Tatuaj sau machiaj?
În timp ce machiajul permanent are la origine ţările asiatice, originile tatuajelor se află în Polinezia. Simbolurile folosite din timpuri străvechi, între altele, au avut funcţia de a identifica apartenenţa tribală, iar rolul machiajului permanent este de a reda armonia pierdută sau chiar neavută a chipului: completarea sprâncenelor, sublinierea ochilor, redarea conturului şi intensificarea culorii buzelor, sau cu ajutorul noilor tehnici avansate: mărirea optică a volumului buzelor prin folosirea chiar a mai multor nuanţe, imitaţie fire păr pentru completarea sprâncenelor rare, avân un efect extrem de natural.
O altă latură a machiajului permanent – mai puţin cunoscută – este folosirea lui în diferite probleme estetice care îi pot afecta şi pe domni. Şi anume: cicatrici în sprâncene, operaţii de buze de iepure, pete cauzate de vitiligo, pigmentarea mamelonului după operaţie de reconstrucţie a sânului.
Azi şi în România machiajul permanent are un trecut considerabil, unele specialiste având o vechime chiar de peste zece ani. Din păcate nu toate au cunoştinţele necesare, motiv pentru care multe persoane testează chiar pe propria piele că trendurile, din păcate, se schimbă – din păcate pentru cliente care de multe ori apelează la ,,specialiste” făcute peste noapte. ,,Specialiste” care ar trebui să acorde consultanţă clientei şi să o pună în temă cu ceea ce implică o procedură de tatuaj, ele se mulţumesc să le spună ceea ce vor să audă clientele adică: va fi aşa de…, va ieşi aşa de…, şi multe astfel de răspunsuri şi argumente pe care dumneavoastră, dacă sunteţi şi neinformată, nu le puteţi combate şi aşa veţi fi victimă sigură a ,,specialistei”, dar pentru dumneavoastră abia acum începe calvarul dacă nu v-a ieşit lucrarea aşa cum v-aţi dorit şi aşa cum vi s-a promis. Dacă nu vreţi să încercaţi senzaţii tari trebuie să ştiţi cam care sunt şansele dumneavoastră de reuşită acceptând serviciile acestor ,,specialiste”.
În România după legislaţie machiajul permanent poate fi executat de către cosmeticiene care au absolvit un curs de specialitate de machiaj permanent. Din păcate însă foarte multe persoane neautorizate au la îndemână această oportunitate care nu au nici cele mai elementare studii – şi nici cele mai elementare noţiuni de estetică. Cine suferă? Victima-clienta care din motive ştiute doar de ea apelează la serviciile acestora, suferind în urma lor ani de zile.
Machiajul permanent trebuie să completeze trăsăturile fine ale feţei, să fie în armonie atât din punct de vedere cromatic cât şi din punctul de vedere al liniilor trasate. Sprâncenele, ochii şi buzele tatuate nu trebuie să apară ca o ştampilă şi să fie vizibile de la o poştă – ele atunci sunt cele mai reuşite când nu sunt vulgare şi grosolane.
Sprâncenele, ochii şi buzele tatuate nu trebuie să apară ca o ştampilă şi să fie vizibile de la o poştă – ele atunci sunt cele mai reuşite când nu sunt vulgare şi grosolane.
De multe ori persoanele – doamnele şi domnişoarele – care apelează la aceste servicii înţeleg greşit sensul machiajului permanent, cerând culori din ce în ce mai tari (de exemplu ciocolatiu la buze) şi forme geometrice trasate parcă cu liniarul. Aici intervine profesionalismul şi responsabilitatea noastră.
Schimbarea modei afectează benefic şi această ramură a esteticii, în locul tatuajelor grosolane intră forme şi culori din ce în ce mai naturale.
Este important de ştiut că un tatuaj greşit este foarte greu de corectat – de multe ori chiar şi imposibil, costă timp şi bani. Înainte de a apela la aceste servicii – de multe ori indispensabile – trebuie să vă documentaţi foarte bine.
De importanţă majoră este consultarea anterioară: cereţi cosmeticienei să vă deseneze înainte, să vă arate diferite nuanţe şi nu în ultimul rând cereţi să vi se arate piesele de unică folosinţă cu care se lucrează. Atenţie! Nu doar acul este de unică folosinţă, ci şi vasul pentru pigmenţi şi o piesă a aparatului – sunt la fel de importante ca şi acul, şi să nu uităm de mănuşi!
De asemenea cereţi să vă arate fotografii cu lucrări de referinţă – iar în cazul în care există ceva ce nu vă satisfac aşteptările aveţi tot dreptul de a-i refuza serviciile oferite. Faptul că aţi avut o programare nu vă obligă să finalizaţi procedura. Această hotărâre vă poate scuti de multe drumuri în plus.
Pentru o doza in plus de seriozitate, intra pe www.ecomunicate.ro sa vezi comunicate de presa si stiri reale la zi despre afacerile din Romania de astazi.