Afaceri cu dulceata

Fie ca le face bunica, fie ca le cumparam de la supermarket, cu totii cred ca avem prin casa cel putin un borcan de dulceata, fie de visine, nuci, mure, smochine etc.

Adevarul e ca astfel de delicateţuri nu sunt tocmai ieftine dar putini sunt cei care ar putea renunta la ele, mai ales daca au in familie copii.

Dar daca cineva le cumpara, inseamna ca altcineva le produce si incaseaza banii.

Te-ai gandit vreodata sa iti lansezi o afacere in domeniu si sa intri pe piata gemurilor si a dulceţurilor?

Daca da, atunci randurile de mai jos sunt scrise pentru tine. Sa vedem mai intai ce presupune un astfel de business.

In afara de talentul culinar mai ai nevoie de cateva lucruri pentru a spera la o afacere profitabila si dulce.

Lucruri de care trebuie sa tii seama cand intri in afacere

Este important sa ai o livada cu fructe, adica materia prima. De aceea, aceasta idee de afaceri, se adreseaza mai ales celor din mediul rural care detin pomi fructiferi sau isi pot incropi o livada in acest sens.

Fructele se pot si cumpara insa acest lucru se va rasfrange negativ asupra pretului final la borcan ceea ce iti poate omori afacerea din start daca nu reusesti sa faci un profit la un pret cel putin egal cu cel al concurentei.

Deci cel mai bine este sa ai fructele tale.

Ca un pont legat de fructe si dulceturile ce se pot prepara din ele, este de preferat sa produceti pentru inceput dulceturi mai „exotice”, mai greu de gasit pe piata, pentru a va asigura un oarecare avans inaintea concurentei.

Dulceturile de gutui, de mure, de smochine ori de nuci, pot fi alegerile ideale pentru startul afacerii.

Formele legale. Vei avea de facut o serie de drumuri pe la Registrul Comertului si va trebui sa faci rost de avize si autorizatii (de la Pompieri, Directia Sanitar-Veterinara si Directia de Sanatate Publica) pentru a putea produce dulceturi si a le comercializa intr-un cadru legal.

Odata ce ati trecut cu brio prin calvarul birocratiei, va puteti apuca de treaba.

Testati piata

Aplicati politica pasilor marunti si produceti intai un sortiment restrans de gemuri si dulceturi pe care sa-l expuneti examenului pietei.

Incercati initial cu rudele si prietenii si vindeti cantitati reduse la targuri si expozitii.

Daca produsele dvstra. sunt apreciate si clientii intreaba de ele, inseamna ca va pricepeti si merita sa va lansati in afacere.

Daca nu, atunci e cazul sa reganditi reţeta.

Daca totul merge struna, atunci treceti la urmatorul pas.

Marketingul si canalele de distributie

Orice produs are nevoie de promovare, de reclama. Este foarte important ca posibilii clienti sa stie de existenta dvstra.

Va puteti folosi in acest sens de participarile la targuri si expozitii, evenimente importante care va pot ajuta sa incheiati contracte cu unitati de distributie.

Contactati chiar dvstra. managerii de supermarketuri si magazine si incercati sa ajungeti la o colaborare astfel incat produsele dvstra. sa-si gaseasca loc pe rafturile lor.

Nu subestimati nici internetul (un site de promovare va poate ajuta sa deveniti un reper in bransa producatorilor si comerciantilor de dulceturi) si nici ziarele de mica publicitate.

De la caz la caz, o afacere cu dulceturi poate necesita investitii de start-up de la cateva mii, pana la cateva zeci de mii de euro, in functie de cum stati cu materia prima, daca aveti o livada de fructe sau trebuie sa o plantati acum, daca va bazati pe angajati sau e o afacere de familie, si asa mai departe.

Cat se castiga din afacerile cu dulceata?

Daca ai pune aceasta intrebare sotilor Dorina si Dan Mutu din Râmnicu Vâlcea, ti-ar spune ca lor, afacerile cu dulceturi, le-a adus de-a lungul anilor, cateva milioane de euro.

Drumul lor in afaceri a inceput in 1994 cand si-au deschis un magazin, cum facea mai tot romanul pe atunci.

Magazinul avea sapte angajati si se numea Annabella, nume sub care si-au dezvoltat pana in prezent un lant de peste 30 de magazine in tot judetul.

Insa in industria dulceturilor au intrat cam de prin 2011 cand au dat 4,5 milioane de euro pe o fabrica cu utilaje renumite, dar cu o marca inregistrata predestinata succesului, Râureni.

Au trecut fabrica printr-un proces de retehnologizare iar acum produc o gama larga de sortimente de dulceturi, muraturi si conserve de legume si au un rulaj de 40 de milioane de dolari anual, e drept, dulceturile si gemurile ocupa doar 16% din volumul produselor vandute sub marca Râureni, restul fiind detinut de mancaruri semipreparate, muraturi, compoturi, otet etc.

In ultimii ani au avut grija sa profite si de fondurile UE, afacerea celor doi atragand si o finantare din bani europeni de aprox. 3 milioane de euro.

Daca v-ati lasat intimidat de anvergura afacerii Râureni si de succesul celor doi antreprenori vâlceni, trebuie sa stiti ca pe piata gemurilor si a dulceţurilor e loc pentru toata lumea.

In ultimii ani, in inima Ardealului, in zona Târnavei Mari si in special la Viscri, au aparut o serie de producatori locali care au descoperit o piata de nisa, aceea a dulceturilor de lux.

Dulceturi de fructe de padure, in borcane cu capace si lingurite de argint, se adreseaza unei clientele straine, din vestul Europei, dispusa sa dea si cateva sute de euro pentru un borcan.

Astfel, dulceata românească a ajuns sa fie cea mai scumpa din Europa.

Adolescent milionar in dolari din afacerea cu gem

Scotianul Fraser Doherty, a descoperit la 14 ani o veche reteta de gemuri a bunicii si odata cu ea, o noua pasiune.

La 16 ani deja renutase la scoala pentru a infiinta fabricuta de gemuri SuperJam. Aici produce gemuri 100% naturale, fara zahar, dupa o reteta proprie, reteta care i-a adus incasari de aprox. 2 milioane de dolari inainte de a implini 20 de ani.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Comments
  1. Anonim Răspunde
  2. Ruben Răspunde
  3. Ionela Fulger Răspunde
  4. RaduAngela Răspunde

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.