Cine te manipuleaza?

In afara de politicieni, guverne, companii, mass-media si alte entitati corporative, adeseori putem fi victimele manipularii venita din partea celor din jurul nostru. Sefi, colegi de serviciu, prieteni, cunoscuti sau chiar membri ai familiei ne pot manipula in diverse moduri. Iata mai jos cum iti poti da seama daca cei din jurul tau te manipuleaza si cum poti iesi din aceasta situatie.

In general sunt trei modalitati principale prin care cei din jur te pot controla si manipula, unii constient iar altii ca o a doua natura:

Amenintarea cu pierderea pozitiei actuale

Este un tertip ce mizeaza pe frica ta de a-ti pierde actualul statut. Frica de a pierde banii pe care ii castigi acum, frica de a pierde dragostea de care te bucuri acum, frica de a-ti pierde prietenii si asa mai departe, toate aceste temeri pot fi folosite de cei din jur pentru a te determina sa faci anumite lucruri pe care altfel nu le-ai face.

Un sef se poate folosi de frica ta de a-ti pierde salariul de acum sau jobul pentru a te determina sa stai peste program, pentru a te suprasolicita sau pentru a te face sa inghiti tot felul de abuzuri.

Anturajul se poate folosi de frica ta de a-ti pierde prietenii si nevoia de apartenenta la un grup pentru a te determina sa le faci o serie de favoruri.

In fine, sotul/partenerul te poate ameninta cu teama de a-ti pierde dragostea pentru a te face sa ii accepti o multime de defecte, de aceea se si spune ca din dragoste se fac tot felul de prostii. Si exemplele ar putea continua.

Sentimentul de vinovatie

Inducerea sentimentului de vinovatie este o alta modalitate prin care cei din jur te pot manipula. Atunci cand te simti vinovat(a) simti nevoia sa te revansezi iar uneori ti se induce acest sentiment special pentru a te determina sa te comporti intr-un anumit fel.

Atunci cand ti se aminteste des de o regula pe care ai incalcat-o sau de o gresala din trecut intreaba-te daca nu cumva cei ce iti induc acest sentiment de vinovatie sunt cu adevarat interesati de aspectul moral sau urmaresc niste avantaje personale si se asteapta sa-ti rascumperi cumva gresala.

Urgentarea

Atunci cand cineva vrea sa te manipuleze poate folosi aceasta a treia tehnica, urgentarea. Din instinct suntem tentati sa acordam atentie acelor lucruri pe care le consideram importante sau urgente. Cand cineva vrea sa te determine sa faci ceva iti va spune adesea ca este foarte important sau urgent.

Insa nu uita ce cel care decide ce anume este urgent si important trebuie sa fii chiar tu!

In linii mari acestea sunt principalele tehnici pe care ceilalti le folosesc asupra noastra, constient sau nu, pentru a ne manipula.

Pentru a nu cadea in astfel de capcane e de ajuns sa urmam cateva reguli de bun simt, de exemplu sa constientizezi faptul ca cine te iubeste nu pune conditii, nu te ameninta cu pierderea iubirii sau nu iti impune diverse lucruri. De asemeni trebuie sa ai dragoste si respect fata de propria persoana si sa nu te lasi calcat(a) in picioare pentru niste pozitii sau avantaje minore comparativ cu presiunile pe care este nevoit(a) sa le suporti. Trebuie sa decizi daca meriti un astfel de tratament sau e cazul sa actionezi si sa rupi relatiile cu cei care te trag pe sfoara intr-un fel sau altul.

Acum exista cateva diferente, manipularea poate fi una serioasa, cu consecinte grave, caz in care trebuie sa luati masuri neaparat, sau, poate fi o manipulare normala, din partea unor amici sau chiar a unui copil, situatii deloc grave, caz in care ne putem rezuma la a o contempla si atat.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.