Idee de afacere – curierat rapid pe bicicleta

Cand nu ai sume mari de bani de investit ca sa pui pe picioare o afacere bazata pe productie, atunci iti oferi spre vanzare propriile servicii.

Asa si-a spus si Ariel Constantinof, un tanar din Bucuresti, care, alaturi de prietenii sai, a decis sa intre pe piata serviciilor de curierat rapid din capitala, nu oricum, ci cu bicicleta.

Ideea i-a venit din afara, unde, in marile orase, exista de multa vreme firme specializate (unele de 20 de ani) de curierat ai caror angajati gonesc pe bicicleta pentru a duce diverse colete dintr-un colt intr-altul al urbei.

Daca merge afara, de ce nu ar merge si in Romania?

Si astfel a aparut „Tribul”, un grup de tineri studenti care au in comun pasiunea pentru ciclism si mica lor afacere de curierat rapid pe doua roti.

Totul a inceput mai mult din pasiune, in iunie 2011, pe cand Ariel avea 22 de ani, nicio experienta in afaceri si niciun ban de investit. Atunci a pus pe roate (la propriu) ideea cu „Tribul”.

Oricum le placea lor sa se plimbe prin Bucuresti cu bicicleta, macar sa obtina si ceva bani din asta, cat sa-si hraneasca pasiunea pentru ciclism.

Membrii „Tribului”, vreo 20 la numar, sunt studenti dornici sa castige un ban in plus sau tineri care au terminat o facultate dar nu si-au gasit un loc de munca, in fine, unii dintre ei, ca Bogdan, au deja propria lor afacere iar curieratul pe bicicleta este ca un al doilea job.

Dupa aproximativ un an de activitate, au devenit relativ cunoscuti si au castigat increderea clientilor, astfel ca au primit tot mai multe comenzi.

Tariful lor este de 18 lei/transport, indiferent de distanta, singura conditie este ca punctul de destinatie sa nu fie in afara Bucurestiului.

De asemeni au politici in ceea ce priveste incarcatura, sa nu fie „nici vie, nici moarta”, dupa cum suna sloganul lor, si sa nu depasasca o anumita greutate. In rest aproape orice poate intra in coletele lor: carti, CD-uri, laptop-uri, incarcatoare, telefoane mobile, cadouri, apa plata etc.

Spre deosebire de firmele de curierat rapid, postasii pe bicicleta se strecoara usor prin traficul infernal din Bucuresti.

Sezonul cel mai profitabil, cand au cele mai multe comenzi, este toamna si primavara, in plina forfota studenteasca, cand in capitala e o vanzoleala generala si multi prefera sa apeleze la „carausii” pe doua roti. In aceste perioade au in medie cate 10-15 comenzi pe zi.

Inspirati de succesul „Tribului” si alti tineri din orasele mari si aglomerate ale Romaniei incearca sa dezvolte business-uri similare. Doua astfel de firme au aparut intre timp in Timisoara, fara a avea insa succesul celor din Bucuresti, din motive evidente pentru oricine care cunoaste cat de cat ambele orase si poate face o comparatie intre traficul, aglomeratia si populatia fiecaruia.

Privind retrospectiv, Ariel marturiseste pe blogul sau, ca cea mai importanta lectie de afaceri pe care a invatat-o din propria experienta este aceea ca trebuie sa fii flexibil.

Isi aminteste cum, la inceput, unei edituri, nu i-a cerut bani pentru serviciile sale de curierat ci i-a cerut 3 carti care il interesau foarte mult.

Nu pretul este cel mai important element dintr-o afacere ci sa-ti cunosti clientul si sa-l intelegi cat mai bine.

Rapiditatea cu care livreaza coletele (aproximativ o ora), seriozitatea si tariful, sunt principalele atuuri ale „Tribului” care ii transforma intr-o alternativa locala viabila la firmele clasice de curierat si le mentin afacerea pe profit.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.