Mai bogati dar mai nefericiti, paradoxurile lumii contemporane

La nivel mondial, generatiile prezente au un nivel de trai mai ridicat decat oricare din generatiile precedente. Se traieste mai mult si mai bine ca oricand pana acum (speranta de viata aproape ca s-a dublat in ultima suta de ani, inclusiv in tarile sarace), astfel incat numaram aproape 7 miliarde.

Cu toate acestea suntem mai frustrati si mai nefericiti decat generatiile dinaintea noastra.

Tinerii din ziua de azi sunt mai stresati si mai deprimati decat cei de ieri iar sinuciderile au atins recorduri fara precedent in tarile occidentale.

Bineinteles ca fericirea si nefericirea sunt chestiuni subiective, personale, dar asta nu inseamna ca nu se revarsa in exterior si nu au repercursiuni asupra intregii societati. E de ajuns sa ne gandim aici, de bogati nefericitiexemplu, la crimele inexplicabile, urmate de obicei de sinuciderea criminalului, care indoliaza de cativa ani societatea americana.

De obicei e vorba de tineri frustrati, care nu reusesc sa se integreze, care sunt alienati si plini de ura, atat fata de ei insisi, cat si fata de cei din jur.

Tehnologia avanseaza mai repede ca oricand in istorie si odata cu ea creste si gradul de confort din vietile noastre (sa ne gandim ca pana in urma cu 2-3 decenii lumina electrica era inca un lux pentru multi dintre romani, pe cand azi chiar si accesul la Internet a devenit o banalitate) si totusi, conform unui sondaj recent, 65% dintre romani se declara mai nefericiti decat inainte de `89 (cand carnea era un lux, cand asteptai zeci de ani sa iti iei o amarata de Dacie sau cand apa calda, curentul si caldura veneau cu portia sau nu veneau deloc).

Situatia se regaseste la nivelul intregii Europe si pare a fi, cel putin pe alocuri, invers proportionala cu nivelul de trai astfel ca francezii sunt mai nefericiti decat romanii iar acestia, la randul lor, sunt mai nefericiti decat locuitorii republicii Moldova, cea mai saraca tara din Europa.

Este paradoxal dar se pare ca tocmai cand credem ca umanitatea a rezolvat o problema gratie tehnologiei sau a rezultatelor economice, o problema noua apare in locul ei.

Ce se intampla de fapt?

Desi poate suna a cliseu, realitatea dovedeste ca banii chiar nu aduc fericirea iar psihologii stiu deja ca de regula, nu ne bucuram de lucrurile pe care le avem, pe atat de mult cat suferim dupa cele care nu le avem iar ca imaginea sa fie completa, de fiecare data cand am atins obiectivul dorit, tinta noastra se schimba si incepem sa alergam dupa un nou obiectiv, mai dificil de atins decat primul.

Si astfel, alergand dupa un obiectiv sau altul (adesea dupa himere), ne consumam sanatatea, ne trece viata, uitam sa traim si sa apreciem ceea ce avem, pe scurt devenim nefericiti.

Acest cerc vicios este creat si intretinut de cultura competitiei si de consumerism, combinate adesea cu un puternic spirit materialist.

Recunoasteti peisajul? Este un peisaj tipic pentru tarile dezvoltate ale planetei (printre care si Romania).

Tot legat de cele de mai sus mai merita subliniat un fenomen nou: alienarea. Desi in tarile dezvoltate ale planetei oamenii traiesc in orase mari, multi dintre ei se simt tot mai singuri si mai stingheri. Sunt ca niste roboti cu o rutina fixa, dar fara prieteni, departe de familie, desi inconjurati de sute de mii sau milioane de alti semeni (in Japonia chiar a aparut o afacere pe tema asta: prieteni de inchiriat).

In schimb acolo unde predomina un stil de viata ceva mai traditional, cu un ritm mai lent, unde relatiile inter-umane nu s-au automatizat si nu sunt doar de fatada, unde tehnologia nu a acaparat atat de mult de teren si mai ales unde religia inca joaca un rol important in viata comunitatii, oamenii s-au declarat mai multumiti si mai fericiti cu viata lor, desi aparent nu ar avea cine stie ce motive.

Concluzia vine aproape de la sine: in goana dupa satisfacerea nevoilor primare ale animalului din noi, uitam ca cele mai importante lucruri in viata sunt gratuite (sanatate, iubire, familie, prieteni, etc.).

Bineinteles ca banii sunt importanti, bineinteles ca trebuie sa ne preocupam de situatia materiala a noastra si a familiilor noastre, dar asta nu inseamna ca trebuie sa uitam sa ne bucuram de viata si sa nu fim recunoscatori pentru ceea ce avem deja.

Insa despre lucrurile care ne fac fericiti vom vorbi mai pe larg intr-un articol viitor.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.