chimice.

Udatul trebuie sa se faca atunci cand pamantul este uscat insa nu trebuie sa fie excesiv pentru ca atunci ce incurajaza dezvoltarea frunzelor in detrimentul florilor.

Din cand in cand se recomanda saparea culturii pentru ca pamantul sa se mentina reavan.

In linii mari, in asta consta ingrijirea si cultivarea trandafirilor in spatiu deschis.

In concluzie, o afacere cu trandafiri necesita minim 100 mp, intre 1 000 si 2 000 de euro investitie initiala si poate genera un profit cuprins intre 15 000 si 125 000 de lei pe an, in functie de soiuri, productie si metoda de valorificare.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Alina Răspunde
    • emil Răspunde
  2. amarandei Răspunde
    • Andrei Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.