Hainele second hand – afaceri prospere pe timp de criza
Aparute pe piata românească imediat dupa `90, in spatii inguste, cu mirosuri grele, magazinele second hand par sa fi trecut la un momentdat printr-un con de umbra, insa odata cu inceputul crizei economice din 2008-2009 afacerile cu haine la mana a doua, au explodat din nou, de data asta in spatii comerciale centrale, care odinioara adaposteau magazine „de fiţe”.
In vreme ce multi comercianti si-au vazut afacerile zdrobite de tavalugul crizei, patronii de second hand-uri si-au numarat profiturile care cresteau intr-un an cat altii in 10.
De ce merg bine aceste afaceri pe timp de criza si care sunt dedesupturile unui astfel de business, sunt intrebari la care incercam sa raspundem in randurile de mai jos.
Moda sau necesitate?
Mai degraba necesitatea care devine o moda, asa s-ar putea rezuma pe scurt apetitul romanilor pentru hainele la mana a doua.
Sa gasesti haine bune, ghete de dama, camasi, in fine, haine de firma, haine pe care ai sanse mari sa nu le mai vezi la altcineva prin oras, si toate astea la preturi derizorii, sunt tentatii prea mari pentru marea majoritate a romanilor.
Nu doar cei din mediul rural sunt clientii predilecti ai magazinelor cu vestimentatie second, dar si studenti, elevi, functionari publici si o serie lunga de locuitori ai mediului urban care nu au venituri foarte mari.
Fenomenul s-a accelerat foarte mult, din motive evidente, de la inceputul crizei economice care a lovit si Romania, incepand cu 2009.
Situatia a picat cum nu se putea mai bine pentru proprietarii de magazine cu produse „purtate dar curate”.
Imbracaminte second hand – afaceri de prima mana
O serie afaceri care activeaza in bransa au inceput sa se dezvolte rapid.
Asa a fost si cazul lantului de magazine Matex Fashion, condus de clujanca Ana Beleiu, care, la nici 33 de ani, detine 10 astfel de magazine raspandite in tot orasul.
Totul a inceput in 2000 cand si-a deschis primul magazin de second inghesuit in 15 mp. Studenta fiind isi dorea o activitate din care sa obtina macar niste bani de buzunar, asa cum aveau mai toti colegii ei care lucrau cu jumatate de norma.
Spre deosebire de ei Ana nu si-a cautat un job ci si-a creat unul.
Nefiind cine sa o consilieze a trebuit sa invete din propriile greseli, una dintre ele fiind aceea de a pune preturi prea mari care ii tineau clientii la distanta.
Desi initial Ana a pornit la drum cu o prejudecata, aceea ca doar oamenii saraci cumpara de la second hand, a invatat pe parcurs ca nu este chiar asa.
Azi exista chiar o clasa premium a hainelor la mana a doua, care, desi sunt purtate, inca mai au eticheta originala de firma si intra in categoria tinutelor exclusiviste.
Acest fapt a ajutat-o sa faca diferenta intre vestimentatie la mana a doua, ieftina si de slaba calitate si vestimentatie la mana a doua, de buna calitate si la un pret mai mare.
Acest lucru a facut diferenta dintre un magazin inghesuit cu miros de mucegai si un lant de 10 magazine, pe 100 mp pentru fiecare magazin si un rulaj de 8 tone de marfa pe luna.
Practica un adaos de 150% . Chiar daca nu uneori mai raman haine pe stoc, profitul este unul satisfacator.
La fel de bine o duce si concurenta, lantul Tabita Impex, condus de Filip Viorel Berende, cu un maxim al cifrei de afaceri de 2 milioane de euro pentru anul 2008.
Afacere online cu….haine second
O idee care pare cam deplasata la prima vedere daca te gandesti ca taxele de transport pot pipera simtitor pretul.
Dar nu asa a gandit si Ciprian Ciuciu din Oradea care, in 2010, pe cand era student la master, specializarea management, a avut ideea de a-si deschide un blog pe care sa comercializeze haine la mana a doua, la preturi reduse.
Marturiseste ca ideea i-a venit atunci cand a vazut-o pe prietenea lui cum naviga cu interes pe site-uri de haine vintage.
Si-a dat seama ca multi ar cumpara dintr-un second hand dar le e rusine sa fie vazuti intrand intr-unul ori intorcand un tricou pe toate partile cautand eticheta cu pretul.
Toate aceste inconveniente sunt eliminate din start in cazul vanzarilor online, pe internet.
A investit doar 300 de lei in achizitionarea hainelor si lansarea site-ului, suma care s-a amortizat rapid.
Majoritatea comenzilor vin din Oradea, din partea clientilor de sex feminin, insa ocazional mai vinde si in tara.
Pretul unui articol vestimentar este intre 2 si 20 de lei.
Cu 200 de vizite zilnice pe blog si in jur de 100 de comenzi pe luna, Ciprian se declara multumit multumit.
Provocarea cea mai mare pentru proprietarii de magazine cu produse la mana a doua, este acum sa gaseasca haine cat mai bune si mai putin uzate, lucru din ce in ce mai dificil pe masura ce criza economica face ravagii si in tarile occidentale iar nemtii, principalii furnizori de produse second pentru Romania, renunta tot mai greu la haine de calitate si prefera sa le poarte mai mult decat o faceau in anii `90.
Insa cei care reusesc sa imbine calitatea (de preferat cat mai buna) cu pretul potrivit (de preferat cat mai mic), pot spune ca au gasit formula succesului pe piata produselor la mana a doua.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.