Lucruri interesante despre bani

Banii sunt un bun servitor si un stapan crud, spune un proverb francez, insa bani ascund o multime de alte aspecte interesante care ne spun cate ceva despre modul in care ar trebui sa ii privim.

Banii sunt sangele economiei si reprezinta un factor important pentru fiecare dintre noi, fie ca o recunoastem, fie ca nu. Ne lovim de ei aproape in fiecare zi, ori de cate ori cumparam ceva, suntem atat de obisnuiti sa lucram cu ei incat cu greu ne vine sa credem ca banii nu au existat din totdeauna.

Si totusi, exista o serie de lucruri interesante despre bani asupra carora putem reflecta mai mult, iata mai jos cateva dintre ele:

Banii sunt principala cauza a divorturilor – Nu doar ca nu prea aduc fericirea dar uneori sunt principala sursa de nefericire.

Statisticile arata ca, in mod indirect, banii sunt principala cauza de destramare a casniciilor. Problemele financiare aduc dupa sine un standard scazut de viata, lipsuri ce provoaca angoase, certuri, stimuleaza consumult de alcool, pe scurt, pot distruge familii.

Insa nu doar lipsa banilor distruge familii ci, oricat ar parea de paradoxal, uneori si prea multi bani pot fi reteta unui dezastru familial. Nu sunt deloc putine cazurile in care membrii aceleiasi familii au inceput sa se certe intre ei pentru vreo mostenire sau, trezindu-se cu prea multi bani, sotul a inceput sa isi caute partenere mai tinere si mai frumoase.

In astfel de cazuri banii devin un turnesol care pun in evidenta calitatile, dar mai ales defectele, caracterului uman.

90% dintre noi avem mai multe fantezii despre bani decat fantezii sexuale – Cel putin asta sustine un studiu recent. De altfel pare si logic, aproape in fiecare zi vedem vreo masina, vreo proprietate sau mai stiu eu ce altceva pe care am dori sa-l avem si pentru o clipa ne gandim cum ar fi daca l-am putea cumpara. Deci in fiecare zi avem cate o mica fantezie legata de bani. 🙂

Banii nu au valoare intrinseca – adica materialul unei bancnote de 100 lei nu valoareaza 100 de lei sau metalul unei monede de 10 bani nu valoreaza 10 bani si asa mai departe. Insa in trecut, banii aveau o acoperire in aur, adesea chiar monedele erau facute din metal nobil (argint sau aur) tocmai pentru a avea valoare in sine.

Acele vremuri insa au apus de mult, astazi banii sunt tot mai putin reali si tot mai mult virtuali, o iluzie colectiva intarita doar de increderea generala, insa asta deja e o alta poveste.

Exista oameni care nu folosesc deloc banii – Inainte sa apara banii, oamenii foloseau trocul iar apoi produse standardizate pe care le foloseau ca pre-moneda (bucati de argint, aur, arama, varfuri de sageata, cubulete de sare, etc.), adica un vitel costa 50 de varfuri de sageata, o oaie 20 de varfuri de sageata, etc.

Unele comunitati au ramas la acest stadiu pana in ziua de azi, o multime de triburi din Amazon, Africa Ecuatoriala, Asia, comunitati ce insumeaza cateva sute de mii de oameni, nu folosesc niciun fel de moneda, iar altele folosesc moneda foarte rar. De exemplu unele comunitati siberiene, tibetane si chineze, folosesc in loc de moneda ceaiul si practica schimbul bazat pe troc.

Leul românesc, o istorie alambicata – Leul românesc s-a nascut in 1867. Pana atunci românii foloseau monedele unor tari straine crăiţari, taleri, para, ruble, ducaţi, galbeni, ţechini, etc. Aceste monede au stat la originea unor sinonime pentru bani folosite azi in limba română.

In Evul Mediu au existat cateva emisiuni de moneda ale unor domnitori români, insa acestea au incetat odata cu intrarea sub suzeranitatea otomana. In acea vreme pe aici circula si o moneda olandeza, numita taler ce avea gravat un leu rampant. Românii numeau acea moneda leu, dupa gravura respectiva. Acesta moneda e „vinovata” pentru denumirea monedei noastre nationale.

Insa alegerea oficiala a denumirii are propria istorie, in sec. XIX, cand s-a nascut leul nostru, cultura franceza era in voga la noi si era cat pe ce ca moneda sa se numeasca român dupa modelul Franţa – franc, România – român.

Din fericire un parlamentar de la acea vreme a sesizat ca aceasta denumire ar duce la aparitia unor situatii penibile, de exemplu, spunea el, la un targ un taran va putea intreba cati români costa un bou. Acesta a fost argumentul suprem pentru alegerea denumirii de leu. 🙂

De remarcat ca si moneda vecinilor de la sud se numeste tot leu, insa pe limba lor, leva. Insa nu noi suntem cei care putem fi acuzati de lipsa de imaginatie, leul românesc a aparut inaintea leului bulgaresc.

10% din populatie detine 90% din bani – cam acesta este procentul mondial de repartizare a veniturilor? O fi bine, o fi rau, o fi cineva de condamnat? Ne abtinem de la astfel de comentarii…

Impozitul pe venit – Exista tari care nu impun cetatenilor lor niciun fel de impozit pe venit. De fapt nici in restul lumii nu a existat dintotdeauna  impozitul pe venit insa in tari precum Monaco, Bahreim, Brunei, Qatar sau Kuwait, nici in ziua de azi nu se percepe un astfel de impozit. Oare e intamplator ca aceste tari ofera cetatenilor lor cele mai ridicate niveluri de trai din lume?

Aceasta politica economica le-a adus porecla de „paradisuri fiscale” dar si presiuni tot mai mari in ultimul timp, din partea unor tari ca SUA si a unor institutii globale sa renunte la politica fiscala devenita prea permisiva. Insa adevarul e ca politica fiscala a restului lumii a devenit prea opresiva dar iarasi acesta e subiectul unui alt articol….

Bancile inventeaza bani din nimic – despre acest subiect am discutat pe larg in articolul Secretul Bancilor.

Semnul dolarului inseamna putere si independenta – Parintii Fondatori ai SUA par sa fi avut o inclinatie spre simboluri, ocultism si mesaje cifrate. Simbolul pentru dolar : $, folosit de altfel si pentru alte valute de-a lungul timpului, este un stravechi simbol magic fenician care se traducea prin „putere si independenta”.

Probabil o parte din aceste informatii despre bani le cunosteati deja, pe altele poate ca le-ati aflat acum, important e sa reflectam asupra lor ceva mai mult pentru ca, asa cum zice un dicton, diavolul se ascunde in detalii.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.