Inflamațiile la nivelul intestinelor – 5 afecțiuni frecvente
Rezumat:
Sistemul digestiv este format din:
- cavitate bucală;
- esofag;
- stomac;
- intestin subțire;
- intestin gros.
Rolul sistemului digestiv este acela de a extrage nutrienții din alimente și de a îndepărta reziduurile. Ori de câte ori apare o inflamație la nivelul tractului digestiv, întregul proces al digestiei este afectat. Bolile inflamatorii intestinale pot fi foarte dureroase și pot influența puternic calitatea vieții pacientului.
Ce sunt bolile inflamatorii intestinale
Bolile inflamatorii intestinale sunt cele care provoacă o inflamație îndelungată la nivelul tractului digestiv. O altă caracteristică a lor este aceea că tratamentele nu vindecă afecțiunea, ci doar ameliorează simptomele. În cele mai multe cazuri, aceste boli sunt de natură autoimună.
Simptomele bolilor inflamatorii intestinale
Deși simptomatologia diferă de la o afecțiune la alta, cele mai comune simptome ale acestor afecțiuni sunt:
- diareea: atunci când din cauza inflamației intestinele nu poate să absoarbă apa.
- ulcer: în acest ca pot apărea sângerările, se manifestă prin scaunul cu sânge.
- dureri abdominale.
- crampe
- balonare
- scadere în greutate.
- anemie
În cazul bolilor inflamatorii intestinale pot apărea și alte simptome, nu neapărat în zona intestinelor:
- inflamații oculare;
- afecțiuni cutanate;
- artrită.
Cele mai frecvente boli inflamatorii intestinale
Boala Crohn
Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală care poate afecta tractul digestiv și care se manifestă prin diaree, durere abdominală, febră, scăderea în greutate. Nu există un tratament care să vindece boala, doar ameliorează simptomele.
Colita ulcerativă
Colita ulcerativă este o afecțiune a intestinului gros și a rectului. La nivelul colonului se dezvoltă o iritație sau o inflamație care poate provoca ulcere la nivelul mucoasei intestinale. La fel ca și în cazul bolii Crohn, tratamentul ameliorează simptomele, nu vindecă afecțiunea.
Colita de diversiune
În general, colita presupune o inflamare a intestinului gros (colon). Colita de diversiune este o afecțiune care apare mai ales după o operație de colostomie. Poate să apară în urma unor intervenții în care se păstrează o parte a colonului, dar de asemenea se poate dezvolta și la persoanele care au o boală inflamatorie intestinală. De multe ori, colita de diversiune este asimptomatică. Atunci când apar simptomele, acestea sunt: durere abdominală, retenție rectală, sângerare rectală, nevoia urgentă de golire a intestinului (tenesmus).
Boala Behcet
Boala Behcet este o afecțiune multisistemică, cronică, iar printre simptomelele acesteia se numără: ulcerații bucale, genitale, leziuni oculare, artrită, inflamații ale tractului digestiv. Boala Behcet afectează mai mult bărbații, mai ales după 40 de ani. Deși nu se cunosc cauzele afecțiunii, se crede că are la bază factori genetici și de mediu.
Colita microscopică
Colita microscopică este o boală inflamatorie care provoacă diaree apoasă persistentă. Așa cum se poate observa încă din denumirea afecțiunii, aceasta se diagnostichează prin analizarea la microscop a celulelor colonului (nu este relevantă în urma unei colonoscopii).
Complicațiile bolilor inflamatorii intestinale
Bolile inflamatorii intestinale pot duce la complicații printre care se numără:
- cancerul de colon: bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de cancer de colon, de aceea este necesar screeningul pentru cancerul de colon după 50 de ani, mai ales la persoanele care suferă de astfel de afecțiuni.
- ocluzie intestinală: poate fi provocată de boala Crohn. În cazul ocluziei intestinale este necesară intervenția chirurgicală de urgență.
- ulcer: o inflamație cronică (fie boala Crohn, fie colita ulcerativă) poate provoca leziuni la nivelul tractului digestiv (ulcer).
- fisuri anale: sunt provocate de efortul de a defeca.
- megacolonul toxic: se ajunge la el în urma inflamării și dilatării rapide a colonului. Megacolonul toxic poate pune viața pacientului în pericol.
- perforația intestinală: se poate ajunge la perforația intestinală de la megacolonul toxic.
Sunt și complicații extraintestinale:
- deshidratare severă: se instalează în urma unei diareei severe.
- malnutriție: se ajunge la ea pentru că pacientul suferă de balonare, crampe, dureri abdominale, nu se mai poate alimenta așa cum trebuie.
- formarea de cheaguri de sânge: pe traseul arterelor.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.