O noua lege pentru case de marcat fiscale – noile specificatii tehnice ale caselor de marcat

casa-de-marcat-ortechGuvernul Romaniei a publicat in Monitorul Oficial din 20 noiembrie o hotarare de modificare a normelor de aplicare a OUG 28/1999, aprobate prin HG 479/2003. Prin aceasta, casele de marcat intra intr-o noua era.

HG 804 din 2017 stabileste in mod clar specificatile noilor case de marcat fiscale:

Articolul 17

Aparatele de marcat electronice fiscale pot fi:

a) case de marcat electronice cu structura inchisa, izolate, corespunzatoare prevederilor art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta. Aceste case de marcat au hardware dedicat, set fix de functii, baza de date proprie si functioneaza izolat, fara a dispune de interfete de conectare la alte dispozitive de tip calculator, telefon mobil, tableta. Modulul fiscal este integrat in hardware propriu, iar programul de aplicatie si cel de control din modulul fiscal sunt plasate intr-o memorie fixa;

b) case de marcat electronice cu structura inchisa, conectate la calculator, corespunzatoare prevederilor art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta. Suplimentar fata de aparatele de marcat electronice fiscale prevazute la lit. a), aceste case de marcat dispun de o interfata prin care se asigura cooperarea cu un program ce ruleaza pe calculator. Interfatarea furnizeaza un set limitat de comenzi de modificare, completare, citire a bazei de date interne si de emitere de documente fiscale. Securitatea comunicarii si integritatea corectitudinii inregistrarilor sunt asigurate de modulul fiscal prin programul sau de control;

c) case de marcat electronice computerizate corespunzatoare prevederilor art. 3 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta. Aceste case de marcat sunt realizate pe o structura de calculator standard, in care este inclusa o placa fiscala ce contine un modul fiscal cu hardware si program de control proprii, care se interfateaza cu programul de aplicatie al aparatului de marcat electronic fiscal, care ruleaza pe calculatorul standard printr-un set limitat de comenzi de interfatare adecvat acestei categorii de aplicatii.

Eventuala comunicare pentru integrarea intr-o retea este controlata de programul de aplicatie in limitele acceptabile pentru aceasta clasa de aplicatii;

d) aparate sau terminale cu functii de case de marcat electronice corespunzatoare prevederilor art. 3 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta. Aceste aparate sau terminale sunt dispozitive identificabile ca structura si program de aplicatie, care includ o placa fiscala ce contine un modul fiscal, controlat de un program de control. Interfatarea aplicatiei cu modulul fiscal confera acestora si functii de casa de marcat, in afara altor functii specifice;

e) imprimante fiscale corespunzatoare prevederilor art. 3 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta. Imprimantele fiscale sunt dispozitive care includ un modul fiscal, controlat de un program de control memorie fiscala si periferice controlabile de catre acesta; nu au program de aplicatie propriu si se interfateaza cu un sistem de calcul de tip calculator, terminal pentru transferul electronic de fonduri la punctul de vanzare-POS, sau cu un dispozitiv de tip telefon inteligent, tableta, precum si altele asemenea, ce dispun de un program de aplicatie dedicat si identificabil. Interfatarea se poate realiza prin cablu serial, magistrala seriala universala-USB, retea, precum si retea fara fir – Wi-Fi sau bluetooth;

f) case de marcat electronice corespunzatoare prevederilor art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta. Aceste case de marcat au un hardware dedicat ce integreaza un modul fiscal controlat de un program de control si, respectiv, un program de aplicatie care asigura un set fix de functii de operare si permite lucrul cu o baza de date proprie si una sau mai multe interfete pentru comunicatie sau salvare externa. Optional interfetele pot asigura si cooperarea cu un program de aplicatie extern care sa permita programarea, citirea bazei de date interne, precum si emiterea de documente fiscale.

Securitatea comunicarii si continuitatea inregistrarilor sunt asigurate integral de modulul fiscal, prin programul sau de control.

Ordonanta de urgenta contine reglementari si cu privire la sigilarea memoriei fiscale de catre distribuitorul autorizat de case de marcat fiscale sau, dupa caz, de catre unitatea de service acreditata.

Foarte important este si Articolul 56, care stabileste exact ce date trebuie sa contina bonul fiscal emis de casele de marcat electronice:

Articolul 56

(1) Continutul bonului fiscal, cu exceptia bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitatilor de schimb valutar si de taximetrie, cuprinde cel putin urmatoarele elemente:

a) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal;
b) numarul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru;
c) numele sau codul operatorului;
d) denumirea fiecarui bun livrat sau a serviciului prestat;
e) pretul sau tariful unitar;
f) cantitatea;
g) valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei acesteia;
h) valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata;
i) valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cota;
j) valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, daca este cazul;
k) valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul;
l) codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta;
m) unitatea de masura, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta;
n) modalitatea de plata, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(2) in continutul bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitatii de schimb valutar se inscriu datele prevazute la alin. (1) lit. a)-c), precum si urmatoarele date:

a) datele de identificare a clientului, respectiv numele, prenumele, tara, actul de identitate, rezident, nerezident;
b) suma incasata de la client;
c) cursul de schimb valutar;
d) comisionul practicat si nivelul cotei de taxa pe valoarea adaugata;
e) suma platita clientului;
f) valoarea taxei pe valoarea adaugata, cu indicarea nivelului de cota a acesteia.

Nu uitati ca toate firmele care vand bunuri si servicii vor trebui sa aiba case de marcat cu jurnal electronic care sa transmita catre ANAF datele colectate.

Termenele de aplicare valabile in acest moment sunt:

Pentru casele de marcat cu jurnal electronic – 1 iunie 2018, pentru firmele mari si pentru firmele mijlocii.

Firmele mici au timp pana pe 1 august 2018 sa treaca la casele de marcat cu jurnal electronic.

1 august 2018  este ultima zi pana la care toti operatorii economici vor trebui sa aiba aparate de marcat noi.

Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi obligatorii pentru toti operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/ debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie.

Distribuie articolul sa il vada si prietenii tai!

Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.