Milionarii lui 2010
Anul 2010 a fost inca un an de criza dar in acelasi timp si unul de revenire treptata din recesiunea economica, acest fapt a determinat cateva miscari in topul celor mai bogati oameni de pe planeta. Pentru cei care inca mai cred ca Bill Gates este cel mai bogat om din lume, avem cateva noutati:
Pe primul loc in topul celor mai bogati oameni ai planetei se afla Carlos Slim Helu, un mexican ce detine o avere impresionanta, 53,5 miliarde de dolari. Helu detine compania nationala de telefonie din Mexic, este implicat in afacerile cu telefonie mobila din intreaga America de Sud si detine actiuni la o multime de alte companii de pe continentul American.
Pe locul al doilea vine Bill Gates cu o avere de „numai” 53 miliarde de dolari, urmat de Waren Buffet cu 47 miliarde de dolari.
Dincolo de aceste 3 nume rasunatoare exista cateva milioane de milionari in dolari in intreaga lume, iata tarile cu cei mai multi milionari raportati la numarul de locuitori si sursa acestot averi.
Topurile si statisticile privitoare la milionari au o mobilitate aparte in sensul ca persoane noi intra in aceste topuri in timp ce altele le parasesc prin impartirea averii in urma divorturilor, prin falimentarea afacerilor sau pur si simplu prin deces, lasad loc unor nume noi care vin din urma.
Cu atat mai mult aceste topuri fluctueaza in perioadele de criza. Pentru anul care tocmai se incheie, iata unde locuiesc cei mai multi milionari ai planetei.
Un top zece al tarilor cu cel mai mare procent de milionari ar putea incepe cu Taiwan:
3% din populatia Taiwanului se incadreaza in randul milionarilor in dolari. Taiwanul a fost o tara puternic afectata de criza economica datorita faptului ca una dintre pricipalele ramuri ale economiei este comertul international. Tot din acest sector provin si cei mai multi dintre bogatii Taiwanului.
Israelul
Cu un procent de milionari de 3,3% din totalul populatiei, Israelul ocupa locul 9 in topul tarilor cu cel mai mare procent de milionari in dolari pe 2010. Principala locomotiva a economiei israeliene este tehnologia de ultima generatie insa criza europeana a afectat in acest an si economia Israelului datorita faptului ca peste 30% din exporturile Israelului au ca destinatie piata europeana.
Belgia
3,5% dintre belgieni sunt milionari in dolari iar deficitul intern al tarii pe 2010 este unul de 4,8% mult sub media europeana plasand economia belgiana pe lista celor mai riscante economii europene dupa Grecia si Italia.
Principalele surse de imbogatire in cazul bogatilor belgieni le-au constituit serviciile.
SUA
Cu un procent de 4,1% milionari dintr-un total de 310 milioane de locuitori, SUA este tara cu cei mai multi milionari din lume si nu intamplator si cu cei mai multi miliardari. Chiar daca si economia americana trece prin momente dificile, SUA continua sa ramana ceea ce a fost si pana acum iar visul american e la fel de seducator, inca.
Productia, industria grea, industria de software, serviciile, sunt doar cateva dintre domeniile economiei americane care au produs cei mai multi milionari.
Emiratele Arabe Unite
Cu un procent de milionari de 6,2%, Emiratele raman si in 2010 una dintre tarile cu cel mai inalt nivel de trai din lume. Evident caimacul economiei Emiratelor Unite Arabe este adus de exploatarea zacamintelor de petrol insa in ultimul timp se pune accentul si pe turism si servicii in vederea crearii unei alternative pentru perioada, nu tocmai indepartata, cand zacamintele de petrol se vor epuiza.
Qatar
Un micut stat din Golful Persic, vecin al Emiratelor si aflat o treapta mai sus pe scara tarilor cu cel mai mare procent de milionari, raportat la nr. de locuitori, pentru 2010. Qatarul are 7,4% milionari in dolari dintr-un total de 841 000 locuitori.
Kuwait
Cu un procent de 8, 2% Kuwaitul incheie lista statelor arabe, exportatoare de petrol, care intra in top 10 tari cu cei mai multi milionari, raportati la numarul total de locuitori, din 2010.
Elvetia
8,4% dintre elvetieni sunt milionari in dolari ridicand astfel Elvetia pe locul 3 al tarilor cu cei mai multi milionari in 2010. Elvetia da semne ca merge intr-o directie buna recuperandu-se dupa criza economica (spre deosebire de alte tari europene care par a se adanci tot mai rau in recesiune) si observandu-se o crestere a exporturilor elvetiene in 2010.
Hong-Kong
De cativa ani parte a Chinei insa cu un statut special de autonomie, cu un procent de milionari de 8,8%, se situeaza pe locul 2. Cei mai multi milionari din Hong Kong si-au facut averile investind in proprietati imobiliare ale caror preturi au explodat in ultimii ani, populatia Hong Kongului fiind in continua crestere dar spatiul fiind unul limitat, cei care detineau teren si imobile in general si-au vazut averea sporind de la sine.
In fine, locul I in 2010 il detine…. Singapore
Singapore este un oras-stat la extremitatea peninsulei Malaeziene, cu cel mai mare procent de milionari raportarti la nr. de locuitori, 11,4%. Ca si in cazul Hong-Kongului imobiliarele sunt cele care au generat in Singapore cei mai multi milionari.
Constructii futuriste au extins orasul pe verticala, important centru comercial si economic mondial dar cu un teritoriu foarte restrans, acestia sunt principalii factori care au dus la scumpirea exploziva a preturilor la imobiliare transformand multi proprietari in milionari in dolari.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.